Binnenkort begint het nieuwe schooljaar weer en is de kans groot dat je een nieuwe stageklas krijgt. Zoek je een manier om een kennismaking met je stageklas te organiseren? In deze blog zet ik 5 verschillende ideeën op een rij die jou een fijne start geeft in jouw nieuwe stageklas.

Op zoek naar een kennismakingsles voor een specifieke groep? Klik op de gewenste groep en krijg een overzicht met diverse ideeën! Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8.

Maak een spinnenweb

Groep: 1 tot en met 8

Tijdens deze eerste kennismaking met je stageklas maak je een spinnenweb door met elkaar te praten. Begin met de leerlingen in een kring en vertel aan de leerlingen dat jullie een spinnenweb gaan maken. Je neemt een bol wol (het leukste effect krijg je met regenboog wol) en vertelt een feitje over jezelf. Hierna houd je het begin van de wol vast en gooi je de bol vervolgens naar een leerling aan de andere kant van de kring, ook deze leerling vertelt een feitje over zichzelf. Deze leerling houdt een stuk wol vast en gooit de bol weer naar de volgende leerling en zo verder.

Omdat elke leerling een stukje garen vasthoudt, ontstaat er in de kring een spinnenweb van een bol garen. Een leuk resultaat in de klas en hierdoor heb je de leerlingen direct leren kennen.

Juf! Het lijkt net een spinnenweb!

MEISJE VAN 10

Maak een vriendenboekje

Groep: 3 tot en met 8

Tijdens deze kennismakingsles maak je gezamenlijk een vriendenboekje met de leerlingen. Je begint jouw les in de kring en laat het vriendenboekje zien waarin de leerlingen mogen schrijven. Hierna krijgen de leerlingen een werkblad met hierop naam, hobby’s, favoriete kleur ect. Zelf kun je één werkblad invullen als voorbeeld, met dit blad kun je jezelf ook introduceren. De werkbladen kun je makkelijk vinden op Pinterest, klik hier voor voorbeelden.

Wanneer de leerlingen bezig zijn met het invullen van de werkbladen kun je rondlopen en ze vragen stellen. Als de leerlingen klaar zijn evalueer je de les aan de hand van het vriendenboekje. Hierna stop je de werkbladen in een map en kun je deze in je vrije tijd nog even doorlezen. Een leuke kennismaking voor je stageklas!

De voorsteltas

Groep: 1 tot en met 8

Je begint deze kennismaking stageklas in de kring en laat een grote tas zien aan de leerlingen. In deze tas heb je vooraf de spullen gedaan die jou als persoon omschrijven. Je vertelt de leerlingen dat de tas vol zit met spullen die jij vaak gebruikt of erg leuk vindt. Hierdoor maak je de leerlingen nieuwsgierig en willen zij de inhoud van de tas zien.

Je kiest een leerling die iets uit de tas mag halen en laat dit voorwerp rond de klas gaan. Ondertussen vertel je over het voorwerp en vraag je de leerlingen naar hun ervaring. Dit herhaal je ook met de andere voorwerpen en je zorgt dat de leerlingen deze van dichtbij kunnen bekijken. Als evaluatie kun je de leerlingen vragen stellen over de verschillende voorwerpen.

kennismaking stageklas

Vloggen over jouw leven

Groep: 5 tot en met 8

De kennismakingsles begint in de kring en je vertelt de leerlingen dat je een vlog hebt gemaakt over jouw leven. Je kunt de leerlingen vragen stellen over YouTube of Vloggen. In de vlog stel je jezelf voor aan de leerlingen en laat wat dingen uit jouw leven zien. Neem de camera bijvoorbeeld mee naar je sport, huis of de PABO.

Wanneer de vlog is afgelopen mogen de leerlingen vragen stellen over jouw leven. Vervolgens kun je de leerlingen de opdracht geven om ook zelf een vlog te maken met hun telefoon. De leerlingen zijn vrij om de video dan naar jou op te sturen zodat je ze kunt bekijken.

Kennismakingsbingo

Groep: 1 tot en met 8

Begin deze kennismaking met jouw stageklas in de kring, zorg ervoor dat jij bingokaartjes en een vel met hierop uitspraken heb voorbereid. Tijdens deze les leren de leerling jou en zichzelf kennen door middel van een kennismakingsbingo. Geef de leerlingen elk een bingokaartje – de bingokaart is hieronder te downloaden door jouw e-mailadres in te vullen – en vertel dat je uitspraken voorleest die op het bingokaartje staan. De leerlingen moeten vervolgens klasgenoten zoeken bij de uitspraken.

Wanneer leerlingen een volle rij/kaart hebben mogen zij ‘BINGO’ schreeuwen, deze leerling kan een kleine prijs winnen – hoef niet natuurlijk! Als evaluatie kun je de verschillende uitspraken bespreken met de leerlingen en vertellen welke er toepasbaar zijn op jezelf.

Wil je meer blogs lezen over mijn stage? Bekijk deze blog over Schoolspullen pabo: Welke zijn essentieel? en Kennismaking met groep 3 op jouw stage. Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO