Ga jij binnenkort stagelopen in groep 4 en wil je de kennismaking op een leuke manier vormgeven? Ik zet 5x kennismaken met groep 4 in jouw stage op een rijtje!

Op zoek naar een kennismakingsles voor een specifieke groep? Klik op de gewenste groep en krijg een overzicht met diverse ideeën! Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8.

1. Maak een vriendenboekje met de klas

  • Benodigdheden: Vooraf gemaakte werkbladen, één ingevuld werkblad en potloden/stiften
  • Duur: 20 – 30 minuten

Tijdens deze kennismaking met groep 4 maak je gezamenlijk een vriendenboekje met de leerlingen. Je begint jouw les in de kring en laat het vriendenboekje zien waarin de leerlingen mogen schrijven. Hierna krijgen de leerlingen een werkblad met hierop naam, hobby’s, favoriete kleur ect. Zelf kun je één werkblad invullen als voorbeeld, met dit blad kun je jezelf ook introduceren. De werkbladen kun je makkelijk vinden op Pinterest, klik hier voor voorbeelden. Loop rond terwijl de leerlingen het werkblad invullen en stel ze vragen. Na de les stop je de werkbladen in een map en kun je deze in je vrije tijd nog even doorlezen. Een leuke kennismaking voor in groep 4!

Juf, wat is jouw lievelingskleur?

Leerling groep 4

2. Laat de leerlingen een verhaal schrijven over zichzelf

  • Benodigdheden: Lijntjespapier, vooraf geschreven verhaal
  • Duur: 15 – 20 minuten

Door het kennismaken te combineren met het vak taal kun je een leerzame les neerzetten. Maak een eenvoudig verhaal over jezelf, jouw hobby’s en jouw vrienden/familie. Dit verhaal lees je voor tijdens de introductie en de leerlingen kunnen daarna vragen stellen over jou als stagiaire en persoon. Vervolgens mogen de leerlingen een eigen verhaal schrijven over hun eigen leven. Loop tijdens de zelfstandige verwerking rond en vraag de leerlingen naar hun leven. Aan het einde van de les kun je de verhalen bundelen en deze in jouw vrije tijd nog even doorlezen.

3. Speel bingo met de leerlingen

  • Benodigdheden: Bingokaarten, verhaal en pennen/potloden
  • Duur: 15 – 20 minuten

Begin deze kennismaking met jouw stageklas in de kring, zorg ervoor dat jij bingokaartjes en een vel met hierop uitspraken heb voorbereid. Tijdens deze les leren de leerling jou en zichzelf kennen door middel van een kennismakingsbingo. Geef de leerlingen elk een bingokaartje – zie hier – en vertel dat je uitspraken voorleest die op het bingokaartje staan. De leerlingen mogen een uitspraak door kruizen als deze ook toepasbaar is op zichzelf. Wanneer leerlingen een volle rij/kaart hebben mogen zij ‘BINGO’ schreeuwen, deze leerling kan een kleine prijs winnen – hoef niet natuurlijk!

kennismaken groep 4
Bingo spelen met uitspraken!

4. Neem dierbare spullen mee

  • Benodigdheden: Spullen die je vaak gebruikt of meehebt, zoals aan volleybal, potloden of een voorleesboek
  • Duur: 15 – 20 minuten

Bij deze kennismakingsles draait het vooral om dierbare spullen die kunnen leiden tot mooie gesprekken. Neem spullen mee die jou omschrijven en laat ze aan de leerlingen zien. Vertel bij elk onderdeel wat er bijzonder aan is en waarom jij de voorwerpen graag gebruikt. Daarna kun je met de leerlingen in gesprek gaan over hun hobby’s en andere karaktereigenschappen. Zo maak je kennis met de leefwereld van de leerlingen en zij met die van jou. Een leuke les die niet al te moeilijk is om uit te voeren!

5. Maak een schilderij met de leerlingen

  • Benodigdheden: Vooraf gemaakt schilderij, papier, kranten, kwasten en verf
  • Duur: 30 – 40 minuten

Je kunt ervoor kiezen om jezelf op een creatieve manier voor te stellen met een zelfgemaakt schilderij. Dit schilderij kan jou helpen om de leerlingen beter te leren kennen en de leerlingen kunnen aan de hand van het schilderij vragen aan jou stellen. Op dit schilderij kan iets staan waar je erg van houdt of een karaktereigenschap van jou. Nadat je jezelf hebt geïntroduceerd kunnen ook de leerlingen bezig met het maken van een schilderij. Loop tijdens de zelfstandige verwerking rond en vraag de leerlingen over hun leefwereld. Een uitdagende maar leuke eerste les!

Wil jij meer blogs lezen over kennismaking met jouw stageklas? Laatst schreef ik Kennismaking met groep 3 op jouw stage en 5x Kennismakingsles in groep 1 op jouw stage.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *