Begin je binnenkort aan jouw eerste stage op de pabo? Stage is een heel avontuur en je zult veel dingen tegenkomen die je niet verwacht. Lees hier 8 dingen die je moet weten voor je stage gaat lopen!

1. Stagelopen is vermoeiend

Tijdens je eerste stage van de pabo zul je versteld staan van de hoeveelheid tijd die de stage kost. Van ’s ochtends vroeg opstaan om op tijd bij de stage te zijn, tot de avonden vol lesvoorbereidingen. Het is goed om te weten dat je lange dagen maakt en hierdoor kan een stage erg vermoeiend zijn. Na de eerste stagen beginnen deze lange dagen te wennen, maar je moet even door de zure appel.

2. Zie het als een sollicitatie

In jouw eerste stage van de pabo zul je door de stageschool en jouw coach bekeken worden als ‘potentiële collega’. Alles wat jij doet wordt geobserveerd en waarschijnlijk besproken. Dit klinkt spannender dan dat het is, maar wees ervan bewust. Zorg voor een gestructureerde uitstraling en heb je spullen op orde. Hierdoor maak je kans om later bij de – misschien wel jouw favoriete – stageschool aan de slag te gaan als leerkracht.

3. Lessen voorbereiden kost veel tijd

Het voorbereiden van lessen kost jou – zeker in de eerste stage – meer tijd dan je denkt. Omdat je alle details van de les moet omschrijven, zodat je de les duidelijk voor ogen hebt, kost de voorbereiding veen tijd. In jouw eerste stage zul je langzamerhand sneller worden in de voorbereiding, maar blijf rustig en neem de tijd.

Stage pabo

4. Je lessen zullen in de soep lopen

Bereid je erop voor dat de lessen die je gaat geven nooit helemaal lopen zoals je dat graag wilt. Tijdens de voorbereiding schets je in jouw hoofd een voorstelling van de les, maar in praktijk kan dit heel anders lopen. Er spelen veel variabelen mee en hier zul je rekening mee moeten houden. Wanneer een les in de soep loopt is dit alleen maar goed, want je leert er ontzettend veel van. Zorg dat je kunt inspelen op onverwachte situaties en blijf rustig.

5. Jouw coach wordt (meestal) je beste vriend

Met jouw stagecoach zul je veel uren vullen tijdens jouw stageperiode: Van uitleg krijgen tot lessen bespreken, hij/zij zal jou wegwijs maken in het vak. Jouw coach heeft de taak om jouw in de praktijk ervaring bij te brengen en dit doen bijna alle coaches met veel plezier. Ze delen hun ervaringen en helpen je waar nodig, wees daarvan bewust! Wanneer je merkt dat jouw coach en jij niet op één lijn zitten, ga altijd het gesprek aan en zorg voor duidelijkheid.

Stage pabo

6. Niet elke stage is leuk

Van de meest barre stages heb ik het meest geleerd, maar leuk waren deze niet. Over het algemeen zullen de stages jou heel veel plezier en blijdschap brengen, maar het komt voor dat een stage pabo vies tegenvalt. Er kunnen hiervoor veel redenen zijn, maar maak je niet teveel zorgen. Probeer de positieve dingen van deze stages in te zien, en probeer te leren van je fouten.

7. Leerlingen en collega’s bekijken jouw sociale media

Facebook, Instagram of zelfs Tinder, je zult collega’s en leerlingen tegenkomen die al jouw sociale media checken. Het is van belang dat je vóór jouw stageperiode zorgt dat er geen ‘gekke dingen’ op jouw tijdlijn staat. Hierdoor kunnen leerlingen met vervelende opmerkingen komen en zullen collega’s misschien raar opkijken.

8. Er wordt geroddeld in de lerarenkamer

In de lerarenkamer, tijdens de pauzes, wordt er heel wat geroddeld door collega’s en betrokkenen. Als stagiair kan dit heftig overkomen en weet je misschien niet wat je hier mee moet. Het is belangrijk om uit het geroddel te blijven en jouw eigen ding te doen. Wanneer je iets zorgwekkend hoort kun je dit altijd aangeven bij jouw coach.

De stages zijn bedoeld om jou wegwijs te maken in het fantastische vak en zijn meestal ontzettend leerzaam en leuk. Geniet van de stage pabo en wees dankbaar!

Ben je benieuwd naar andere blogs over stage? Laatst schreef ik een blog over afscheidslessen op je stage en kennismakingslessen voor je stage.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *