Loop jij binnenkort stage in een nieuwe groep en zoek jij een interessante kennismakingsles voor groep 7? Ik zet verschillende voor jou op een rijtje!

Op zoek naar een kennismakingsles voor een specifieke groep? Klik op de gewenste groep en krijg een overzicht met diverse ideeën! Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8.

1. Maak een vlog

 • Benodigdheden: (Digi)bord, telefoon
 • Duur: 20 – 30 minuten

In groep 7 zijn de leerlingen druk bezig met sociale media en hun telefoons, hier kun je leuk op inspelen door een eigen vlog te maken. Neem gedurende een week steeds een stukje op, bijvoorbeeld op de pabo, tijdens het voorbereiden van lessen en wanneer je aan het sporten bent. Monteer deze beelden met een programma tot een vlog en speel deze op het digibord af. De leerlingen kunnen jou vragen stellen over de vlog en leer de leerlingen kennen door ze de opdracht te geven een eigen vlog te maken die je zelf kunt bekijken.

2. Het schrijven van een verhaal

 • Benodigdheden: Voorgeschreven verhaal, lijntjespapier en pennen
 • Duur: 20 – 30 minuten

Deze kennismakingsles voor groep 7 is een boeiende manier om de leerlingen op speelse wijze te leren kennen, met behulp van taal. Schrijf vooraf een verhaal met diverse kenmerken over jezelf erin verweven, dit verhaal kan gaan over jouw dagelijks leven of over wie jij bent. Zelf heb ik de volgende hobby’s:

 • Volleybal
 • Fietsen
 • Tekenen
 • Bloggen
 • Skiën

Deze hobby’s verwerk je in een verhaal over bijvoorbeeld en skiën in Oostenrijk en vervolgens het volleyballen en fietsen in Nederland. Vervolgens lees je dit verhaal tijdens de introductie voor aan de leerlingen en vraag de leerlingen welke kenmerken zij hebben gehoord. Hierna geef je de leerlingen de opdracht om een soortgelijk verhaal te schrijven met hun eigen hobby’s.

kennismakingsles groep 7

3. Het maken van een vriendenboekje

 • Benodigdheden: Leeg vriendenboekje, ingevulde bladzijde
 • Duur: 15 – 20 minuten

Tijdens deze kennismakingsles voor groep 7 leren de leerlingen jou kennen doormiddel van een vriendenboekje. Schaf een vriendenboekje aan die genoeg bladzijden heeft en vul de eerste bladzijde zelf in. Deze bladzijde lees jij tijdens de introductie voor aan de klas. De leerlingen kunnen jou vragen stellen over het vriendenboekje en de gegeven antwoorden. Vervolgens mogen de leerlingen om en om in het vriendenboekje schrijven. Dit kan in de span van een paar weken, laat de leerlingen het vriendenboekje steeds doorgeven aan de volgende leerling. Hierdoor leer je de leerlingen op een duurzame en grappige manier kennen.

Je kunt via bol.com een vriendenboekje aanschaffen voor €12,99 euro per stuk. Dit is een fijn vriendenboekje met genoeg ruimte.

4. Stel jezelf voor met een quiz

 • Benodigdheden: Digibord, papier of mobiele telefoons
 • Duur: 15 – 20 minuten

Met deze kennismakingsles stel je jezelf voor doormiddel van een quiz op Kahoot, of een andere app op het digibord. Vertel de leerlingen wie jij bent, dit kan met behulp van een PowerPointpresentatie, poster of een vlog. Vervolgens mogen de leerlingen hun mobiele telefoon pakken en krijgen ze een aantal vragen over jouw voorstelronde. Wanneer leerlingen niet allemaal een telefoon/tablet hebben kun je er ook voor kiezen om de quiz met pen en papier te laten maken. Hierna leer jij de leerlingen kennen door met ze in gesprek te gaan over jouw gegeven antwoorden.

Juf, mijn lievelingskleur is ook blauw!

Leerling uit groep 7

5. Vragen stellen met M&M’s

 • Benodigdheden: Een zak M&M’s en briefjes met vragen
 • Duur: 20 – 30 minuten

Bij deze kennismaking groep 7 maak je kennis met de leerlingen doormiddel van M&M’s. Geef elke leerling een M&M, de verschillende kleuren van de M&M’s staan voor verschillende vragen.

 • Rood: Wat is jouw lievelingskleur?
 • Oranje: Wat is jouw lievelingsdier?
 • Geel: Wat vind je het leukste vak op school?
 • Blauw: Wat is jouw favoriete eten?
 • Bruin: Wat zijn jouw hobby’s?
 • Groen: Wat wil je later worden?

Beantwoord zelf eerst de gestelde vragen, zodat de leerlingen jou leren kennen. Hierna kun je de leerlingen de vraag stellen die bij hun kleur hoort, je kunt daar vervolgens op in gaan, om ze beter te leren kennen. Als je tijd over hebt kun je nog een rondje doen zodat de leerlingen ook andere vragen kunnen beantwoorden.

Wil je meer lezen over lesideëen, kennismaking in groep 7 of stages? Laatst schreef ik een blog 5x Kennismaking met groep 6 op jouw stage en 5x Kennismaking met je stageklas!

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *