Aan elke stage komt een einde, en dus is het elke keer weer zoeken naar de beste manier om afscheid te nemen van je stageklas. In dit tweede deel van de serie zet ik 5 ideeën op een rij die jouw afscheidsles voor je stageklas een feestje maakt!

Je hebt het vast gezien, dit is deel 2 al! Heb je Deel 1: 5x afscheid nemen van je stageklas al gelezen? Bekijk hier ideeën voor je stagecoach voor het einde van je stage.

1. Speel het favoriete spel van de leerlingen

Geschikt voor: Groep 1 tot en met 8

Voor deze afscheidsles voor je stageklas kijk je terug op je stageperiode en kies je een spel uit dat je vaak met de leerlingen hebt gespeeld. Dit kan bijvoorbeeld zijn: galgje, een dansje met Just Dance, doorfluistertje of zakdoekje leggen. Zelf heb ik op mijn allereerste stage het spel galgje gespeeld met de leerlingen. Wij speelden dit vaak als we extra tijd overhadden of wanneer mijn coach even weg was.

Juf, mag ik nu alsjeblieft een woord uitkiezen?

Een jongetje die al drie beurten héél graag een woord wil bedenken

Dit werkte bij mij erg goed, omdat de leerlingen al wisten wat er zou gebeuren en ik hierdoor meteen rust in de groep had. Tijdens het spelen legde ik dan ook uit dat het mijn allerlaatste stagedag was bij de leerlingen in de groep.

stageklas afscheidsles

2. Geef elkaar tips en tops

Geschikt voor: Groep 4 tot en met 8

Voor deze afscheidsles is het belangrijk om je ego aan de kant te zetten en écht het gesprek aan te gaan met de leerlingen. Voor mij soms best een uitdaging, maar van deze lessen leer ik misschien wel het meeste. Tijdens de afscheidles vraag je aan de leerlingen tips en tops over jou als leerkracht. De leerlingen krijgen allemaal een papiertje en schrijven hier anoniem de tips of tops op.

Je bent heel goed in tekenen, maar je moet wel leren om iets meer grapjes te maken.

Voorbeeld van een tip en top

Aan het einde van de les leveren de leerlingen de tips en tops in en lees je er een paar voor. Je kunt vragen stellen aan de leerlingen en voorbeelden laten opnoemen, zodat je duidelijk meeneemt wat je zelf in de toekomst kunt verbeteren.

3. Maak gezamenlijk een grote poster

Geschikt voor: Groep 1 tot en met 8

Zelf word ik er blij van om terug te blikken op de stage, en dat doe ik met tekeningen, foto’s en oude DIM-modellen. Het is daarom niet alleen leuk voor de leerlingen, maar ook voor jezelf, om een grote poster te maken met alle dingen die jullie als klas gedaan hebben. Deze poster kun je gezamenlijk maken tijdens een kringgesprek, of je geeft verschillende groepjes een opdracht.

Gebruik als introductie bijvoorbeeld de video hierboven en vertel dat je zelf ook graag aan iedereen wilt laten zien hoe leuk de stage was. Succes gegarandeerd!

4. Trakteer op iets lekkers

Geschikt voor: Groep 1 tot en met 8

Nummer vier is niet echt een afscheidsles te noemen, maar het werkt altijd bijzonder goed. Zelf heb ik in mijn tweede stage lekkere cakejes gemaakt van Oreo en chocolade. De leerlingen vonden het heerlijk en ook mijn coach zag ik heel stiekem genieten. Daarnaast zou je een klein cadeautje voor de leerlingen kunnen kopen bijvoorbeeld bij de HEMA kinderproducten afdeling!

Bij de traktatie kun je ook een boodschap achterlaten, zodat de leerlingen iets van jou hebben dat ze kunnen bewaren, denk bijvoorbeeld aan een briefje met een persoonlijk tekstje.

Ik vond het ontzettend leuk om jouw juf te zijn, lieve ….!

Voorbeeld van een persoonlijke boodschap

Kun je nou geen genoeg krijgen van blogs over mijn stage of leuke lesideeën? Lees dan snel mijn eerste blog over afscheid stageklas  of mijn blog over verschillende cadeaus voor leerlingen. Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO