Wil jij een kennismakingsles geven in groep 2 op jouw stage? Ik zet 5x kennismakingslessen in groep 2 voor jou op een rijtje.

Op zoek naar een kennismakingsles voor een specifieke groep? Klik op de gewenste groep en krijg een overzicht met diverse ideeën! Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8.

1. Kies één kant van de klas

  • Benodigdheden: Papiertjes met stellingen erop, voldoende ruimte
  • Duur: 15 – 20 minuten

Tijdens deze kennismaking met groep 2 leer je de leerlingen kennen aan de hand van een aantal stellingen die je zelf kunt bedenken. Stel jezelf voor aan de leerlingen met bijvoorbeeld ‘ik vind sneeuw leuker dan de zon!’ en vertel vervolgens dat de leerlingen ook mogen kiezen tussen de verschillende onderwerpen. Verdeel het klaslokaal door de helft, elke helft representeert tijdens elke stelling een antwoord. Kies bijvoorbeeld voor de stelling sneeuw of zon, en laat de leerlingen naar hun voorkeur lopen. Een leuke kennismakingsles gecombineerd met het vak motoriek!

Wat kiezen de leerlingen? Links of rechts?

2. Maak een spinnenweb

  • Benodigdheden: Bolletje wol, voldoende ruimte
  • Duur: 15 – 20 minuten

Vertel de leerlingen kort over jouw persoonlijkheid en hobby’s, vervolgens maak je een kring met de leerlingen en pak je het bolletje wol. Je legt uit dat het bolletje wol straks door de kring naar een leerling wordt gegooid en dat jij een stukje draad blijft vasthouden. Wanneer de leerling het bolletje wol heeft, mag hij/zij iets over zichzelf vertellen en het bolletje wol vervolgens naar een andere leerling gooien. De leerling houdt ook een stukje draad vast, waardoor er een spinnenweb ontstaat!

Juf, het lijkt net een echt spinnenweb!

Leerling groep 2

3. Een doosje vol verrassingen

  • Benodigdheden: Gesloten kistje/doos en spullen die belangrijk voor jou zijn
  • Duur: 15 – 20 minuten

Leerlingen uit groep 2 zijn reuze benieuwd naar jou al stagiaire, hier kun je goed op inspelen door ze te verrassen met een doos vol waardevolle spullen van jou. Dek de doos af en laat één leerling een voorwerp uit de doos pakken. Vertel iets bij het voorwerpen doe dit ook met de andere voorwerpen. Tijdens de les kun je de leerlingen vragen stellen over hun hobby’s, vrienden en familie. Een kennismakingsles voor groep 2 om nooit te vergeten!

4. Foto’s meenemen in een kringgesprek

  • Benodigdheden: Dierbare foto’s
  • Duur: 10 – 15 minuten

Een leuke kennismakingsles moet vanuit beide kanten komen, zowel de leerlingen moeten iets kunnen inbrengen, maar jij natuurlijk ook. Door een paar dierbare foto’s mee te nemen kun je een kringgesprek voeren met de leerlingen over verschillende hobby’s, vrienden en familie. Hierdoor zorg je ervoor dat iedere leerling aan bod komt en dat jij zelf ook iets kunt vertellen. Zelf heb ik dit gedaan met een paar van de onderstaande foto’s.

Vlog mij op Instagram!

5. Jezelf knutselen met papier

  • Benodigdheden: Voorbeeld, papier, scharen, potloden en lijmstiften
  • Duur: 20 – 30 minuten

Knutselen is een hele onderneming bij de kleuters, maar groep 2 vindt dit altijd fantastisch. Je kunt jezelf knutselen of vouwen en deze aan de klas laten zien. Vertel vervolgens iets over jezelf en laat de leerlingen daarna zien hoe zij zichzelf kunnen knutselen. Tijdens de knutselles kun je bij de leerlingen langslopen en ze vragen stellen over hun hobby’s, vrienden of familie. Op Pinterest kun je veel verschillende knutselopdrachten voor groep 2 vinden!

Wil je meer blogs lezen over kennismakingslessen voor jouw stage? Laatste schreef ik een blog over 5x Kennismaking met je stageklas en 5x Kennismakingsles in groep 1 op jouw stage.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *