Het maken van een studiekeuze vond ik misschien wel het lastigste proces in mijn leven, ik nam er zelfs een tussenjaar voor. Hoe ben ik uiteindelijk toch terecht gekomen bij de PABO? En was dit de juiste keuze?

Droombaan als kind

In groep 4 was ik er heilig van overtuigd dat ik later Karen van K3 zou worden. Ik zong de liedjes feilloos mee en ook de danspasjes kende ik uit mijn hoofd. Na groep 5 verdween mijn obsessie voor K3 en kreeg ik interesse in andere dingen. Ik werd geselecteerd voor een volleybalteam en dacht als 10-jarige het helemaal te maken als professionele volleybalster, niets bleek minder waar.

Samen met mijn tweelingzus als 3 jarigen

Studiekeuzetest

Na de basisschool bleek volleybal alleen een hobby en zo verdween dé droombaan van mij op de achtergrond. Tot ik in klas 5 van de HAVO een studiekeuzetest kreeg waaruit een top 3 studiekeuze zou rollen. De studiekeuzetest vulde ik in en na een half uurtje kreeg ik de uitslag, ICT stond stipt op nummer 1. Nu programmeerde ik best veel en leek mij het maken van video games een ontzettend leuke baan. Ik had een gesprek met mijn mentor en ik dacht dat ik mijn roeping gevonden had.

Open dag HBO

Toen ik erachter kwam dat de HBO opleiding voor het maken van videogames particulier was viel mijn droom in duigen, ik moest op zoek naar iets anders. Ik besloot naar de open dag te gaan van Journalistiek en ICT, beiden in Zwolle. Toen ik rondliep in het gebouw van Windesheim wist ik al dat ik mezelf daar niet zag studeren, en toen ik sprak met de studenten die daar rondliepen haakte ik af. De open dag had me een andere kijk gegeven op studeren.

Tussenjaar

Na nog wat omzwervingen besloot ik eind HAVO 5 een tussenjaar te nemen en te gaan werken in Oostenrijk. De beste keuze die ik tot nu toe maakte, wat door dat tussenjaar ben ik begonnen aan de studie die perfect bij mij past. Tijdens het tussenjaar wilde ik elke week weer iets anders: van Hogere Hotelschool tot Communicatie en van Multimediadesign tot Bedrijfskunde. Ik belde mijn vader elke keer met enthousiasme op en vertelde hem dan de studie die zou gaan doen, ik kreeg vaak het droge antwoord:

”Dat zien we nog wel”

Henk Wiersma

De PABO

Toen ik klaar was met het werken in Oostenrijk besloot ik langs te gaan bij de open dag van de PABO aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik voelde me meteen op mijn plek en begon met het leren van de toelatingstoetsen Geschiedenis en Aardrijkskunde. Deze toetsen haalde ik met vlag en wimpel en voor ik het wist begon jaar 1 van de PABO.

Vrienden op de PABO: Nienke, Ik, Merel en Sep

Nu zit ik in mijn 2e jaar van de PABO en heb ik tot de dag van vandaag geen moment spijt. Twijfel je nog of je bij het maken van een studiekeuze over de PABO? Stuur me een berichtje!

Meer lezen over de PABO