Wil jij een kennismakingsles geven in groep 1 op jouw stage? Ik zet 5x kennismakingslessen in groep 1 voor jou op een rijtje.

Op zoek naar een kennismakingsles voor een specifieke groep? Klik op de gewenste groep en krijg een overzicht met diverse ideeën! Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8.

1. Bal overgooien

  • Benodigdheden: Een bal, voldoende ruimte
  • Duur: 15 – 20 minuten

Tijdens dit kennismakingsspel leer je de leerlingen kennen door het overgooien van een bal. Ga in een kring staan en houdt de bal eerst zelf vast en introduceer het spel, met jouw eigen invulling als voorbeeld. Je vertelt leuke feitjes over jezelf en vervolgens gooi je de bal naar een andere leerling in de kring. Deze leerling vertelt iets over zichzelf en zo ga je alle leerlingen bij langs. Een leuk en vooral actieve kennismaking!

Juf, ik vind het best spannend!

Leerling groep 1

2. Het maken van een tekening over jezelf

  • Benodigdheden: Gemaakte tekening, papier en potloden/stiften
  • Duur: 20 – 30 minuten

In groep 1 zijn de leerlingen dol op tekenen en creatief bezig zijn, ideaal om daarop in te spelen met een kennismakingsles voor groep 1. Je introduceert de les door jezelf voor te stellen aan de hand van een gemaakte tekening met daarop jouw hobby’s, familie en vrienden. Daarna laat je de leerlingen een tekening maken waarop hun leefwereld te zien is. Jij loopt tijdens het maken van de tekening rond en bevraagd de leerlingen. Daarna kun je alle tekeningen in een map doen, als een soort vriendenboekje.

3. Voorlezen en jezelf voorstellen

  • Benodigdheden: Favoriete voorleesboek
  • Duur: 15 – 20 minuten

Bij de kleuters wordt veel voorgelezen en zelf ben ik ook dol op kinderboeken. Het is daarom een leuk idee om de leerlingen voor te lezen tijdens jouw kennismakingsles. Kies jouw favoriete kinderboek en vertel de leerlingen aan het hand van het prentenboek iets over jezelf, wat je hobby’s zijn, hoe je familie eruit ziet en wie je vrienden zijn. Ga daarna in gesprek met de leerlingen over hun kenmerken, een leuk kennismakingsspel en je breekt direct het ijs!

4. Het maken van een fotopuzzel

  • Benodigdheden: Foto in puzzelstukjes
  • Duur: 15 – 20 minuten

Maak voor de les een puzzel van een dierbare foto van jou, deze puzzel kun je samen met groep 1 maken. Wanneer de puzzel is opgelost ontstaat er een kringgesprek over de foto en kun je vertellen wat jou dierbaar is. Daarna vraag je verschillende leerlingen wat zij leuk vinden om te doen en hier zullen ook andere leerlingen op reageren, er ontstaat een heus kringgesprek!

5. Kennis maken met de handpop

  • Benodigdheden: Handpop en andere attributen
  • Duur: 15 – 20 minuten

Met een handpop kun je bij de kleuters ontzettend veel, ze hebben erg veel fantasie en gaan snel mee in jouw verhaal. Wanneer je het durft om een handpop te gebruiken zou je een ’toneelstukje’ kunnen opvoeren waarin jij in gesprek gaat met de handpop over jouw hobby’s, familie en vrienden. Hierna kun je de handpop vragen laten stellen aan de klas, waardoor jij als stagiaire ook de leerlingen leert kennen!

Wil je meer blogs lezen over kennismakingslessen voor jouw stage? Laatste schreef ik een blog over 5x Kennismaking met je stageklas en 5 tips voor je eerste stage op de PABO.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *