Loop jij binnenkort stage in een nieuwe groep en zoek jij een interessante kennismaking voor groep 6? Ik zet verschillende voor jou op een rijtje!

Op zoek naar een kennismakingsles voor een specifieke groep? Klik op de gewenste groep en krijg een overzicht met diverse ideeën! Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8.

Zoek de vraag bij het antwoord

 • Benodigdheden: (Digi)bord
 • Duur: 20 – 30 minuten

In groep 6 zijn de leerlingen nieuwsgierig naar jouw als stagiaire, wees daarom creatief tijdens de kennismaking. Een mooie manier om hierop in te spelen is doormiddel van vragen en antwoorden. Zet op het digibord verschillende antwoorden en laat de leerlingen bedenken welke vragen bij het antwoord zou kunnen passen. Schrijf bijvoorbeeld het getal 20 op het bord, dit kan bij de vraag “Hoe oud ben je?” horen. Deze vragen kun je vervolgens terugvragen aan de leerlingen, zodat jij ze leert kennen.

Klopt de stelling?

 • Benodigdheden: Briefjes met stellingen
 • Duur: 15 – 20 minuten

Voor deze kennismakingsles kun je verschillende stellingen over jezelf opschrijven die wel of niet kloppen. Kies bijvoorbeeld voor de stelling “Mijn lievelingseten is spruitjes” en stop de stelling in een mooi potje, bijvoorbeeld van de HEMA. Vervolgens leg je de stelling voor aan de klas en vraag je de leerlingen of de stelling over jou zou kunnen kloppen. Ga vervolgens met de leerlingen in gesprek over de stelling, zo leer je elkaar beter kennen. Deze les is gemakkelijk in de kring uit te voeren en duurt hooguit 20 minuten.

Juf, houd je echt van spruitjes?

Leerling groep 6

Handlezen met antwoorden

 • Benodigdheden: Papier, tekenpotloden of -stiften en verschillende vragen
 • Duur: 20 – 30 minuten

Deze kennismakingsactiviteit komt uit het oude boek, maar doet het altijd goed bij de leerlingen. Bedenk 5 vragen die de leerlingen moeten beantwoorden en schrijf deze op. Trek jouw hand vervolgens over op een vel papier en beantwoord in elke vinger een andere vraag. Kleur de hand in en schrijf jouw naam erop, deze tekening gebruik je als introductie voor de les. introduceer jezelf met de tekening en laat de leerlingen vragen stellen. Hierna leg je de opdracht uit aan de leerlingen en kunnen deze aan de slag.

Strandbal overgooien

 • Benodigdheden: Strandbal met vragen
 • Duur: 15 – 20 minuten

Wanneer het na de zomervakantie nog warm is, is het leuk om hierop in te spelen met een strandbal. Blaas de strandbal op en schrijf op elk vlak een vraag, bijvoorbeeld “Wat is jouw lievelingeten?”. Tijdens de introductie van jouw les beantwoord je de vragen die jij op de strandbal hebt gezet. Hierna laat je de strandbal rondgaan en kunnen de leerlingen elk één vraag beantwoorden. Wanneer je tijd over hebt kun je nog een rondje doen zodat de leerlingen ook andere vragen kunnen beantwoorden.

kennismaking groep 4

Vragen met M&M’s

 • Benodigdheden: Een zak M&M’s en briefjes met vragen
 • Duur: 20 – 30 minuten

Bij deze kennismaking groep 6 maak je kennis met de leerlingen doormiddel van M&M’s. Geef elke leerling een M&M, de verschillende kleuren van de M&M’s staan voor verschillende vragen.

 • Rood: Wat is jouw lievelingskleur?
 • Oranje: Wat is jouw lievelingsdier?
 • Geel: Wat vind je het leukste vak op school?
 • Blauw: Wat is jouw favoriete eten?
 • Bruin: Wat zijn jouw hobby’s?
 • Groen: Wat wil je later worden?

Beantwoord zelf eerst de gestelde vragen, zodat de leerlingen jou leren kennen. Hierna kun je de leerlingen de vraag stellen die bij hun kleur hoort, hier kun je vervolgens op ingaan om de leerlingen te leren kennen. Als je tijd over hebt kun je nog een rondje doen zodat de leerlingen ook andere vragen kunnen beantwoorden.

Wil je meer lezen over lesideëen, kennismaking in groep 6 of stages? Laatst schreef ik een blog Kennismaken met groep 4 en 5x Kennismaking met je stageklas! Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *