Aan het begin van mijn studie wist ik niet wat ik kon verwachten van de pabo en heb ik een paar slapeloze nachten gehad van de spanning. Nu zit ik alweer in mijn derde jaar en kan ik het begin van de pabo nog makkelijk voor de geest halen. Ben je gespannen voor je nieuwe studie? Lees hier nieuwe studie tips van een pabo student!

1. Koop de juiste spullen

Studeren is anders dan de middelbare school en het MBO, daar kom je achter als je schoolspullen gaat kopen. Waar de boeken en de schriften op de middelbare van belang was, is op het HBO en de uni een laptop onmisbaar. Verdiep je vooraf in de spullen die je nodig hebt voor de studie want je wilt goed voorbereid zijn op jouw eerste college. Meestal kun je een lijstje vinden op de website van de hogeschool/universiteit met de benodigde spullen. Bij de pabo draait het vooral om de juiste schoolboeken en een handige laptop.

2. Wees niet bang om contact te maken

Een nieuwe studie is spannend, maar dat vinden die 500 andere studiegenoten ook. Iedereen bij jou in de collegebanken is nieuw, gebruik dat moment om vrienden te maken. Loop op anderen af en vraag ze wat algemene vragen, zo heb je meteen een klein gesprek op gang gebracht. Dat ene gesprek kan uiteindelijk leiden tot een leuke studiegenoot waarmee je ook buiten je studie afspreekt.

3. Verken de school en de stad

Als je nog onbekend bent in jouw nieuwe studentenstad het is belangrijk en fijn om de stad te kennen. Ga na de introductie wat drinken in de binnenstad, loop rond in het park of fiets een stuk door de nieuwe stad heen. Hierdoor raak je gewend aan de stadse sfeer en weet je beter de weg te vinden als je iets buiten school gaat doen. Ook het verkennen van je school is handig, zo weet je op elk moment waar je heen moet bij jouw volgende college.

4. Vraag alles wat je niet snapt

De docenten op de hogeschool/universiteit zijn er om jouw te helpen en dingen bij te brengen, gebruik dat! Als je een vraag hebt over een bepaald onderwerp staan ze waarschijnlijk te popelen om jouw een antwoord te geven. Zo laat jij je van je beste kant zien én bouw je meteen aan de relatie met jouw docent.

5. Blijf jezelf

Last but not least, blijf jezelf! Misschien wel de belangrijkste tip, want het komt voor dat mensen zich anders voor doen dan ze daadwerkelijk zijn. Dit is zonde, want op jouw studie zullen er écht wel een paar studenten zijn waarmee jij het goed kunt vinden. Studeren is ontzettend leuk en hopelijk vind je veel gelijkgestemden waarmee je ook buiten de studie om veel mee gaat afspreken. Wees niet bang om jezelf te laten zien, want een nep persoon wil niemand als vriend!

Wil jij meer blogs lezen over nieuwe studie tips? Laatst schreef ik een blog over Mijn opinie over: Eenzaamheid onder studenten en Een dag uit het leven van een PABO-student.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *