Wil jij een fijne kennismaking met jouw nieuwe stagklas in groep 3? Ik zet 5x kennismakingslessen in groep 3 voor jou op een rijtje.

Op zoek naar een kennismakingsles voor een specifieke groep? Klik op de gewenste groep en krijg een overzicht met diverse ideeën! Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8.

1. Houd een speurtocht over jezelf

  • Benodigdheden: Routekaart, opdrachten, puzzels en foto’s/attributen
  • Duur: 30 – 60 minuten

Groep 3 zal erg nieuwsgierig naar jou zijn als stagiaire, daarom is het een leuk idee om deze nieuwsgierigheid te verwerken in een speurtocht. Maak een tocht door of buiten de school met de klas en laat de leerlingen kennis maken met jou als persoon. Dit kun je doen door bij elke stop ze een puzzel of opdracht te geven die met jouw persoonlijkheid te maken heeft. Bij deze speurtocht komt heel wat organisatie kijken, wees dus goed voorbereid!

kennismaking groep 3
Maak een plattegrond van de school!

2. Maak een ‘wie ben ik?’-boek

  • Benodigdheden: Voorgemaakt boek met foto’s, teksten en plaatjes
  • Duur: 15 – 20 minuten

Om de kinderen kennis met jou te laten maken kun je ervoor kiezen om een boek te maken vol weetjes en feiten over jezelf. Voor groep 3 betekent dit dat je de teksten erg simpel houdt en veel gebruik maakt van afbeeldingen. Je kunt een kringgesprek starten over het boek en vragen aan leerlingen stellen, maar leerlingen kunnen jou ook vragen stellen. Na het kringgesprek kun je het boek in de klas leggen, zodat leerlingen er ook tijdens andere dagen in kunnen kijken.

3. Voorstellen aan de hand van een letter

  • Benodigdheden: Houten letter van jouw naam
  • Duur: 10 – 15 minuten

In groep 3 zijn de leerlingen druk bezig met het leren van verschillende letters en cijfers. Je kunt hier leuk op inspelen door een houten letter van jouw naam mee te nemen en over deze letter een gesprek te voeren met de leerlingen. Je stelt je voor aan de hand van jouw beginletter en zoekt woorden die dezelfde beginletter hebben met de klas. Zo ontstaat er een gesprek en kun je de leerlingen direct beter leren kennen op een bijzondere en leerzame manier.

Weet iemand een ander woord met de M?

Juf Maaike

4. Werkboekje over jezelf

  • Benodigdheden: Voorgemaakt werkboekje met kruiswoordpuzzels, letteropdrachten en rekenopdrachten
  • Duur: 20 – 30 minuten

De leerlingen van groep drie kun je tijdens de kennismaking meteen uitdagen door een werkboekje te maken met verschillende opdrachten en puzzels die over jezelf en de leerlingen kunnen gaan. Maak bijvoorbeeld rekensommen over het aantal leerlingen in de klas en laat de leerlingen hun eigen naam schrijven. Tijdens het maken van het werkboekje kun je rondlopen door de klas en de leerlingen vragen stellen over hun hobby’s, vrienden en familie.

5. Tekening laten maken

  • Benodigdheden: Voorgemaakte tekening, tekenpapier, potloden of stiften
  • Duur: 30 – 40 minuten

Kennismaken met groep 3 kan natuurlijk ook met een creatieve inbreng van de leerlingen. Laat een voorgemaakte tekening zien aan de leerlingen waarop jij te zien bent met jouw hobby’s, vrienden en familie. Laat de leerlingen jou vervolgens vragen stellen. Daarna vertel je de leerlingen dat zij zelf ook een tekening van zichzelf gaan maken met hun hobby’s, vrienden en familie. Loop tijdens het maken van de tekeningen rond en spreek met zoveel mogelijk leerlingen om ze te leren kennen.

Wil je meer lezen over lesideëen, kennismaking in groep 3 of stages? Laatst schreef ik een blog 5x Kennismakingsles in groep 1 op jouw stage en 5x Kennismakingsles in groep 2 op jouw stage!

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *