Wil jij een fijne kennismaking met jouw nieuwe stagklas in groep 5? Ik zet 5 kennismakingslessen in groep 5 voor jou op een rijtje.

Op zoek naar een kennismakingsles voor een specifieke groep? Klik op de gewenste groep en krijg een overzicht met diverse ideeën! Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8.

1. Stellingen in de klas

  • Benodigdheden: Briefjes met verschillende stellingen, denkbeeldige vakken in de klas
  • Duur: 20 – 30 minuten

Zin om even met groep 5 te bewegen tijdens de kennismaking? Je kunt ervoor kiezen om stellingen in de klas te bespreken. Maak twee vakken in de klas waar leerlingen in kunnen gaan staan en geef ze vervolgens verschillende opties, zoals: Zomer of winter, binnen gym of buiten gym of gamen of buitenspelen. Door deze stellingen met de leerlingen te bespreken leer je ze beter kennen. Zelf kun je ook meedoen, zodat de leerlingen jou ook beter leren kennen.

Vind je de zomer of de winter leuker?

Stagiaire tijdens kennismakingsles

2. Overeenkomsten zoeken

  • Benodigdheden: Briefjes met jouw interesses
  • Duur: 20 – 30 minuten

Tijdens deze kennismakingsles laat je de leerlingen kennismaken met jou met behulp van briefjes waarop jouw interesses staan. Dit kan gaan over een leuke hobby of over een favoriet kinderboek. Vervolgens ga je het gesprek aan met de leerlingen over hun mening op jouw hobby’s en interesses. Zo leer jij de leerlingen kennen, maar maken de leerlingen tegelijkertijd kennis met jou. Als afsluiting zou je vragen van leerlingen kunnen beantwoorden.

3. Voorstellen aan de hand van voorwerpen

  • Benodigdheden: Voorwerpen van jouw leven
  • Duur: 20 – 30 minuten

Groep 5 zal erg benieuwd zijn naar jou als stagiaire en jouw interesses. Het is daarom van belang dat de leerlingen een duidelijk beeld van jou krijgen tijdens de eerste kennismakingsles. Het gebruiken van concreet materiaal in de kennismakingsles kan hierbij helpen. Neem 5 of 6 attributen die waardevol voor jou zijn mee naar de klas en vertel erover. Laat de leerlingen de voorwerpen vasthouden en laat ze vragen stellen. Je kunt de leerlingen vervolgens zelf beter leren kennen door in gesprek te gaan over hun interesses en hobby’s tijdens een kringgesprek.

4. Schrijven in elkaars vriendenboekje

  • Benodigdheden: Inbindmap, A4-papier met vragen, potloden
  • Duur: 30 – 45 minuten

Het bijhouden van een vriendenboekje is altijd een leuke bezigheid en dit kan ook erg goed fungeren als kennismakingsles. Laat de leerlingen de map (het vriendenboekje) zien en vertel dat dit jouw vriendenboekje wordt. Ook laat je een ingevuld A4-papier zien met vragen, deze zijn makkelijk te downloaden of vinden op Pinterest! De leerlingen leren jou kennen door het papier wat jij vooraf hebt ingevuld. Jij leert de leerlingen kennen door ze het papier te laten invullen. Terwijl zij hiermee bezig zijn kun je vragen stellen aan de leerlingen en zij aan jou. Na de les kun je de papieren inbinden en ze thuis nog eens bekijken.

kennismakingsles groep 5

5. Spreekbeurt over jezelf houden

  • Benodigdheden: Poster- of powerpointpresentatie
  • Duur: 20 – 30 minuten

Spreekbeurten vinden leerlingen altijd reuze interessant, een goede inhaker voor een kennsimakingsles. Maak vooraf een presentatie over jezelf en houdt deze vevolgens tijdens de kennismakingsles. De presentatie kan verschillende elementen bevatten, zoals jouw huisdieren, hobby’s en familieleden. De leerlingen kunnen na de presentatie vragen aan jou stellen, het is daarna leuk om de leerlingen vragen te stellen, zodat je ook de leerlingen beter leert kennen.

Wil je meer lezen over lesideëen, kennismaking in groep 3 of stages? Laatst schreef ik een blog 5x Kennismakingsles in groep 1 op jouw stage en 5x Kennismaking met je stageklas!

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *