Ik ben inmiddels 3e jaars PABO-student, tijd om mijn eerste oudergesprek te voeren. Zelf was ik ontzettend zenuwachtig, maar achteraf bleek dit helemaal niet nodig. Ik geef jou 5x tips voor je eerste oudergesprekken.

1. Bereid het oudergesprek goed voor

Het is ten eerste belangrijk om het oudergesprek goed voor te bereiden. Zelf heeft het mij erg geholpen om het stappenplan van ZIEN! te gebruiken. Hierin worden duidelijke stappen geformuleerd die je makkelijk kunt verweven met jouw eigen oudergesprekken. Door de stappen te volgen en zo de gesprekken voor te bereiden weet je hoe jij het gesprek wilt invullen en dit geeft structuur en rust.

2. Voel de ouders goed aan

Elke ouder komt op een andere manier de klas binnen voor het oudergesprek, probeer jouw reactie aan te passen op het gevoel van de ouders. Wanneer de ouders onrustig binnenkomen kun je bijvoorbeeld vragen wat er aan de hand is, of snijd een gemeenschappelijk onderwerp aan, zo breek je het ijs.

3. Zorg dat alles duidelijk is

Zorg tijdens het oudergesprek dat je jouw taalgebruik aanpast aan de ouder, vakjargon kan namelijk zorgen voor verwarring. Elke ouder heeft een eigen niveau van de Nederlandse taal en het is belangrijk om hierop in te spelen. Gebruik dus geen lastige woorden die onbegrijpelijk zijn voor ouders, maar verdiep je in het taalvermogen van de ouders.

4. Maak duidelijke afspraken

Maak aan het eind van de oudergesprekken duidelijk afspraken met de ouders, zodat het gezamenlijke verantwoordelijkheidsgevoel groeit. Dit kan gaan om een vervolggesprek, maar ook om bijvoorbeeld het uitvoeren van een handelingsplan of andere ondersteuningen/uitdagingen om een leerling te helpen. Kom deze afspraken vervolgens ook na, zo vergroot je het vertrouwen tussen jou en de ouders.

5. Het is niet erg om zenuwachtig te zijn

Weet dat het absoluut niet erg is om zenuwachtig te zijn voor een oudergesprek, dit is ontzettend normaal. Wanneer de gesprekken zijn geweest kun je terugblikken op jouw gedrag en misschien aanpassingen doen voor de volgende oudergesprekken. Probeer er vooral rustig van te genieten en laat de ouders jouw echt leerkrachtenhart zien!

Wil jij meer lezen over het begin van jouw studie of schoolspullen pabo? Laatst schreef ik een blog over Nieuwe studie… Tips van een pabo student en Pabo: 8 dingen die je moet weten voor je stage gaat lopen.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *