Vorig jaar begon ik erg nerveus en onzeker aan mijn eerste stageperiode, dit omdat ik geen idee had wat mij te wachten stond. Om jou al die zenuwen en onzekerheden te besparen geef ik je 5 tips voor jouw eerste stage.

Tip 1. Laat het over je heen komen

Tip 1 is ook meteen de belangrijkste tip, laat het over je heen komen. In je eerste stage krijg je veel voor je kiezen; een nieuwe stageschool, een stageklas, een stagecoach en heel veel verslagen. Voor mij was het de eerste paar weken overweldigend en wist ik niet goed waar ik moest beginnen. Bij mij hielp het erg om samen met mijn stagecoach een planning te maken van de stageperiode.

Tip 2. Bespreek alles met je stagecoach

In mijn eerste stageperiode had ik een erg lieve coach die mij meteen op mijn gemak stelde. Ik heb in het begin van de stage meteen aangegeven wat ik lastig vond tijdens de stage, bijvoorbeeld orde houden. Mijn coach ging hier serieus op in en gaf mij de beste tips en tricks. Verder hadden we tijdens de stageperiode veel gesprekken over het onderwijs en over mijn toekomst. Je coach begeleidt jou door de gehele stage, daarom is het belangrijk om open met haar/hem te communiceren.

Stoelendans afscheid
Blijf vragen stellen in je stage!

Tip 3. Maak kennis met de kinderen

Tips 3 klinkt erg logisch en voor de hand liggend, maar gaat verder dan je denkt. Het is als stagiair in het basisonderwijs erg belangrijk om een band op te bouwen met de stagekinderen. Zelf was ik in mijn eerste stage erg verlegen richting de kinderen. Aan het einde van de stage werd ik opener en ik merkte dat de kinderen dan een stuk loyaler tegen me waren. Probeer open te zijn tegen de leerlingen zodat ze weten met wie ze te maken hebben.

Tip 4. Stel je open voor feedback

In je stageperiode krijg je te maken met veel feedback en soms kritiek. Als stagiaire ben je op stage om te leren van je coach. Daarom is het essentieel dat je goed om kunt gaan met feedback. Ik vond dit erg lastig, omdat ik onzeker was en ook zo voor de klas stond. Ik heb met mijn coach gepraat over deze onzekerheid en dit heeft mij geholpen om beter tegen kritiek te kunnen.

Vragen stellen op je stage
Feedback is de belangrijkste leerschool!

Tip 5. Wees jezelf (maar wel professioneel!)

Last but not least, wees jezelf in de stageperiode, richting de kinderen en de stagecoach. Dit is belangrijk omdat de leerlingen direct zien of je een toneelstuk opvoert of niet. Wanneer je het lastig vind om jezelf te zijn kun je dit het beste aankaarten bij je stagecoach. Zelf vond ik het niet erg lastig om mezelf te zijn, dit komt vooral door de goede band met mijn stagecoach.

Na al deze tips hoop ik dat je jouw eerste stageperiode zonder kleerscheuren doorkomt. Heb je nog meer tips nodig of ben je benieuwd naar iets? Vul dan het contactformulier in!

Ben je benieuwd naar andere blogs over stage op de PABO? Bekijk mijn blog over 5x afscheid nemen van je stageklas en verschillende lensideeën voor de kennismaking met je stageklas.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *