Jaar 1 van de pabo is een pittig jaar waarin je jouw Propedeuse kunt halen door minimaal 60 EC’s te halen. Wil jij weten wat ik van jaar 1 vond? Ik vertel het in pabo 1 jaar: Hoe ziet het eerste jaar eruit?

De vakken

Het eerste jaar van de PABO aan de Hanze Hogeschool bestaat uit vier blokken van elk 7 weken. Per blok krijg je andere vakken: Kunst en Cultuur, Motoriek, Sience en Mens en Samenleving. Persoonlijk vond ik Kunst en Cultuur het leukste blok, de opdrachten sloten namelijk goed aan bij mijn interesses. Naast deze vakken krijg je ook rekenen, Sociale Wetenschappen, Engels en Nederlands als bijvakken. Maar misschien wel het belangrijkste ‘vak’ zijn de stages, hiervoor schrijf je verschillende verslagen.

De tentamens

Na het blok van 7 weken heb je 2 tentamenweken. In deze weken heb je verschillende tentamens over de vakken die je 7 weken lang hebt gevolgd. Naast deze tentamens heb je ook verschillende deadlines die je moet halen. Deze deadlines zijn opgesteld voor bijvoorbeeld verslagen over de stage, maar ook groepsopdrachten, zoals het designen van een magazine of het maken van een klokhuisvideo.

Heb jij nog studieboeken nodig voor pabo jaar 1? Laatst schreef ik een blog over De belangrijkste studieboeken voor de pabo 2021 – Jaar 1. Of lees de blog over Schoolspullen pabo: Welke zijn essentieel?.

De klassen

Net als op de middelbare school heb je op het HBO zit je in een klas van gemiddeld 25 studenten. Zelf zat ik in het eerste jaar in een klas met 30 studenten die waren ingedeeld op leeftijd. De leeftijd in onze klas varieerde van 17 tot en met 19 jaar. In zo’n klas kun je altijd terecht met vragen en gezeur. Al kreeg je vaak als antwoord:

Dat staat op BlackBoard hoor!

Medestudenten

LeBaso

De studievereniging van de pabo bestaat al lange tijd en heeft me in mijn eerste jaar veel gebracht. Naast de maandelijkse borrels in ’t Feest was ik ook actief in de reiscommissie. Wij organiseerden een buitenlandse reis die in april plaatsvond. LeBaso is een toevoeging op je studententijd en zeker een kijkje waard!

Wil je nou meer blogs van mij lezen? Laatst schreef ik een blog over mijn studiekeuze!

Meer lezen over de PABO