Ontdekkend leren n groep 3 en 4 kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar ik vind het gewelding. In deze blog vind je een uitgebreid verslag over een natuur les die ik gegeven heb met behulp van gave materialen.

In mijn stageklas zijn de leerlingen dol op natuurlessen en dan vooral het ontdekkend leren. Tijdens deze lessen zie ik de leerlingen glunderen wanneer zij iets zelfstandig ontdekken. Om dit ontdekkend leren te stimuleren geef ik af en toe een les waarin zij gebruik maken van concreet materiaal en hierdoor een eigen visie over de wereld creëren. In deze natuurles maken de leerlingen kennis met verschillende planeten en dinosaurussen.

De inleiding

Tijdens de inleiding heb ik de leerlingen de verschillende planeten laten zien van Dier Model, ik vertelde hierbij dat ons zonnestelsel uit verschillende planeten bestaat. Vervolgens ontstond er een kringgesprek waarin leerlingen vertelden over de verschillende planeten en waarin ik dingen toelichtte. Daarna maakte ik groepjes waarin de leerlingen elk een eigen planeet kregen en ze over deze planeet mochten praten.

De kern

Tijdens de kern liet ik de leerlingen kort hun bevindingen delen en vroeg de leerlingen op welke planeet wij leven, als mens. Ik liep kort de geschiedenis van de Aarde door met de leerlingen en vertelde over dinosaurussen die vroeger op de Aarde leefden. De leerlingen mochten vervolgens zelf een tekening maken van verschillende dinosaurussen met koude kleuren. Hier kwamen prachtige tekeningen uit die nog altijd in het klaslokaal hangen.

De afsluiting

Na het afmaken van de tekeningen ging ik nogmaals kort in gesprek met de leerlingen uit groep 3 en 4. Ik vroeg de leerlingen de verschillende planeten aan te wijzen en hier kort iets over te vertellen. Daarnaast liet ik de verschillende tekeningen zien die de leerlingen hadden gemaakt en besprak het lesdoel.

Gebruikte materialen

Tijdens mijn les heb ik gebruik gemaakt van de planeten van de website Dier Model. Deze website heeft veel verschillende concrete materialen die ingezet kunnen worden tijdens natuurlessen, geschiedenislessen en biologielessen. Zelf vind ik het altijd fijn om met concreet materiaal te werken en ook deze planeten hebben mij erg geholpen tijdens de les. Naast Dier Model kun je ook concreet materiaal kopen op Schleich Paarden. Deze producten heb ik gratis gekregen van de website DierModel.nl.

ontdekkend leren

Wil je meer blogs lezen over lesideeën? Laatst schreef ik een blog over Stagelopen: Mijn eerste en laatste muziekles ooit en 5x Kennismaking met je stageklas.

Meer lezen over de PABO

1 reactie

  1. Wat een leuke manier om de kinderen in aanraking te laten komen met het leven van vroeger op aarde! Zeker informatief. Bij jonge leerlingen werkt deze manier van formele scholing altijd goed, door ze spelenderwijs én creatief bezig te laten zijn met de lesstof. Leuk gedaan!

    Anne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *