De grove motoriek van leerlingen is een onderdeel dat je in de klas of thuis kunt stimuleren. Hoe je de grove motoriek van leerlingen kunt stimuleren vertel ik je in deze blog, lees dus snel verder!

Motoriek is een veel gehoorde term op de pabo en omvat alle bewegingen die leerlingen kunnen of maken. Motoriek is op te delen in fijne motoriek en grove motoriek, beide worden tijdens de ontwikkeling van de leerling erg belangrijk geacht. Fijne motoriek zijn alle kleine bewegingen die leerlingen maken, zoals schrijven, tekenen en knippen. Grove motoriek zijn alle grote bewegingen die leerlingen maken, zoals lopen, zwaaien en kruipen.

Grove motoriek kan worden gestimuleerd door leerkrachten in de klas en ouders thuis. In deze blog geef ik jou tips om de grove motoriek van leerlingen te stimuleren. Deze tips zijn toepasbaar op alle leeftijden, van kleuters tot leerlingen in groep 8, lees dus snel verder!

grove motoriek

Activiteiten voor de grove motoriek van leerlingen

Om de grove motoriek van leerlingen te stimuleren zijn activiteiten en spelletjes de perfecte combinatie. De volgende spelletjes kunnen gespeeld worden in de klas, thuis of buiten:

  1. Maak samen met de kinderen een parcours van stoepkrijt
  2. Organiseer een feestelijk potje stoelendans
  3. Speel met de leerlingen een wedstrijdje handbal, voetbal of basketbal
  4. Zorg voor een lijn en loop hier samen met de leerlingen overheen
  5. Balanceer op verschillende stapstenen die verspreid liggen over de ruimte
  6. Gooi over met een zachte bal door de klas of woonkamer heen
  7. Houd een spannende skippybal race met de kinderen
  8. Ga apenkooien met de leerlingen in de gymzaal
  9. Speel verschillende spellen met een springtouw
  10. Organiseer een middag vol spelletjes zoals pingpong, tafelvoetbal, Twister of sjoelen

Zorg tijdens deze activiteiten dat je niet te moeilijk begint, zodat de leerling kan wennen aan het niveau. Anderzijds is het handig om voldoende uitdaging te verzorgen, zodat leerlingen écht leren. Na het oefenen van de verschillende activiteiten zal je merken dat leerlingen steeds vaardiger worden op motorisch gebied.

Nog meer leuke activiteiten

Naast het stimuleren van de motoriek van leerlingen kun je ook andere leuke activiteiten met de kinderen uitvoeren. Zo kun je met leerlingen in gesprek over een leuk boek, lees dan Interactief voorlezen: 5 belangrijke tips. Daarnaast kun je een taalronde uitvoeren, lees dan De taalronde: Duidelijke uitleg en een stappenplan. Laat in de reacties weten of je nog meer activiteiten kent en ik wens jou veel plezier met deze tips!

Wil je meer blogs lezen over grove motoriek of moeilijke termen op de pabo? Lees dan De LiO-stage start: Mijn ervaring en tips en De belangrijkste studieboeken voor de pabo 2021 – Jaar 1.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *