Begin jij in september aan de pabo jaar 1 en zoek je de juiste studieboeken? Dit kan een beste klus zijn, daarom zet ik de belangrijkste studieboeken voor de pabo jaar 1 op een rijtje!

Op de pabo wordt het aangeraden om alle boeken van de boekenlijst aan te schaffen, zelf heb ik gemerkt dat dit overbodig is. Tijdens jaar 1 heb ik per blok gekeken welke boeken relevant zijn voor mijn onderwijs en hoe ik deze zo voordelig mogelijk kon aanschaffen. Ik maakte gebruikt van de tweedehands boeken van Bol.com en kocht geregeld samenvattingen van boeken via Stuvia. Wanneer je graag alle studieboeken voor jaar 1 van de pabo wilt aanschaffen is dit mogelijk, maar hier hangt een hoge prijs aan. In deze blog noteer ik de boeken die ik in jaar 1 van de pabo niet had willen missen.

studieboeken pabo jaar 1

1. Portaal

Het boek Portaal geschreven door Harry Paus en Adri van den Brand is een fijn boek om te hebben vanaf de start van de pabo. In dit boek worden de speerpunten voor het vak Nederlands in het basisonderwijs erg concreet uitgelegd en praktijkvoorbeelden gegeven. Het boek heeft haar naam te danken aan het portaal dat de schrijvers aan studenten willen aanbieden naar het taallerende kind. Hierdoor is dit een must-have voor het rijtje studieboeken voor de pabo in jaar 1.

2. Geowijzer

Het boek GeoWijzer is een overzichtelijke en fijne aardrijkskunde methode die op de boekenlijst staat voor de pabo. De schrijver van het boek bespreekt alle aardrijkskunde elementen uit het basisonderwijs (vakinhoudelijk). Daarnaast wordt de didactische kant van het vak besproken en is er aandacht voor de Nederlandse canon. Als laatste zijn er concrete lesvoorbeelden omschreven in het boek die je kunt overnemen in alle bouwen van de basisschool.

3. Rekendidactiek – 3 verschillende boeken

  • Vak pabo: Rekenen
  • IBSN: 9789006955361 (Hele Getallen), 9789006955378 (Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen) en 9789006955385 (Meten en meetkunde)
  • Prijs: Vanaf €47,- euro per boek

Deze serie boeken zijn ideaal voor het vak rekenen van jaar 1 van de pabo. In deze serie zijn de verschillende onderdelen van het rekenen en wiskunde in het basisonderwijs omschreven. Denk hierbij aan: meetkunde, getallensystemen, verhoudingen, procenten en kommagetallen. Deze onderdelen zijn inhoudelijk en didactisch besproken, waardoor jij jouw kennis verdiept en verbreed.

studieboeken pabo jaar 1

4. Pak je pen – werk- en theorieboek

  • Vak pabo: Motoriek
  • IBSN: 9789490681012 (Pak je pen portfolio) en 9789490681050 (Pak je pen theorieboek)
  • Prijs: Vanaf €19,- euro per boek

In het boek Pak je pen wordt de fijne motorische ontwikkeling van een leerling in het basisonderwijs besproken. Daarnaast wordt je als aankomend leerkracht begeleid met het verbeteren van jouw eigen handschrift. Dit gebeurd doormiddel van oefeningen en theorie uitleg. Het portfolio is een verplicht onderdeel op de pabo om het vak te behalen en deze boeken zijn dus essentieel.

5. Engels in het basisonderwijs

Engels in het basisonderwijs is een fijne ondersteuning die je nodig zult hebben tijdens het vak Engels op de pabo. In het boek vind je theorieën over het leren van vreemde talen in het basisonderwijs die je direct kunt koppelen in de praktijk. Ook in dit boek worden er namelijk veel voorbeelden genoemd vanuit de praktijk voor de verschillende groepen in het basisonderwijs.

6. Praktische didactiek voor natuur en techniek

Dit studieboek is gemaakt voor aankomende basisschool leerkrachten die leerlingen onderzoekend willen laten leren. Dit gebeurd door doen, denken en beleven met elkaar te combineren. Natuur- en technieklessen zijn uitgebreid besproken en er komen veel praktijk voorbeelden naar voren. Daarnaast zijn er handvaten gegeven om natuur- en techniek lessen fijn te laten verlopen in elke groep (van groep 1 tot en met groep 8).

studieboeken pabo jaar 1

7. Klassenmanagement

In dit studieboek wordt duidelijk gemaakt hoe beginnende leerkrachten in het basisonderwijs ervoor kunnen zorgen dat het management in de klas op orde is. Het biedt leerkrachten een goede voorbereiding op het lesgeven en er worden praktische voorbeelden genoemd. Dit boek wordt in jaar 1 vooral bij sociale wetenschappen gebruikt en is onmisbaar.

8. Basisvaardigheden taal HBO

Basisvaardigheden taal HBO is voor de student in het hoger beroepsonderwijs die leert schrijven op niveau. In het begin kan HBO taal best wennen zijn en het is fijn om een uitleg te hebben bij de verslagen en toetsen die je moet maken. Daarnaast is dit boek handig voor de kennisbasis taaltoets die je op de pabo krijgt.

Wil je meer lezen over de beste studieboeken voor jaar 1 van de pabo 2021? Laatst schreef ik een blog over 10x De beste studieboeken voor de pabo en Nieuwe studie… Tips van een pabo student.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *