Wil jij een taalronde organiseren, maar weet je niet hoe? Zelf heb ik al meerdere taalrondes gegeven. Ik vertel jou hoe je gemakkelijk een taalronde kunt organiseren voor groep 1 tot en met 8!
Wat is een taalronde?
Een taalronde is een samenhang van vertellen, luisteren, schrijven, lezen en taalbeschouwing. Hierbij staat centraal dat het plezier van ervaringen uitwisselen het vertrekpunt is. Dit klinkt als een ingewikkelde definitie, maar het komt erop neer dat je in gesprek gaat met de leerlingen over hun ervaringen over een bepaald onderwerp. Dit gesprek kan gaan over veel verschillende onderwerpen die kunnen worden aangehaald door de leerkracht. Daarnaast is een taalronde een manier om te kijken hoe leerlingen scoren op technische en inhoudelijke onderdelen van taal.
In de taalronde zit een vaste structuur die kan worden nageleefd door de leerkracht. De structuur bestaat uit zeven verschillende stappen die in groep 1 tot en met 8 uitvoerbaar zijn.
Deze informatie komt uit het verplichte boek voor de pabo ‘Portaal’, hierin worden tips gegeven over het vak taal in het basisonderwijs. Koop hem direct: Portaal vanaf €31,10 euro.

Stap 1. Het maken van een kring
Tijdens de eerste stap van de taalronde maak je een kring samen met de leerlingen. In de kring kun je het onderwerp bedenken waar de taalronde over zal gaan, of verzin dit onderwerp vooraf.
Stap 2. Het introduceren van het onderwerp
De tweede stap is er om het onderwerp van de taalronde te introduceren. Na het vaststellen van het onderwerp kun je deze op verschillende manieren introduceren. Je kunt ervoor kiezen om voorwerpen te gebruiken, een gedicht of voorleesboek voor te lezen of gebruik maken van ander beeldmateriaal. Als de leerlingen zelf een onderwerp hebben bedacht kun je hierop inhaken door een video op te zoeken.
Stap 3. Vertelronde
In stap drie komen de leerlingen aan bod en kunnen zij hun ervaringen klassikaal delen. Geef elke leerling kort de beurt om iets over hun ervaringen te vertellen bij het onderwerp. Dit kan gaan over een situatie wat de leerling hebben meegemaakt of een feitje dat zij kennen over het gekozen onderwerp. Zorg voor de drie verschillende stimulansen van taalontwikkelingen in de klas (taalaanbod, taalruimte en feedback).
Stap 4. Lijstjes tekenen en/of schrijven
Met het tekenen of schrijven van lijstjes wordt bedoeld dat leerlingen zelfstandig bezig gaan met het onderwerp. Bij de kleuters (groep 1, 2 en misschien 3) betekent dit dat de leerlingen een tekening maken met verschillende onderdelen die te maken hebben met het onderwerp. De leerkracht kan hier later teksten bijzetten ter verduidelijking.
Bij de overige groepen (groep 4, 5, 6, 7 en 8) kunnen de leerlingen een lijstje schrijven met alle onderdelen die zij weten van het onderwerp of wat voor ervaring zij hebben meegemaakt.

Stap 5. Tweetalgesprekken
Nadat de leerlingen over het onderwerp hebben getekend of geschreven kunnen de leerlingen in tweetallen in gesprek gaan. Verdeel de leerlingen in tweetallen en geef ze ongeveer vijf tot tien minuten (afhangend van het onderwerp) om hun lijstjes met elkaar te bespreken. Bij de kleuters zal je de leerlingen nog deels moeten aanmoedigen om met elkaar te overleggen.
Stap 6. De tekst schrijven
Laat de leerlingen vervolgens het lijstje afmaken met schrijven en/of tekenen. Dit betekent dat de leerlingen de uitgewisselde informatie transformeren naar een stuk tekst of een tekening. Bij de kleuters en groep drie kun je later woorden schrijven bij de gemaakte tekening. De overige groepen (groep 4, 5, 6, 7 en 8) schrijven zelfstandig wat zij in de tweetallen hebben besproken.
Stap 7. Voorlezen
De leerlingen hebben in tweetallen overlegd en vervolgens hier iets over getekend of geschreven. Hierna wordt klassikaal besproken wat de leerlingen tijdens de gesprekjes te weten zijn gekomen. De leerkracht kan daarna een paar teksten en tekeningen klassikaal bekijken en vragen stellen aan de leerlingen. Daarna kan de leerkracht de leerlingen vragen wat zij hebben geleerd van de taalronde en eventueel de lesdoelen bespreken.

Mogelijke afrondingsopdrachten kunnen zijn:
- Het maken van en tekening bij de geschreven lijstjes
- Het bespreken van de verschillende teksten
Ik wens jou heel veel plezier bij het uitvoeren van de taalronde. Het is belangrijk om zelf plezier te hebben tijdens het gesprek, dan breng je dit ook over op de leerlingen!
Gebruikte bron: Taalronde. (z.d.). Geraadpleegd van http://www.taalvormingentaaldrukken.nl/AT/AT701V08.html
Wil je meer lezen over taallessen op stage? Laatst schreef ik Interactief voorlezen: 5 belangrijke tips en 5x de leukste voorleesboeken voor op stage. Deze blogpost bevat affiliate marketing links.