Het begin van de LiO-stage is spannend en in de start komt er veel op je af. Hoe zien deze eerste weken eruit en wat zijn de belangrijkste tips? Ik zet mijn ervaring en verschillende tips voor jou op een rijtje.

In jaar vier van de pabo krijgen de studenten de kans om een half jaar hun eigen klas te draaien. Deze stageperiode zijn ook wel de LiO (Leerkracht in Opleiding) en is de afstudeerstage voor de pabo. Tijdens de stageperiode staat de student 2,5/3 dag(en) zelfstandig voor de klas. De overige dagen van de week zijn gereserveerd voor voorbereiding en onderzoek. Er zit dus heel wat uur in de LiO-stage en in het begin zal je merken dat de start erg wennen is. Hoe zien deze weken eruit? Ik vertel het jou in deze blog, lees dus snel verder:

  1. Kennismaking met de coach en het team
  2. Eerste schooldag in de nieuwe stageklas
  3. Het geven van de eerste lessen
  4. Evaluatie gesprek voeren met coach
  5. Zelfstandige dagen draaien

Moet jij nog solliciteren voor een LiO-stage en kun je wel wat tips en tricks gebruiken? Laatst schreef ik een blog over sollicitatie LiO: Tips en mijn ervaring en hoeveel is de LiO-stage vergoeding echt?.

LiO-stage start

1. De kennismaking met de coach en het team

Nadat je bent aangenomen op de LiO-stageschool is het kennismaken met jouw coach de eerste stap. Deze was misschien aanwezig bij het sollicitatiegesprek of je hebt hem/haar nog niet getroffen. Zorg ervoor dat de kennismaking plaatsvind voordat je de leerlingen ziet, zodat je reeds een beeld hebt van jouw coach. De kennismaking met jouw coach is een eerste ontmoeting en hiervoor kun je een paar dingen voorbereiden/uitvoeren:

  • Draai het stageboek uit, zodat je deze kunt doornemen met je coach;
  • Neem het stagecontract mee, zodat deze ondertekend kan worden;
  • Stel verschillende vragen op, zodat onduidelijkheden besproken worden;
  • Bespreek bijzonderheden van beide kanten, zodat je met een goede basis begint.

Na de kennismaking met jouw coach heb je een eerste beeld van het klaslokaal, jouw coach en collega’s. De volgende stap is het leren kennen van de leerlingen en het wennen aan een nieuwe routine.

2. Eerste schooldag in de nieuwe stageklas

Het is tijd voor jouw eerste schooldag in de nieuwe stageklas, zorg voor een goede voorbereiding en wees jezelf. De leerlingen zijn benieuwd naar de nieuwe juf en meester en jij bent waarschijnlijk ook nieuwsgierig. Zorg dat je tijdens de eerste dag op tijd bent en help je coach waar nodig. Wanneer de leerlingen binnenkomen is het belangrijk om jezelf voor te stellen en even kort kennis te maken met de leerlingen.

Als jouw coach lesgeeft kun jij alvast leerlingen observeren en het beginniveau van leerlingen vaststellen. Dit is handig, zodat jij het beginniveau van leerlingen weet voordat je de lessen gaat geven. Daarnaast bouw je meteen een band op met de leerlingen en de andere belanghebbenden tijdens de eerste schooldag!

Ben jij nog op zoek naar een kennismakingsles voor jouw stageklas? Laatst schreef ik een blog over 5x Kennismaking met je stageklas en De eerste stagedag op de pabo: Mijn ervaring en tips.

LiO-stage start

3. Het geven van de eerste lessen

Tijdens de LiO-stage bouw je de lessen langzaam op, je begint met één les en uiteindelijk sta je diverse weken zelfstandig voor de klas. De eerste les die je geeft is meestal een kleine kennismakingles of andere les, waarbij de leerlingen kunnen wennen aan jou als leerkracht.

De lessen die je voorafgaande jaren gaf werden uitgebreid voorbereid, het is handig om ook deze lessen goed voor te bereiden. Door de eerste lessen goed voor te bereiden en uit te denken bouw je een goede basis op en werkt dit tijdens jouw LiO-stage in je voordeel.

4. Evaluatiegesprekken voeren met coach

Door de maanden heen zal je verschillende evaluatiegesprekken voeren met jouw coach over je voortgang. Plan deze evaluatiegesprekken vooraf in en bereid de gesprekken ook voor. Je moet veel documenteren tijdens jouw LiO-stage en deze documentatie kun je goed gebruiken tijdens de evaluatiegesprekken. Je coach kan tijdens deze gesprekken een goede invalshoek geven op jouw voortgang, waardoor je kunt groeien als leerkracht.

lio-stage start

5. Zelfstandige dagen draaien

Na de lessen en evaluatiegesprekken wordt het langzamerhand tijd om je eigen dagen te gaan draaien met de leerlingen. De eerste paar dagen zullen spannend zijn en je zult tegen veel dingen aanlopen, maar het is belangrijk om te proberen, te vallen en op te staan.

In totaal moeten pabo-studenten 11 weken zelfstandig lesgeven, drie dagen in de week. Daarnaast doe je onderzoek in de klas of in de basisschool en schrijf je je scriptie. Wanneer je deze tijd hebt doorgemaakt en je sluit de periode af met een voldoende, mag je jezelf leerkracht in het basisonderwijs noemen!

Ik hoop dat jij na het lezen van deze blog nog meer zin hebt in jouw LiO-stage! Heb jij vragen over jouw start van de LiO-stage of wil je iets anders weten? Laat een reactie achter of neem contact op via het contactformulier!

Wil jij meer blogs lezen over de LiO-stage start of andere stages? Laatst schreef ik Hoeveel is de LiO-stage vergoeding echt? en Sollicitatie LiO: Tips en mijn ervaring!

Meer lezen over de PABO