Wil jij komend winterseizoen in de bergen werken als skileraar? Ik leg je in deze blog uit hoe je skileraar in Oostenrijk kunt worden doormiddel van een stappenplan!

Mijn eigen ervaring: Skileraar worden in Oostenrijk

Voor mij was het na het behalen van mijn havo diploma onduidelijk wat ik wilde doen, dus nam ik maar een tussenjaar. In dit tussenjaar maakte ik kennis met de sneeuw en het jaar daarop begon ik met de pabo én werkte ik voor het eerst bij een skischool. Ik behaalde mijn Anwärter en mocht met kinderen en beginnende skiërs de piste op, een heerlijke tijd! Ondertussen heb ik (deels) drie winterseizoen meegedraaid en kan ik het iedereen aanbevelen.

Ben jij nieuwsgierig hoe je skileraar in Oostenrijk kunt worden? Ik leg het je uit in deze blog met een uitgebreid stappenplan:

 • Stap 1: Ga na of jouw ski-niveau voldoende is
 • Stap 2: Zoek uit waar en wanneer je skileraar wilt worden
 • Stap 3: Meld je aan voor de Anwärter en volg de cursus
 • Stap 4: Benader een skischool in jouw favoriete regio
 • Stap 5: Ga aan het werk als skileraar in Oostenrijk
 • Skileraar worden Oostenrijk

  Stap 1. Ga na of jouw ski-niveau voldoende is

  Je wilt graag skileraar worden in Oostenrijk en daar moet je al redelijk voor kunnen skiën. Om vast te stellen of jouw niveau toereikend is voor de opleiding tot skileraar kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Kan ik een rode piste veilig en comfortabel skiën?
  • Ben ik in staat om parallel te skiën?

  Als je antwoord ‘ja’ is op beide vragen kun je je gaan oriënteren op de verschillende mogelijkheden als skileraar in Oostenrijk. Kom je er nu achter dat je nog wat oefening kunt gebruiken? Dan is het aan te raden om veel kilometers te maken. Dit kan eenvoudig in Nederland bij één van de vele skihallen. Bij de skihal kun je een paar uurtjes op de latten staan en hierna weer eenvoudig naar huis rijden.

  Stap 2. Zoek uit waar en wanneer je skileraar wilt worden

  Ski les geven kan in verschillende landen en regio’s, zelf heb ik gekozen voor Oostenrijk en deze blog spits zich ook tot dit land. In Oostenrijk is er sprake van veel mogelijkheden, veel skigebieden staan namelijk te springen om personeel. Oriënteer je vooraf over de verschillende gebieden, dorpen en skischolen, zodat je een goed beeld hebt van de opties. De bekendste skigebieden waar je les kunt geven zijn:

  • Ski Arlberg
  • SkiWelt Wilder Kaiser
  • Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn
  • Serfaus-Fiss-Ladis
  • KitzSki Kitzbühel-Kirchberg
  • Sölden
  • Zillertal Arena

  Naast de locatie is het handig om vooraf te bedenken wanneer je skileraar wilt worden. Je moet een vooropleiding doen en deze worden niet altijd gegeven, zoek dit dus goed uit!

  Skileraar worden Oostenrijk

  Stap 3. Meld je aan voor de Anwärter en volg de cursus

  Voordat je aan de slag kunt op de piste moet je in bezit zijn van de Anwärter. Dit is een 10-daagse cursus die te volgen is op verschillende locaties en periodes. Je kunt je online aanmelden voor de Anwärter bij verschillende organisaties in Oostenrijk, maar ook in Nederland zijn verschillende organisaties die de cursus aanbieden. De kosten variëren van €800,- euro tot €1600,- euro, dit komt doordat je bij sommige organisaties geen ondersteuning krijgt en bij andere organisaties wel.

  Tijdens de opleiding leer je alle competenties die je nodig hebt als skileraar in Oostenrijk. Je krijgt praktijk- en theorielessen op de piste of in een collegezaal met vele andere skileraren in spé. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen en deze worden aan het eind getoetst. De opleiding wordt afgesloten met een praktijk- en theorietoets, die bepalen of jij het certificaat bemachtigd.

  Zorg tijdens de opleiding voor goede winterkleding, zodat je veilig en comfortabel de Anwärter doorkomt. Bekijk hier de beste skikleding voor komende winter die jou warm houdt!

  Stap 4. Benader een skischool in jouw favoriete regio

  Na het behalen van je Anwärter is het tijd om te solliciteren bij een skischool in jouw favoriete omgeving. Solliciteer altijd in het Duits en zorg voor een correcte spelling en CV, om jouw banenkans te vergroten. Bij sommige Nederlandse organisaties krijg je ondersteuning om een baan te vinden als skileraar. Deze organisaties kun je inschakelen wanneer je merkt dat je moeite hebt met het vinden van een plek of de taal.

  Wanneer je gesolliciteerd hebt bij een skischool zal je vaak terugkoppeling krijgen over eventuele mogelijkheden. Hieruit mondt meestal een sollicitatiegesprek en vervolgens krijg je te horen of je bent aangenomen. Het sollicitatiegesprek kan spannend zijn, dus zorg dat je goed bent voorbereid qua stof en de taal.

  Skileraar worden Oostenrijk

  Stap 5. Ga aan het werk als skileraar in Oostenrijk

  Wanneer je een skischool hebt gevonden, de Anwärter hebt gehaald én het eindelijk winter, is het tijd om aan het werk te gaan als skileraar in Oostenrijk. Tijdens het winterseizoen kun je ervoor kiezen om tijdens de vakanties te werken of het gehele seizoen mee te draaien. Als skileraar krijg je in Oostenrijk een gemiddeld uurloon van €12,- euro tot €18,- euro. Daarnaast hangt het van de drukte af hoeveel je wordt ingepland, dit kan variëren van 0 uur tot 40 uur in de week.

  Op jouw vrije dagen is het genieten geblazen op de piste en in de Après-ski. Benieuwd naar nog veel meer leuke activiteiten in Oostenrijk? Vraag jouw collega’s of bekenden in de omgeving!

  Stappenplan samengevat

  Na al deze stappen kan het je gaan duizelen, daarom zet ik het gehele stappenplan nog even voor jou op een rijtje. Ik wens jou héél veel plezier in de sneeuw en je kunt altijd een mailtje sturen of het contactformulier invullen bij eventuele vragen.

  • Stap 1: Ga na of jouw ski-niveau voldoende is
  • Stap 2: Zoek uit waar en wanneer je skileraar wilt worden
  • Stap 3: Meld je aan voor de Anwärter en volg de cursus
  • Stap 4: Benader een skischool in jouw favoriete regio
  • Stap 5: Ga aan het werk als skileraar in Oostenrijk

  Wil jij meer blogs lezen over skiles in Oostenrijk of hoe je skileraar kunt worden in Oostenrijk? Laatst schreef ik een blog over Mijn ervaring: Skiles geven als skileraar in Oostenrijk en Skileraar: Hoe ik verliefd werd op de bergen.

  Bergen en sneeuw

  Meer lezen over de PABO

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *