Wil jij solliciteren als student-assistent, maar weet je nog niet precies wat je kunt verwachten? Ik vertel jou in deze blog over mijn ervaring als student-assistent!

In mei 2020 kwam er een vacature voorbij op de site van mijn hogeschool, ze zochten student-assistent voor het nieuwe schooljaar. Ik besloot te solliciteren als student-assistent op de Hanze Hogeschool en werd aangenomen. Een student-assistent ondersteund leerkrachten van de hogeschool of universiteit bij een bepaald vak. Ik werd aangenomen en hielp de SLB’er (lees als: mentor) met de introductieperiode van eerstejaars pabo studenten.

De introductiedag als student-assistent

Op de eerste schooldag voor de eerstejaars pabo studenten was ik aanwezig om de nieuwe studenten te verwelkomen op de pabo. Ik was als student assistent gekoppeld aan een klas met 30 eerstejaars studenten die ik tijdens deze eerste dag mocht begeleiden. De studenten kregen uitleg van mij over de verschillende systemen op school:

Naast het uitleggen van bovenstaande systemen legde ik de gang van zaken uit over het eerste jaar en liet ik de studenten kennis met elkaar maken. De kennismaken organiseerde ik doormiddel van kennismakingsspellen en verschillende activiteiten.

Benieuwd wat ik de eerstejaars studenten verteld over jaar 1 op de pabo? Lees mijn blog over Jaar 1 van de PABO: In vogelvlucht.

student-assistent

Colleges geven en mails beantwoorden

Na het bijwonen van de introductiedag voor de eerstejaars studenten heb ik in de eerste 16 weken van het jaar diverse colleges gegeven. Deze colleges hadden uiteenlopende onderwerpen, zoals de uitleg van een bepaald vak tot evalueren van de eerste paar weken. Tijdens deze colleges konden de eerstejaars studenten mij vragen stellen over bepaalde vakken of andere zaken rondom de studie.

Buiten de colleges om kreeg ik veel mailtjes met vragen van de eerstejaars studenten, ook deze beantwoorde ik. Mailtjes met vragen over vakken, schoolspullen voor de pabo en andere onderwerpen kwamen geregeld voorbij. Af en toe keek ik met een student mee die vastliep bij een opdracht, dan hielp ik de student op weg. Al deze werkzaamheden hebben mij ongeveer 3 uur in de week gekost, hiermee verdiende ik ongeveer €13,50 euro per uur.

De afronding als student-assistent

Na 16 weken colleges geven en vragen beantwoorden, zat mijn taak er als student-assistent op. De afronding bestond uit een korte evaluatie met de hogeschool. De periode waarin ik eerstejaars studenten mocht ondersteunen tijdens het begin van hun studie vond ik erg waardevol. Naast de waardering die je krijgt leer je nieuwe vaardigheden, zoals het spreken voor groepen en helder uitleggen van nieuwe systemen en protecollen.

Ik raad het iedereen aan om student-assistent te worden of dit nou op het HBO of het WO is. Heb jij nog meer vragen over de bijbaan? Stel ze gerust in de reacties en ik zal de tijd nemen om ze voor jou te beantwoorden!

student-assistent

Wil jij meer blogs lezen over de pabo? Laatst schreef ik een blog over 10x De beste studieboeken voor de pabo en De eerste stagedag op de pabo: Mijn ervaring en tips.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *