Het nieuwe jaar breekt aan en misschien heb jij binnenkort jouw eerste stagedag op de pabo. Ben je zenuwachtig en kun je wel wat tips gebruiken? Ik vertel mijn ervaring en geef jou tips!

Wanneer je begint aan de reguliere pabo loop je in het eerste half jaar geen stage. In het tweede half jaar van de pabo zal je beginnen met jouw eerste stage en vanaf dan loop je op verschillende stagescholen stage. Tijdens de aanloop naar jouw eerste stagedag heb je misschien al contact gehad met de coach van de stageschool. Op de eerste stagedag van de pabo zal je ook kennismaken met de leerlingen van jouw stageklas en misschien een les geven. Hoe je dit allemaal aanpakt en wat mijn ervaringen hiermee zijn vertel ik in de blog!

stagedag pabo

Het kennismakingsgesprek met jouw coach

Voorafgaande aan jouw stageperiode is het fijn om even kennis te maken met de school, collega’s en coach. Zoek daarom vooraf contact met de school, vraag of het mogelijk is om even langs te komen om alles te bespreken. Dit laat zien dat je een proactieve houding hebt en neem je de meeste spanning weg tijdens jouw eerste stagedag op de pabo. Tijdens de voorbereiding van het kennismakingsgesprek kun je de volgende dingen vast uitzoeken:

  • De opdrachten die je hebt gekregen vanuit de pabo;
  • Het aantal stagedagen en op welke dagen van de week jij stageloopt;
  • Belangrijke eisen waar je aan moet voldoen tijdens jouw stage.

Deze dingen zijn meestal vastgelegd in een stageboek of ander format, door deze mee te nemen tijdens het kennismakingsgesprek krijgen de coach en jij direct helder wat ieder zijn rol is. Vraag tijdens het kennismakingsgesprek naar de grote van de klas, de soorten leerlingen en andere aspecten. Dit zodat je vast op de hoogte bent over de verschillende aspecten van jouw stage. Bespreek daarnaast de mogelijkheid om tijdens de eerste stagedag op de pabo een kennismakingsles te geven.

De voorstelronde tijdens de koffie

Na de kennismaking met jouw coach zal het snel tijd zijn voor de eerste stagedag op de pabo. Dit is een spannende dag waarin je een goede indruk wilt achterlaten. Daarnaast ga je kennis maken met veel verschillende leerlingen en leerkrachten. Tijdens de binnenkomst is het fijn om je direct voor te stellen aan de collega’s die je nog niet kent. Meestal wordt aan het begin van de dag een kop koffie gedronken in de lerarenkamer. Loop mee met je coach en stel je ook hier voor aan collega’s.

In de lerarenkamer is het fijn om een plekje te zoeken waar je direct met verschillende nieuwe collega’s kunt kennismaken. Maak een kort praatje met verschillende collega’s of jouw coach, hierdoor zal je je sneller op jouw gemak voelen en laat je zien dat je niet bang bent om contact te maken. Als de bel gaat is het tijd om naast de collega’s ook kennis te maken met de leerlingen.

stagedag pabo

Het geven van jouw eerste (kennismaking) les

Nadat je kennis hebt gemaakt met collega’s mag je ook in het klaslokaal kennismaken met de leerlingen van jouw stagegroep. De leerlingen zullen erg nieuwsgierig naar jou zijn en daarom is het fijn om direct te benoemen wie je bent. Jouw coach zal de dag op een normale manier beginnen en ergens op de dag geef jij waarschijnlijk al jouw eerste les. Zorg ervoor dat de voorbereiding van deze les al bij jouw coach ligt en dat je alles klaar hebt liggen. Zo kun jij tijdens de kennismakingsles direct beginnen, zonder nog voorbereidingen te moeten uitvoeren.

Tijdens het geven van jouw kennismakingsles kun je deze meestal openen met een korte introductie. Hierin bespreek je wie jij bent, wat je in de klas doet en hoe jouw stage eruit ziet. Daarna kun je een werkvorm met de leerlingen uitvoeren, zodat je ook de leerlingen beter leert kennen. Sluit jouw les vervolgens af met een korte vooruitblik en geef het woord weer aan jouw coach.

Ben jij nog op zoek naar lesideeën voor jouw kennismakingsles? Bekijk de verschillende ideeën op Kennismakingsles. Hier heb ik voor elke groep een aantal kennismakingslessen op een rijtje gezet. Kies bijvoorbeeld voor De kletspot, waarmee je de leerlingen op een leuke manier leert kennen.

Het vervolg van de stageperiode

Na jouw eerste stagedag op de pabo zullen er als het goed is nog velen volgen. Wees aan het begin van jouw stageperiode direct geïnteresseerd en observeer veel in de klas. Hierdoor leer je de dagplanning kennen en kun je hierop inspelen tijdens jouw verdere stageperiode. Houdt daarnaast de communicatie tussen de coach en jou transparant en plan alle lessen op tijd!

Ik wil jou heel veel plezier wensen tijdens jouw stageperiode op de pabo. Daarnaast hoop ik dat je heel veel mooie lessen mag geven. Laat in de reacties weten of jij nog tips hebt voor tijdens de eerste stagedag!

Wil jij meer blogs lezen over jouw stage op de pabo? Laatst schreef ik een blog over De verschillende soorten basisonderwijs op jouw stageschool en Stagelopen bij de kleuters: Mijn ervaring.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *