Ben jij op zoek naar de beste studieboeken voor de pabo op het HBO? Ik zet de 10x beste studieboeken voor de pabo op een rijtje!

Op de pabo krijg je te maken met veel verschillende vakken en boeken die je hiervoor moet aanschaffen. Het aanschaffen van alle boeken kost erg veel geld en daarom laat ik jou de belangrijkste boeken voor de pabo zien. Zelf gebruik ik deze boeken dagelijks en heb ik andere boeken nauwelijks nodig gehad, lees snel verder als je benieuwd bent!

Portaal – Praktische taaldidactiek voor het basisonderwijs

 • Vak pabo: Nederlands jaar 1 tot en met 4
 • IBSN: 9789046905760
 • Prijs: Vanaf €39,00 euro

Het boek Portaal geschreven door Harry Paus en Adri van den Brand is een fijn boek om te hebben vanaf de start van de pabo. In dit boek worden de speerpunten voor het vak Nederlands in het basisonderwijs erg concreet uitgelegd en praktijkvoorbeelden gegeven. Het boek heeft haar naam te danken aan het portaal dat de schrijvers aan studenten willen aanbieden naar het taallerende kind. Dit is een must-have voor jouw studieboeken collectie!

Portaal vanaf €39,- euro

beste studieboeken pabo

Engels in het basisonderwijs – Meer dan de kennisbasis vakdidactiek

 • Vak pabo: Engels jaar 1 tot en met 4
 • IBSN: 9789001846190
 • Prijs: Vanaf €31,00 euro

Engels in het basisonderwijs is een fijne ondersteuning die je nodig zult hebben tijdens het vak Engels op de pabo. In het boek vind je theorieën over het leren van vreemde talen in het basisonderwijs die je direct kunt koppelen in de praktijk. Ook in dit boek worden er namelijk veel voorbeelden genoemd vanuit de praktijk voor de verschillende groepen in het basisonderwijs.

Engels in het basisonderwijs vanaf €31,- euro

De gouden weken 2.0 – Groepsvorming en ouderbetrokkenheid

 • Vak pabo: LiO-stage jaar 4
 • IBSN: 9789492990198
 • Prijs: Vanaf €15,00 euro

Dit boek is goed te gebruiken tijdens de ‘Gouden Weken’ in tijdens jouw LiO-stage of in jouw eerste eigen (stage)klas. Dit boek laat namelijk zien hoe je een fijne sfeer in de klas neerzet tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar. Het boek geeft daarnaast goede handvaten en praktijkvoorbeelden die jij tijdens de eerste weken kunt gebruiken. Verder worden er veel Energizers besproken in het boek die je kunt inzetten.

De Gouden Weken 2.0 vanaf €15,- euro

Reken en wiskundedidactiek – De serie

 • Vak pabo: Rekenen jaar 1 tot en met 4
 • IBSN: 9789006955361 (Hele Getallen), 9789006955378 (Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen) en 9789006955385 (Meten en meetkunde)
 • Prijs: Vanaf €30,00 euro

Deze serie boeken zijn ideaal voor het vak rekenen van jaar 1 tot en met 4 van de pabo. In deze serie zijn de verschillende onderdelen van het rekenen en wiskunde in het basisonderwijs omschreven. Denk hierbij aan: meetkunde, getallensystemen, verhoudingen, procenten en kommagetallen. Deze onderdelen zijn inhoudelijk en didactisch besproken, waardoor jij jouw kennis verdiept en verbreed.

Hele getallen vanaf €30,- euro

Verhoudingen… kommagetallen vanaf €35,- euro

Meten en meetkunde vanaf €39,- euro

beste studieboeken pabo

Werken in het basisonderwijs – Kennis voor de startende leraar

 • Vak pabo: Sociale Wetenschappen jaar 1 tot en met 4
 • IBSN: 9789006952803
 • Prijs: Vanaf €22,00 euro

Op de pabo wordt Werken in het basisonderwijs veel gebruikt en docenten verwijzen er veel naar. Dit komt doordat de basiskennis van kundigheid en zelfverzekerdheid voor de klas wordt besproken in het boek. Het perspectief van het boek is vanuit de beginnende leerkracht, waardoor alle belangrijke basispunten aan bod komen. Verder wordt er ingespeeld op actualiteiten zoals passend onderwijs en opbrengstgericht werken. Een must-have en één van de beste studieboeken voor de pabo!

Werken in het basisonderwijs vanaf €22,- euro

GeoWijzer – Derde druk

 • Vak pabo: Aardrijkskunde jaar 1 tot en met 4
 • IBSN: 9789001896492
 • Prijs: Vanaf €50,00 euro

Het boek GeoWijzer is een overzichtelijke en fijne aardrijkskunde methode die op de boekenlijst staat voor de pabo. De schrijver van het boek bespreekt alle aardrijkskunde elementen uit het basisonderwijs (vakinhoudelijk). Daarnaast wordt de didactische kant van het vak besproken en is er aandacht voor de Nederlandse canon. Als laatste zijn er concrete lesvoorbeelden omschreven in het boek die je kunt overnemen in alle bouwen van de basisschool.

GeoWijzer vanaf €50,- euro

Historisch bewustzijn op de basisschool – Geschiedenis voor groep 1 tot en met 8

 • Vak pabo: Geschiedenis jaar 1 tot en met 4
 • IBSN: 9789023251514
 • Prijs: Vanaf €27,00 euro

Historisch bewustzijn is een handboek dat wordt gebruikt door (aanstaande) leerkrachten in het basisonderwijs. De hoofdstukken in het boek zijn opgedeeld in het historisch bewustzijn en de onderwijspraktijk. Net als in de andere boeken beschrijft de schrijver veel verschillende praktijksituaties die je over kunt nemen in jouw eigen (stage)klas. Daarnaast geeft het boek een frisse kijk op het vak geschiedenis en de toekomst van dit vak.

Historisch bewustzijn vanaf €27,- euro

beste studieboeken pabo

Praktische didactiek voor natuur & techniek

 • Vak pabo: Natuur en techniek jaar 1 tot en met 4
 • IBSN: 9789046907245
 • Prijs: Vanaf €40,00 euro

Dit studieboek is gemaakt voor aankomende basisschool leerkrachten die leerlingen onderzoekend willen laten leren. Dit gebeurd door doen, denken en beleven met elkaar te combineren. Natuur- en technieklessen zijn uitgebreid besproken en er komen veel praktijk voorbeelden naar voren. Daarnaast zijn er handvaten gegeven om natuur- en techniek lessen fijn te laten verlopen in elke groep (van groep 1 tot en met groep 8). Het boek kan ook voor andere leeftijdscategorieën gebruikt worden, bijvoorbeeld voor de buitenschoolse opvang of de vroegschoolse educatie.

Praktische didactiek voor N&T vanaf €40,- euro

Kijk op spel – Drama voor de pabo

 • Vak pabo: Kunst en cultuur jaar 1 tot en met 4
 • IBSN: 9789046907245
 • Prijs: Vanaf €40,00 euro

Kijk op spel is in 2017 uitgebracht voor leerkrachten in het basisonderwijs die dol zijn op het vak drama. De vereiste kennis is in het boek gecombineerd met drama, passend onderwijs en cultuuronderwijs. Daarnaast zijn er in het boek vragen beantwoord die jou kunnen helpen tot inspirerende dramalessen en spelactiviteiten. Het boek wordt afgesloten door een fijn overzicht met kennisbasiseisen die je kunt implementeren in de praktijk. Het jonge en oude kind komen beide aan bod, waardoor je een divers scala aan praktijkvoorbeeld krijgt. Eén van de beste studieboeken voor de pabo!

Kijk op spel vanaf €39,- euro

theater met kinderen

Basisdocument bewegingsonderwijs voor het basisonderwijs

 • Vak pabo: Motoriek jaar 1 tot en met 4
 • IBSN: 9789072335517
 • Prijs: Vanaf €27,00 euro

In het Basisdocument bewegingsonderwijs op de basisschool kom je 12 verschillende leerlijnen tegen. De leerlijnen zijn voorzien van hoofd- en tussendoelen die je kunt gebruiken tijdens gymlessen in het basisonderwijs. Het boek is geschikt voor pabo studenten in het eerste tot vierde jaar. Ook tijdens de minor Bewegingsonderwijs is dit boek erg handig, omdat er veel praktijkvoorbeelden besproken worden die je mee kunt nemen naar jouw (stage)klas.

Basisdocument bewegingsonderwijs vanaf €27,- euro

Wil je meer lezen over de beste studieboeken voor de pabo? Laatst schreef ik een blog over 5x de leukste voorleesboeken voor op stage en Interactief voorlezen: 5 belangrijke tips. Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *