Wanneer je 21 jaar oud bent en wilt beginnen aan de pabo moet je de 21+ toets maken. Wil jij tips voor de 21+ toets op de pabo? Ik geef jou de beste tips om de 21+ toets op de pabo te halen!

Als jij je wilt aanmelden voor de pabo en je bent boven de 21 jaar is het mogelijk om de 21-plus toets te maken. Deze toets test jouw basiskennis en bepaald of deze voldoet aan de ondergrens van het kennisniveau op de pabo. Voor de 21+ toets op de pabo wordt je uitgenodigd bij een hogeschool in de buurt. Op deze dag wordt je getest op drie verschillende onderdelen: capaciteit, persoonlijkheid en interesse. De toets maak je op papier en de dag duurt ongeveer van half 10 tot half 3. Daarnaast maak je een een Differentiële Aanleg Test die bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Figurenreeksen
  • Rekenvaardigheid
  • Analogieën
  • Ruimtelijk inzicht
  • Taalkundig inzicht

De onderdelen van de 21+ toets worden gezien als lastige opgaven, maar zijn te doen wanneer jij je goed voorbereid. Lees snel verder om de beste tips te krijgen voor de 21+ toets!

Moet jij binnenkort de toelatingstoetsen maken voor de pabo? Lees dan snel mijn blog Tips voor de toelatingstoets op de PABO of Toelatingstoets pabo: mijn ervaring.

tips 21+ toets

Tip 1. Begin op tijd met studeren

Het maken van de 21+ toets is een hele uitdaging en het is belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Het is aan te raden om vier weken voor de toetsen te beginnen met leren. Hierdoor heb je genoeg tijd om alle stof te behandelen die in de 21+ toets voorkomt. Maak vooraf een planning, zodat je een duidelijk overzicht hebt met de stof uit de toelatingstoets. Daarnaast is dit fijn, omdat je op de planning jouw voortgang kunt inzien. Je kunt hieronder een lege planning downloaden om zo overzicht te creëren.

Tip 2. Gebruik het juiste studiemateriaal

Tijdens de voorbereiding op de 21+ toets kun je gebruik maken van veel studiemateriaal en voorbeeldtoetsen op internet. De 21+ toets bestaat uit verschillende onderdelen en voor elk onderdeel zijn er diverse studieboeken die je kunt aanschaffen om jouw slagingspercentage te verhogen. In de diverse studieboeken vind je alle belangrijke toets stof maar ook oefenvragen. Hieronder een lijst met de belangrijkste studieboeken waarmee jij de toets kan halen:

Wiskunde:

  • Wiskunde A Examenbundel HAVO (koop voor €15,50 euro): In deze bundel staat de meeste basisstof die je moet kennen voor de 21+ toets onderdeel Wiskunde. Hiernaast worden er veel oefenvragen behandeld in deze bundel.

Nederlands:

  • Nederlandse Examenbundel HAVO (koop voor €15,50 euro): In deze bundel staat de meeste basisstof die je moet kennen voor de 21+ toets onderdeel Nederlands. Hiernaast worden er veel oefenvragen behandeld in deze bundel.
  • De Taaltoets-pabo haal je zo (koop voor €19,50 euro): Dit studieboek is gemaakt voor de taaltoets die je krijgt op de pabo in jaar 1. Veel van die stof komt terug in dit studieboek en ook in dit boek wordt theorie afgewisseld met oefenvragen.

Engels:

  • Engelse Examenbundel HAVO (koop voor €15,50 euro): In deze bundel staat de meeste basisstof die je moet kennen voor de 21+ toets onderdeel Engels. Hiernaast worden er veel oefenvragen behandeld in deze bundel.
21+ toets tips

Tip 3. Gebruik gratis studiemateriaal

Naast het gebruik van betaald materiaal kun je er ook voor kiezen om online studiemateriaal te gebruiken. Dit is meestal gratis en wordt aangeboden door methodes of particulieren. Voor de drie verschillende onderdelen van de toets zijn er diverse sites waar jij gebruik van kunt maken. Neem een kijkje op de onderstaande sites voor gratis studiemateriaal tijdens de voorbereiding voor de 21+ toets van de pabo:

Tip 4. Meld je op tijd aan voor de 21+ toets

Het is belangrijk om je op tijd aan te melden voor de 21+ toets, dit in verband met vastgestelde data. Wanneer je de toets niet op tijd haalt kan het betekenen dat je niet wordt toegelaten op de pabo voor volgend studiejaar. Via de site studielink.nl kun je je aanmelden voor de opleiding van de pabo, vervolgens kun je je bij één van de hogescholen aanmelden voor de 21+ toets. Deelname is helaas niet gratis, je moet €180,- euro neerleggen om deel te nemen aan de 21+ toets.

De 21+ toets is meerdere malen per jaar in te plannen, zo kun je kiezen voor november, april of mei. Wanneer je de toets niet in één keer gehaald hebt is het mogelijk om deze te herkansen.

Tip 5. No stress tijdens de 21+ toets

Als je de stof voor de 21+ toets van de pabo voldoende onder de knie hebt, is het tijd om de toets te maken. Dit gebeurd meestal met heel wat andere studenten op één plek en daar kun je behoorlijk zenuwachtig van worden. Blijf tijdens het maken van de 21+ toets rustig en check altijd jouw antwoorden voor je de toets inlevert.

Ik hoop dat jij met deze tips voor de 21+ toets van de pabo je voldoende voor kunt bereiden. Wanneer jij nog tips hebt voor andere deelnemers kun je die hier in de reacties achterlaten!

Deze blog bevat Affiliate Marketing links. Wil jij meer blogs lezen over de toelatingstoetsen voor de pabo? Laatst schreef ik Tips voor de toelatingstoets op de PABO en Toelatingstoets pabo: mijn ervaring.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *