Maak je binnenkort de toelatingstoets van de pabo, maar weet je niet wat jou te wachten staat? Ik moest twee toelatingstoetsen maken en deel graag mijn ervaring! Dus lees snel verder!

Inschrijven toelatingstoets pabo

Voordat ik überhaupt een toelatingstoets maakte ging er heel wat aan vooraf, je profielkeuze op de middelbare school speelt een belangrijke rol. Zelf had ik een N&T-profiel (Natuur & Techniek), daardoor kreeg ik vanaf havo 3 geen aardrijkskunde en geschiedenis meer. Omdat de pabo wil dat ik genoeg kennis heb van alle vakken moest ik de toelatingstoets maken voor aardrijkskunde en geschiedenis.

Via de site van de CITO melde ik mij aan voor de twee toelatingstoetsen, die ergens in de zomer zouden worden afgenomen. De toetsen vonden beiden plaats op een andere datum en op een andere locatie. Nadat ik me had aangemeld was ik vrij onzeker omdat ik veel verhalen hoorde over de strenge eisen en de vele stof die je moest leren.

Wil je tips over het behalen van de toelatingstoets van de pabo? Bekijk mijn blog Tips voor de toelatingstoets op de PABO.

Voorbereiden op de toelatingstoets

Toen ik begon met de voorbereidingen van de toelatingstoetsen schrok ik van de hoeveelheid stof. Op de middelbare school kwam ik altijd vrij makkelijk door de stof heen, maar dit was anders. Aardrijkskunde en geschiedenis vond ik alles behalve interessant, dus het was nog een hele uitdaging. Zelf heb ik gebruik gemaakt van goedvoorbereidnaardepabo.nl en de studieboeken voor de kennisbasis gekocht:

Ik maakte een duidelijke planning van vier weken voor mezelf en begon met studeren. Dit deed ik terwijl ik een tussenjaar had en werkte op Ameland in de bediening. Meestal vond ik de motivatie om aan de slag te gaan en de toetsen in één keer te halen, maar andere keren had ik toch moeite om me er toe te zetten. Het is vooral belangrijk om het leren leuk te houden en jezelf te belonen met kleine dingetjes.

De toelatingstoets pabo maken

Na vier weken studeren was het tijd om de toetsen te maken. Ze werden afgenomen op een hogeschool in Zwolle, dus ik moest een eind reizen. Voordat ik de toets mocht maken moest ik met ruim 60 anderen wachten in een grote kantine, en raakte aan de praat met verschillende deelnemers. Velen vonden het ontzettend spannend en waren bang voor de toets. Na een half uur gewacht te hebben mochten we naar binnen, een simpel lokaal met tafels ver uit elkaar en op elke tafel een computer.

In totaal kreeg ik twee uur de tijd om de eerste toelatingstoets te maken. De toets bestond uit 52 gesloten vragen en een paar open vragen. Na twee uur kwam ik vrij beduusd het lokaal uit en had ik géén idee of ik de toets gehaald had. Het zou nog vier weken duren voordat ik de uitslag kreeg van de toets, afwachten dus.

De uitslag van de toelatingstoets pabo

Vier weken later werkte ik in Oostenrijk, en zou ik gebeld worden door mijn ouders als de uitslag via de post binnen was. Met mijn hoofd in een wc-pot hoorde ik opeens mijn telefoon afgaan. Ik legde de wc-borstel even aan de kant en nam met trillende handen de telefoon op. Mijn moeder klonk blij en dat was met een goede reden, ik was geslaagd voor beide toelatingstoetsen!

Je bent geslaagd, Maaike!

Mams stem door de telefoon

Nu, twee jaar later, kijk ik met verbazing terug op die vier weken. Zoveel motivatie heb ik lang niet gehad voor iets en daar ben ik best trots op. Het kiezen voor de pabo bleek een uitstekende keuze en ik voel dat ik hier nog heel veel ga leren!

Wil je nog meer van mij lezen en heb je meer tips nodig als beginnend student? Lees dan tips voor de beginnende pabostudent of tips voor je eerste stage! Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *