Ben jij op zoek naar de beste tips voor het eindexamen 2021 voor jouw zoon of dochter? Ik geef jou een overzicht met 5x de beste tips voor het eindexamen 2021!

Op 17 mei 2021 is het weer tijd voor de eindexamens, een spannend moment voor middelbare scholieren. Deze toetsen gelden als ‘afsluiting’ van de middelbare school en zijn de laatste loodjes voor de examenkandidaten. De eindexamens worden gezien als pittige toetsen, maar met voldoende voorbereiding en rust komt het goed. Lees snel verder om erachter te komen hoe jouw zoon of dochter de examens kan halen!

tips eindexamen 2021

Tip 1. Zoek naar uitlegvideo’s

Sinds een paar jaar regent het uitlegvideo’s over de eindexamenstof op YouTube en andere websites. In deze video’s wordt in een korte tijd veel stof uitgelegd, waardoor leerlingen lastige onderdelen van het eindexamen in een ander jasje aangeboden krijgen. Deze uitlegvideo’s kunnen goed van pas komen tijdens de voorbereiding van de eindexamens voor jouw zoon of dochter. Om er zeker van te zijn dat de video’s van goede kwaliteit zijn kun je kijken naar reacties van anderen of uitlegvideo’s online aanschaffen met alle belangrijke stof.

Tip 2. Bestel de juiste samenvattingen en oefenboeken

Samenvattingen en oefenboeken voor het eindexamen zijn een fijne ondersteuning tijdens de voorbereiding op het eindexamen. Kies bijvoorbeeld voor samenvattingen van ExamenOverzicht.nl. In deze samenvattingen vindt de leerling alle belangrijke stof voor de eindexamens, geschreven op een interessante manier. De samenvattingen worden per middelbare schoolniveau geschreven, waardoor elke leerling op zijn of haar eigen niveau geholpen kan worden. 

Naast samenvattingen zijn oefenboeken, met daarin oefenvragen voor het eindexamen, belangrijk om de examenstof te verwerken. De website ExamenOverzicht.nl voorziet alle middelbaar schoolniveaus van verschillende samenvattingen en oefenboeken die per vak verkrijgbaar zijn. Doet jouw zoon/dochter bijvoorbeeld examen op de havo met het vakkenpakket N&T? Dan heeft de website een voordeelbundel die je aan kunt schaffen met alle belangrijke samenvattingen en oefenboeken van de juiste vakken.

tips eindexamen 2021

Tip 3. Reserveer een examentraining

Het hele examenjaar is gericht op de examens, wanneer jouw zoon/dochter de stof nog niet goed beheerst is er de mogelijkheid om een examentraining te reserveren. Tijdens de examentraining wordt alle examenstof herhaald met de leerlingen en krijgen zij tips mee voor het behalen van het eindexamen. Deze eindexamentraining kan goed van pas komen bij leerlingen die een laatste steuntje in de rug nodig hebben. Op internet vind je diverse examentrainingen die goed zijn aangeschreven door derde partijen.

Tip 4. Bereid jouw dochter/zoon mentaal goed voor

Naast de cognitieve voorbereiding – zoals de examenstof en materialen – is een mentale voorbereiding net zo belangrijk. Wanneer jouw dochter of zoon erg gespannen en nerveus is, zijn afleiding en een paar last-minute tips een lifesaver. Hieronder vind je een paar tips die jij jouw kind kan geven vlak voor het eindexamen:

 • Maak gebruik van de beschikbare tijd voor de examens;
 • Lees de vragen goed door en controleer jouw antwoord nogmaals;
 • Neem genoeg eten en drinken mee die goed voor je zijn;
 • Blijf rustig.

Deze tips kun jij samen doornemen met jouw zoon of dochter, om te zorgen dat jouw kind weet wat hem of haar te wachten staat.

Tip 5. Lees je in over de periode na de eindexamens 2021

Na het maken van de examens zal jouw zoon of dochter te horen krijgen of ze slagen voor het diploma. Daarna krijgen zij de kans om te gaan werken of te studeren. Voordat deze keuzes zijn gemaakt kun je je alvast inlezen in de mogelijkheden voor jouw zoon en dochter. Hierdoor ben je op de hoogte van de mogelijke keuzes die jouw zoon of dochter maakt na de middelbareschooltijd.

Nog meer tips over het maken van de eindexamens in 2021 kun je vinden op de website van ExamenOverzicht.nl. Ik wens jouw zoon of dochter heel veel succes met de examens en laat vooral in de reacties weten of zij de examens zonder kleerscheuren hebben doorlopen!

Dit bericht is gesponsord door ExamenOverzicht.nl. Wil jij meer lezen over het maken van toetsen en waarom ik koos voor de pabo? Laatst schreef ik een blog over Tips voor de rekentoets PABO (WisCAT) en Studiekeuze: Ik koos voor de PABO.

Meer lezen over de PABO

1 reactie

 1. Hey dochter,

  Weer een heel leuk stukje geschreven Weet je wel dat ik supertrots op je ben. Op alles wat je doet, dus niet alleen op deze stukjes -)

  Liefs,

  papa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *