Als student op de PABO wordt je dagelijks doodgegooid met tentamens, verslagen, deadlines en lesvoorbereidingen. Hoe kom je deze tijd door zonder jezelf gek te maken?

1. Maak een planning

Op de PABO krijg je veel deadlines van verslagen en hoef je niet veel tentamens te maken. Om al deze deadlines en tentamens duidelijk in beeld te hebben is het belangrijk om een kort overzicht te maken van alle deadlines en tentamens.

Zelf liep ik er in het eerste jaar tegenaan dat ik keer op keer te laat begon leren en het schrijven van de verslagen. Dit kon ik – heel saai gezegd – voorkomen door de opdracht en de lesstof alvast door te lezen, en te plannen wanneer ik wat af wilde hebben. Op Pinterest vindt je veel verschillende formats van een planning, doe daar je voordeel dus mee!

2. Werk samen met je medestudeten

In een klas op de PABO heb je gemiddeld 25 klasgenoten die allemaal dezelfde opdracht moeten maken als jou. Daarom is het eenvoudig om met je medestudenten de opdrachten en tentamens te bespreken. Ook wanneer je vastloopt tijdens het schrijven van een verslag kun je altijd terugvallen op je medestudenten, stuur even een appje en ze helpen je!

Naast individuele opdrachten krijg je ook verschillende groepsopdrachten. Met groepsopdrachten is het belangrijk om een takenverdeling te maken, dit om onrust te voorkomen.

Vorig jaar moest ik een groepsopdracht uitvoeren met 4 andere medestudenten. Omdat wij geen taakverdeling hadden gemaakt liep de gehele opdracht in de soep. We hebben toen een nacht door moeten halen om het verslag toch op tijd in te leveren, met een onvoldoende als gevolg.

JufBlogt

3. Mail met je docenten

Wanneer je er niet uit komt met je medestudenten kun je altijd een mailtje sturen naar je docent. Als je rondloopt met een vraag kun je deze beter vragen voor de beoordeling van je verslag dan na die tijd. Maar ook voor andere dingen kun je bij je docenten terecht.

Wil je bijvoorbeeld een leerling observeren tijdens de stage? Stuur dan een mail naar je Sociale Wetenschappen docent, want zij beschikt over materialen waar je zelf misschien niet bij kunt. Maar ook voor lesvoorbereidingen kun je terecht bij je docenten, zij hebben immers jaren ervaring in het onderwijs!

JufBlogt

4. Communiceer met je stagebegeleider

Naast de deadlines en de verslagen loop je in je eerste jaar ook stage. Tijdens die eerste stage is alles nieuw en eng. Zelf vond ik het lastig in de eerste stage om mij open te stellen naar mijn ‘nieuwe collega’s’ toe. Dit heb ik aangegeven bij mijn stagecoach die er vervolgens rekening mee hield om mij erbij te betrekken.

Het is dus essentieel om goed te communiceren met je stagecoach. Niet alleen over je onzekerheden, maar ook over de opdrachten die je meekrijgt vanuit de PABO. Zodat jij je eerste stage met een voldoende kunt afsluiten!

5. Geniet van je eerste jaar

Veel studenten vergeten door de vele opdrachten en tentamens om ook nog te genieten. Want de PABO is vooral héél erg leuk om te doen. Naast het vouwen van bootjes tijdens Handvaardgheid mag je kinderboeken voorlezen, ballonauto’s maken en kinderliedjes zingen voor studiepunten(!). Maar ook de sfeer en de medestudenten op de studie maken heel veel vervelende opdrachten weer goed. Daarom geef ik je één laatste tip mee: geniet vooral van de PABO, want je maakt het maar één keer mee!

Kun je nou geen genoeg krijgen van blogs over de PABO en studeren? Lees dan snel mijn blog over De PABO in vogelvlucht of mijn blog over Mijn ergste stageles ooit.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *