Het coronavirus houdt ons hele land in haar greep, scholen zijn dicht en het normale leven staat stil. Hoe haal je toch je studiepunten tijdens het coronavirus in Nederland? Ik geef 7 tips om thuis studeren een succes te maken.

Nu we allemaal binnen zitten – op kamers of bij onze ouders thuis – is studeren opeens een hele andere bezigheid dan normaal. We gaan niet naar colleges, krijgen via onze laptop te horen wat we moeten doen en spreken studiegenoten alleen via Skype. Zelf lukt het me in deze weken niet altijd om motivatie te vinden, want ik heb tóch nog drie weken om die essays in te leveren. Herkenbaar? Lees dan even verder.

#1 Maak een planning (met duidelijke doelen)

Het belangrijkste in deze tijd is misschien wel duidelijkheid voor jezelf. Omdat je continue thuis zit heb je al snel de neiging niks meer uit te voeren. Het is dan ook belangrijk om bij het begin te beginnen: Maak een duidelijke planning. Hierbij moet je denken aan alle deadlines en tentamens die je hebt. Een to-do lijst geeft je houvast en inzicht in wat je allemaal nog moet doen in de komende weken. Moeite met het maken van een planning of overzicht? Kijk dan even hier!

tips voor thuis studeren

#2 Zorg dat je niet wordt afgeleid

Als je eenmaal die planning voor je neus hebt liggen is het belangrijk om gefocust te blijven. En uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dat knap lastig is op kamers (maar ook thuisthuis!). Zorg daarom voor een duidelijke studieplek waar je niet makkelijke wordt afgeleid. Zet je mobiel uit, leg de vaat uit het zicht en zorg dat je kamer geen gigantische vuilnisbelt is. Maar maak ook grenzen in de tijd, houd bij hoelang je bezig wilt zijn en neem tussendoor ook pauzes.

#3 Plan niet je hele dag vol met leren

Bij deze tip ben ik zelf 100% de fout in gegaan, ik ben namelijk de eerste drie dagen na de lockdown non-stop bezig geweest thuis studeren. Hierdoor verloor ik in de dagen daarna mijn motivatie volledig.

Beperk het thuis studeren tot een maximaal uur per dag, zodat je genoeg vrije tijd overhoudt voor zodat je die zelf kunt invullen met bijvoorbeeld Netflix, een potje gamen of puzzelen.

tips voor thuis studeren

#4 Houd contact met studiegenoten

In deze tijd zit je óf met je familieleden opgescheept, óf je zit op kamers met huisgenoten. Het is daarom verstandig om buiten die mensen ook geregeld even te Skypen of bellen met studiegenoten. Hierdoor vereenzaam je niet alleen minder, maar krijg je ook motivatie om weer even bezig te gaan met je studie.

Sidenote: Zelf ontdekte ik laatst de app Houseparty, da’s een dikke aanrader!

#5 Stel vragen aan docenten

Wanneer je studiegenoten en jij tegen een probleem aanlopen, kun je normaal altijd even aankloppen bij de docent. Maar helaas moet het nu allemaal via de mail en is het soms lang wachten op een reactie.

Toch is het van belang om ook in deze gekke tijden contact te houden met de docent. Wanneer je namelijk een vraag hebt en je dit niet navraagt, is er kans is op verwarring tijdens het beoordelen van je essay.

tips voor thuis studeren

Blijf positief in deze bizare tijden

Na al het studeren, Netflixen en gamen is het soms best makkelijk om in een negatieve sfeer te belanden. Wees daarom niet te streng voor jezelf en probeer positief te blijven, we zitten immers allemaal in de intelligente lockdown.

Heb je afleiding nodig voor tijdens het studeren? Hier lees je mijn blog over mijn eerste en laatste muziekles ooit en een dag uit het leven van een pabo student.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *