Moet jij binnenkort beginnen met jouw scriptie (afstudeeronderzoek) voor de pabo? Ik geef jou algemene tips over het vinden van een leuk onderwerp voor jouw pabo scriptie!

In vier jaar tijd wordt je op de pabo klaargestoomd tot leerkracht in het basisonderwijs. In het laatste jaar hiervan moet jij een scriptie schrijven. De scriptie is een verslag van onderzoek of stage waarmee jij jouw opleiding afsluit. Op de pabo betekent dit dat jij onderzoek doet naar een onderwerp dat te maken heeft met het basisonderwijs. In deze blog vind je meer informatie naar het onderwerp voor de pabo scriptie.

Ik heb tijdens mijn scriptie van 9 EC’s ook mijn LiO-stage gelopen. Bij mijn stageschool voerde ik ook het onderzoek uit. Zelf kijk ik terug op een vrij drukke periode met veel verantwoordelijkheid en deadlines, máár het maken van mijn scriptie vond ik ook erg leerzaam!

Op zoek naar een goede hulp tijdens jouw scriptie? Zelf heb ik veel gebruik gemaakt van het boek Je scriptie de baas, hierin worden alle onderdelen van jouw scriptie overzichtelijk en fijn uitgelegd!

scriptie pabo onderwerp

Bekijk de opties die vanuit de pabo gegeven worden

Op de pabo werken ze met verschillende thema’s waar dit probleem onder kan vallen: taal, rekenen en wiskunde, gebruik van adapatieve software, eigenaarschap, ouderbetrokkenheid, digitale geletterdheid, talentkracht, Engels, gedrag, bewegen, mens en samenleving, science en natuuronderwijs, cultuureducatie, poëzie en kansgelijkheid door talentontwikkeling. Het onderwerp wat je uiteindelijk kiest zal moeten vallen onder bovenstaande thema’s (of afwijkend hiervan, niet elke pabo is hetzelfde)

Door deze thema’s in te zetten kan de pabo ervoor zorgen dat jouw onderzoeksvraag binnen het kader valt. Het onderwerp wat jij uiteindelijk kiest voor jouw pabo scriptie hangt niet alleen af van deze thema’s, maar ook van de opdrachtgever en jouw eigen interesses.

Ga in gesprek met de opdrachtgever over jouw scriptie

Na het bekijken van alle thema’s voor jouw scriptie zal je in gesprek gaan met je opdrachtgever en andere belanghebbenden. Tijdens deze gesprekken kijk je waar jouw onderzoek kan bijdragen aan een probleem op de basisschool. Het is belangrijk om in deze gesprekken duidelijk de omvang van jouw scriptie aan te geven en de mogelijkheden die je hebt. Zo zorg je ervoor dat het onderwerp niet te groot wordt en het behapbaar blijft.

Elke opdrachtgever zal komen met verschillende onderzoeksgebieden waarin jij ze kunt helpen, dit kan erg uiteenlopen. Zo werd er bij mij eerst gesproken over een onderzoek op gebied van taalontwikkeling, maar uiteindelijk wilde de opdrachtgever graag meer inzicht op gebied van ouderbetrokkenheid.

Denk na over jouw eigen interesses

In het gesprek met jouw opdrachtgevers wordt er hoogstwaarschijnlijk ook gevraagd naar jouw interesses en vaardigheden. Door zelf na te gaan wat jij graag wilt doen tijdens jouw scriptie kun je het onderwerp zodanig meesturen, zodat het jou ook aanspreekt.

Zelf vond ik het belangrijk om duidelijk aan te geven waar mijn interesses liggen, vooral in ouderbetrokkenheid en taal. Mijn opdrachtgever stond hier voor open en was toevallig bezig met het onderzoeken van de ouderbetrokkenheid. Ik heb hierop ingespeeld door mijn scriptie onderwerp voor de pabo op aan te sluiten.

pabo scriptie onderwerp

Kies uiteindelijk een onderwerp en bedenk je onderzoeksvraag

Na het kiezen van jouw onderwerp en het bijbehorende thema zal je bezig gaan met de onderzoeksvraag. Het vinden van een onderzoeksvraag kan wat tijd in beslag nemen. Met de juiste bronnen (bijvoorbeeld Je scriptie de baas) wordt dit wat makkelijker en heb je binnen no-time jouw onderzoeksvraag.

Vervolgens ga je bezig met de probleemstelling en het vooronderzoek, dit betekent dat je in gesprek blijft met de opdrachtgever en andere mensen die belang hebben bij jouw onderzoek. Daarnaast kijk je wat er in de literatuur reeds is onderzocht en maak je een opzet met verschillende onderzoeksvragen. In deze fase krijgt jouw onderzoek wat meer richting, maar er zal ook nog veel open zijn, dat later wordt ingevuld.

Ik hoop dat jij met deze tips jouw onderwerp voor de scriptie op de pabo vindt. Wanneer je nog meer tips weet, laat ze vooral weten in de reacties, succes met jouw scriptie!

Wil je meer blogs lezen over de LiO-stage of het schrijven van jouw scriptie? Laatst schreef ik De LiO-stage start: Mijn ervaring en tips en Hoeveel is de LiO-stage vergoeding echt?

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *