Ben je op zoek naar beloningen voor in de klas? In deze blog vind je 18 verschillende beloningen die jij kunt inzetten!

In deze blog zullen we het hebben over het gebruik van beloningen in de klas. Beloningen zijn prijzen of andere vormen van erkenning die worden gegeven aan leerlingen om hun gedrag of prestaties te belonen. Hoewel het gebruik van beloningen in de klas vaak wordt gezien als een effectieve manier om leerlingen te motiveren, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze correct kunnen worden toegepast.

beloningen in de klas

18 verschillende beloningen

Als leraar is het belangrijk om te begrijpen hoe beloningen kunnen worden gebruikt om leerlingen te motiveren zonder dat ze afleiden van het leren zelf. Door de juiste beloningen te kiezen en ze op een effectieve manier te gebruiken, kun je helpen om een positief en uitdagend leerklimaat te creëren waarin leerlingen gemotiveerd zijn om te leren en te groeien. Hieronder vind je de verschillende beloningen:

 1. Memory: Dit is een klassiek geheugenspel waarbij de spelers paren moeten zoeken van gelijke afbeeldingen of woorden. Het spel kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende leeftijden en onderwerpen.
 2. Hangman: Dit is een raadspel waarbij de spelers letters raden om een verborgen woord te onthullen voordat de man aan het galgje is getekend. Het spel kan worden gebruikt om woordenschat te oefenen of om kennis te testen over verschillende onderwerpen.
 3. 20 vragen: Dit is een spel waarbij de spelers om beurten vragen stellen om te raden wat het verborgen object is. De speler die het object raadt in het minste aantal vragen wint. Dit spel kan worden gebruikt om logisch denken en observatievaardigheden te oefenen.
 4. Zeg het zonder te zeggen: Dit is een spel waarbij de spelers om beurten een woord of zin moeten uitbeelden zonder het te zeggen, terwijl de andere spelers raden wat het is. Dit spel kan worden gebruikt om creativiteit en expressievaardigheden te oefenen.
 5. Simon zegt: Dit is een volgspel waarbij de spelers de instructies moeten volgen die Simon zegt (bijvoorbeeld “Simon zegt: spring op een been”), maar niet de instructies die Simon niet zegt (bijvoorbeeld “spring op een been”). Dit spel kan worden gebruikt om concentratie en reactiesnelheid te oefenen.
 6. Dansjes doen: Laat de leerlingen in kleine groepjes een korte dans verzinnen en uitvoeren voor de klas. Dit kan een leuke manier zijn om energie te verbranden en creativiteit te stimuleren.
 7. Stretchoefeningen: Laat de leerlingen een aantal eenvoudige stretchoefeningen doen om hun spieren te ontspannen en hun bloedsomloop te verbeteren. Dit kan helpen om hun concentratie en alertheid te verhogen.
 8. Gedichten maken: Laat de leerlingen in kleine groepjes een gedicht maken over een bepaald onderwerp. Dit kan helpen om hun taalvaardigheden en creativiteit te oefenen.
 9. Muziek luisteren: Speel een stuk muziek en laat de leerlingen rustig luisteren. Dit kan helpen om hun concentratie en emotionele welzijn te verbeteren.
 10. Bewegingsspelletjes: Laat de leerlingen een eenvoudig bewegingsspelletje doen, zoals een bal teruggooien of touwtje springen. Dit kan helpen om hun coördinatie en reactievermogen te verbeteren.
 11. Lezen: Laat de leerlingen een gekozen tekst of boek lezen en daarna samen bespreken. Dit kan helpen om hun leesvaardigheden te verbeteren en hun kennis te vergroten over verschillende onderwerpen.
 12. Schrijven: Laat de leerlingen een opdracht schrijven over een bepaald onderwerp. Dit kan helpen om hun schrijfvaardigheden te oefenen en hun creativiteit te stimuleren.
 13. Discussiëren: Laat de leerlingen in groepjes of als klas discussiëren over een bepaald onderwerp. Dit kan helpen om hun communicatievaardigheden te oefenen en hun meningen en ideeën te delen.
 14. Imitaties: Laat de leerlingen om beurten een bekend persoon of dier imiteren en laat de andere spelers raden wie of wat het is. Dit kan een leuke manier zijn om creativiteit en expressievaardigheden te oefenen.
 15. Geluidjes raden: Laat de leerlingen om beurten een geluid maken (bijvoorbeeld het geblaf van een hond) en laat de andere spelers raden wat het is. Dit kan helpen om hun luistervaardigheden en creativiteit te oefenen.
 16. Verkleden: Laat de leerlingen in kleine groepjes een kort sketch doen waarbij ze zich verkleden als bekende personages of dieren. Dit kan helpen om hun acteervaardigheden en verbeeldingskracht te oefenen.
 17. Grapjes vertellen: Laat de leerlingen om beurten een grap vertellen en laat de andere spelers raden of het een echte grap is of niet. Dit kan helpen om hun humor en creativiteit te oefenen.
 18. Tongbrekers: Laat de leerlingen om beurten een tongbreker uitspreken en laat de andere spelers raden hoeveel keer de speler de tongbreker kan uitspreken zonder fouten te maken. Dit kan helpen om hun concentratie en taalvaardigheden te oefenen.
beloningen in de klas

Beloning als effectief middel

In afsluiting van deze blog over beloningen in de klas, is het belangrijk om te onthouden dat beloningen een effectief middel kunnen zijn om leerlingen te motiveren en hun gedrag en prestaties te belonen. Echter, het is ook belangrijk om te begrijpen dat beloningen op de juiste manier moeten worden gebruikt om een positief effect te hebben.

Als leraar is het aan te raden om verschillende soorten beloningen te gebruiken en deze op een effectieve manier in te zetten, afhankelijk van de leeftijd en behoeften van de leerlingen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat beloningen niet afleiden van het leren zelf en dat ze niet gebruikt worden om ongewenst gedrag te bestraffen.

Door de juiste beloningen te kiezen en deze op een effectieve manier in te zetten, kun je helpen om een positief en uitdagend leerklimaat te creëren waarin leerlingen gemotiveerd zijn om te leren en te groeien. Het is aan jou als leraar om te beslissen welke beloningen het meest geschikt zijn voor jouw klas en om deze op een effectieve manier te gebruiken.

Wil je meer lezen over activiteiten in de klas? Laatst schreef ik een blog over 25x de beste en leukste energizers in de klas en Filosoferen in de klas: Activiteiten en stellingen!

Meer lezen over de PABO