Het lopen van de LiO-stage op de pabo is een echte uitdaging waar veel tijd in zit. Hoeveel geven basisscholen als vergoeding voor de LiO-stage? Ik vertel het in deze blog!

In jaar vier van de pabo krijgen de studenten de kans om een half jaar hun eigen klas te draaien. Deze stageperiode zijn ook wel de LiO (Leerkracht in Opleiding) en is de afstudeerstage voor de pabo. Tijdens de stageperiode staat de student 2,5/3 dag(en) zelfstandig voor de klas. De overige dagen van de week zijn gereserveerd voor voorbereiding en onderzoek. Er zit dus heel wat uur in de LiO-stage en over de vergoeding bestaat veel discussie. Lees snel verder om erachter te komen hoeveel jij gaat verdienen!

LiO-stage vergoeding

Vergoeding LiO-stage niet verplicht

Scholen zijn sinds een paar jaar niet meer verplicht om LiO-stagiaires een vergoeding te geven voor de LiO-stage. Tijdens de stages staat namelijk het leren centraal en wordt de stagiaire begeleid door de basisschool. Wel is vastgelegd dat een stagiaire geen werknemer mag vervangen. Wanneer dit gebeurd is de basisschool verplicht om het wettelijk minimumloon uit te betalen aan de stagiaire.

Het uitkeren van een stagevergoeding is niet verplicht, maar gebeur wel. De basisschool mag zelf het bepalen hoe hoog dit bedrag is en er is daarom geen minimum of maximum. Dit staat vast in het stagecontract, lees deze dus goed door aan het begin van jouw stageperiode.

Verschil tussen LiO-stagiaire en LiO-werknemer

In het stagecontract voor de LiO-stage wordt onderscheid gemaakt tussen twee titels: LiO-stagiaire en LiO-werknemer. Deze functies zijn beiden gebruikt tijdens de LiO-stage en verschillen erg qua stagevergoeding. Wanneer je kijkt naar de LiO-stagiaire heeft deze geen recht op een stagevergoeding als de school dit niet wil en deze stagiaire mag niet zelfstandig lesgeven. De LiO-werknemer krijgt daarentegen 50% van het aanvangssalaris van een leraar en mag zelfstandig lesgeven.

Per scholenorganisatie verschillen de titels die worden gebruikt voor een LiO-stagiaire en hierdoor verschillen de vergoedingen. Naast deze titels kiezen sommige basisscholen ervoor om toch te zorgen van een vergoeding rond de €300,- euro bruto.

LiO-stage vergoeding

Informeren tijdens sollicitatiegesprek

Of je in aanmerking komt voor een vergoeding hangt dus helemaal af van de scholengemeenschap waarbij jij jou LiO-stage gaat lopen. Deze vergoeding kun je aankaarten tijdens het sollicitatiegesprek, zodat jij weet waar je aan toe bent. Wanneer je tips nodig hebt voor de sollicitatieprocedure kun je kijken naar: Sollicitatie LiO: Tips en mijn ervaring.

Geld is niet de drijfveer

Tijdens het studeren aan de pabo heb ik nooit een stagevergoeding ontvangen. Daarentegen ontvang ik tijdens mijn LiO-stage wel een vergoeding. Het is belangrijk om voor ogen te hebben dat het in het basisonderwijs niet draait om geld, maar om educatie. Geld is nooit mijn drijfveer geweest toen ik aan de pabo begon, ik ben akkoord gegaan met de minimale stagevergoedingen.

Wanneer jij wel graag geld wilt verdienen tijdens de pabo is het fijn om een bijbaantje te nemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een bijbaan in de huiswerkbegeleiding of educatie.

LiO-stage vergoeding

Wil je meer weten over de LiO-stages of stages in het algemeen? Laatst schreef ik een blog over De eerste stagedag op de pabo: Mijn ervaring en tips en De verschillende soorten basisonderwijs op jouw stageschool.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *