Nog op zoek naar leuke en actieve energizers in de klas? Ik zet de 25x beste energizers voor jou op een rijtje die in elke groep te gebruiken zijn!

Beweging is voor leerlingen in het basisonderwijs belangrijk en leraren spelen daar slim op in door gebruik te maken van energizers. Een energizer wordt omschreven als een korte oefening tussen de lessen door om weer energie te krijgen. Deze activiteit duurt meestal minder dan vijf minuten. De leerkracht zet de energizer in wanner hij of zij merkt dat de leerlingen afdwalen. Voor de leerlingen een fijne afwisseling en stimulus om geconcentreerd bezig te gaan met de volgende les. Ik zet 25 verschillende enerizers in de klas voor jou op een rijtje, zodat jij en jouw leerlingen er weer tegenaan kunnen!

Wil jij altijd de leukste energizers bij de hand hebben? Je kunt het boek Spelletjes van 3 minuten om kinderen te motiveren voor €14,99 euro bemachtigen, hierin vind je heel veel extra energizers met duidelijke uitleg!

Wil jij de energizers makkelijk tevoorschijn halen of uitprinten? Vul het formulier hieronder in en krijg toegang tot alle energizers!

energizers in de klas

1. Hoofd, schouders, knie en teen

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 3 tot en met 5 minuten

Het liedje “Hoofd, schouder, knie en teen” is een kleuterliedje die alle leerlingen klakkeloos kunnen meezingen. Dit liedje kun je tijdens twee lessen met de leerlingen uit alle groepen zingen terwijl zij de bewegingen meedoen. Hieronder vind je de tekst van het lied:

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen
Oren, ogen, puntje van je neus
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen

2. Galgje

Benodigdheden: Bord en schrijfwaar
Groep: Groep 3 tot en met groep 8
Duur: 3 tot en met 10 minuten

Galgje is een gouden klassieker die je kunt toepassen als energizer bij groep 3 tot en met groep 8. Dit omdat de leerlingen voor dit spel woorden en letters moeten kennen. Het spel is eenvoudig: neem een woord in gedachte en maak streepjes waar de letters op kunnen staan. Leerlingen raden de verschillende letters, bij een verkeerde gok krijgen de leerlingen een strafpunt.

3. Doorfluistertje

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 3 tot en met 10 minuten

Deze energizer is eenvoudig en snel te doen met een grote groep leerlingen. Neem een woord in gedachte en fluister deze naar een leerling. De leerling fluistert dit woord vervolgens naar de leerling naast zich, enzovoort. De laatste leerling mag vervolgens vertellen welk woord hij/zij heeft gehoord. Deze energizer is één van de leukste energizers in de klas!

energizers in de klas

4. Bal of knuffel overgooien

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 5 tot en met 10 minuten

Voor deze energizer heb je een zacht voorwerp nodig die makkelijk te gooien of vangen is. Laat alle leerlingen staan en gooi het voorwerp naar en leerling. De leerling die het voorwerp krijgt gooit deze naar een andere leerling en deze leerling gaat vervolgens zitten, de energizer is afgelopen als alle leerlingen weer zitten. je kunt deze energizer complexer maken door twee of meer voorwerpen te gebruiken.

teddybear

5. Alle vogels vliegen

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 5 tot en met 10 minuten

Bij deze energizer staat de zin “Alle vogels vliegen” centraal. Alle leerlingen leggen hun handen op tafel. Vervolgens noemt de leerkracht de zin steeds op met dieren die wel of niet kunnen vliegen. Wanneer de leerkracht een dier opnoemt dat kan vliegen maken de leerlingen een vliegende beweging met de armen. Als de leerkracht daarentegen een dier opnoemt dat niet kan vliegen en een leerling toch de vliegbeweging maakt, is deze af.

Zo maken leerlingen wel een beweging bij “Alle adelaars kunnen vliegen”, maar houden zij de armen stil bij “Alle geiten kunnen vliegen”. Dit is een van mijn favoriete als het gaat om energizers in de klas.

6. Klap de leerkracht na

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Bij deze energizer combineer je muziek met bewegen op een makkelijke manier. Klap een ritme voor, die de leerlingen vervolgens moeten herhalen. Je kunt hierin variëren door gebruik te maken van jouw benen, buik of hoofd. Stamp bijvoorbeeld met de voeten of tik op je hoofd. Nadat de leerlingen jou hebben nagedaan kun je een leerling de beurt geven om een ritme te bedenken.

7. Muziek maken met schoolspullen

Benodigdheden: Voorwerpen om muziek mee te maken
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 5 tot en met 10 minuten

Na een reken- of taalles is het fijn om even muziek te maken en dit kan met de schoolspullen die de leerlingen gebruiken. Tik met het potlood op tafel en gebruik het boek om zachtjes op de tafel te slaan. Geef de leerlingen verschillende opdrachten en hierdoor kun je verschillende ritmes laten maken. Pas wel op dat de schoolspullen met zorg worden gebruikt!

8. Moordenaartje

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 5 tot en met 10 minuten

Het spel Moordenaartje is een iets langere energizer die goed kan functioneren als afsluiting van het dagdeel. Laat de leerlingen in de kring zitten en wijs een moordenaar aan. De moordenaar knipoogt naar haar of zijn klasgenoten, deze moeten vervolgens ‘dood neervallen’. Een andere leerling wordt aangewezen als rechercheur, die de moordenaar probeert te vinden.

9. Tekenen op elkaars rug

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Deze oude klassieker wordt iets minder vaak gebruikt als energizer, maar is wel erg leuk. Maak tweetallen in de klas en zorg dat de leerlingen genoeg ruimte hebben. Vervolgens mogen de leerlingen om en om een letter, voorwerp of persoon op elkaars rug tekenen. De leerling die tekent laat de andere leerling raden wat er op zijn of haar rug getekend wordt, één van de makkelijkste energizers voor in de klas!

10. Tafels oefenen en rennen

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 3 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

In groep 3 tot en met groep 7 zijn leerlingen veel bezig met het oefenen en herhalen van tafels. Door deze vaardigheid te stimuleren kun je de energizer tafels oefenen en rennen inzetten. Laat de leerlingen plaats nemen achter hun stoel en geef ze de opdracht om rustig op de plek te joggen. Vervolgens noem je een tafel op die de leerlingen moeten herhalen.

Maak het spannender door de leerlingen tussendoor een opdracht te geven, bijvoorbeeld: Buk drie keer, draai een rondje of spring op en neer!

11. Ik ga op reis en neem mee

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Deze energizer speelt vooral in op het geheugen van de leerlingen. Neem plaats in de kring en zeg de zin “Ik ga op reis en neem mee…” hardop. Vervolgens noem je een voorwerp die je meeneemt op vakantie. De leerling naast jou herhaald jouw voorwerp en bedenkt zelf ook een voorwerp. Zo gaat de zin de gehele kring rond en wordt de lijst steeds langer. Wanneer een leerling de volgorde niet meer kan benoemen is het spel afgelopen.

12. Commando pinkelen

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 2 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Tijdens een taal- of rekenles kan dit spel een fijne afwisseling zijn, laat de leerlingen hun spullen neerleggen. Vervolgens leggen de leerlingen beide wijsvingers op tafel en moeten ze commando’s opvolgen. De volgende commando’s kunnen voorkomen:

 • Hol: Beide handen worden op de rug van de handen neergelegd;
 • Bol: Beide handen worden op de vingertoppen neergelegd;
 • Plat: Beide handen worden plat op de tafel neergelegd;
 • Pinkelen: Beide pinken worden op tafel neergelegd.

Wanneer de leerkracht het woord ‘commando’ voor de commando weglaat, moeten de leerlingen de handeling niet uitvoeren. Als de leerkracht het woord ‘commando’ wel gebruikt, moeten de leerlingen de handeling wel uitvoeren.

Wil jij alle energizers in een handomdraai tevoorschijn halen tijdens een onrustig moment in de klas? Vul het formulier hieronder in en download gemakkelijk alle 25 energizers, zodat je ze gemakkelijk uit kunt printen!

energizers in de klas

13. Spieren losmaken op de plaats

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Dit is een makkelijke oefening die tijdens de leswissel kan worden uitgevoerd. Laat de leerlingen achter hun stoel staan en voer vervolgens verschillende rek en strek oefeningen uit. Dit kun je doen door oefeningen voor te doen of zoek een geschikte video. Hieronder een kort lijstje met oefeningen:

 • Heupbuierstretch;
 • Schouderstretch;
 • Tricepstretch;
 • Bovenbeenstretch;
 • Single-leg hamstringstretch.

Door de spieren los te maken zijn de leerlingen even in beweging en kunnen zij zich hierna weer beter concentreren.

14. De vloer is lava

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Dit is een korte energizer die je kunt inzetten wanneer je merkt dat de leerlingen hun concentratie kwijtraken. Vertel de leerlingen dat je de zin “De vloer is lava” op verschillende momenten in de week gaat gebruiken. Wanneer deze zin door de leerkracht wordt genoemd moeten de leerlingen zorgen dat ze niet meer op de grond staan. De leerling die als laatste zijn of haar voeten van de grond haalt, heeft verloren. Kortom: Een leuke en korte energizer voor in de klas!

energizers in de klas

15. Elkaar spiegelen

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 4 tot en met groep 8
Duur: 5 tot en met 10 minuten

Maak voor deze energizer in de klas tweetallen en laat de leerlingen tegenover elkaar staan. Beide leerlingen krijgen een taak, één leerling maakt bewegingen en de tweede leerling doet deze bewegingen na. Wanneer de eerste leerling klaar is met de oefening kunnen de leerlingen van rol wisselen. Door deze energizer uit te voeren zijn de leerlingen in beweging en werken ze aan hun sociaal-emotionele vaardigheden.

16. Ga staan als je…

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Laat alle leerlingen op hun stoel zitten en noem vervolgens verschillende stellingen op, een paar voorbeelden van deze stellingen zijn:

 • Ga staan als je…
  • een huisdier hebt;
  • erg goed kan zingen;
  • het oudste kind van het gezin bent;
  • van snoep houdt.

Wanneer de zin toepasbaar is op de leerlingen mogen deze gaan staan. Vervolgens kun je met de leerlingen in gesprek gaan over de verschillende stellingen. Dit is één van de energizers in de klas die goed aansluit bij het begin van het schooljaar.

17. Bewegingen van de leerkracht nadoen

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Ga voor de klas staan en laat de leerlingen plaatsnemen achter hun stoel. Doe vervolgens de oefeningen voor, die de leerlingen hierna moeten herhalen. De oefeningen kunnen zelf bedacht zijn of zoek vooraf een work-out video op die je aan kunt zetten. Moedig de leerlingen aan tijdens het uitvoeren van de oefeningen en doe zelf actief mee!

Je kunt deze energizer in de klas aanpassen door een leerling te vragen naar nieuwe oefeningen.

18. Op de juiste volgorde

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 5 tot en met 10 minuten

Geef de leerlingen in de klas de opdracht om een rij te maken met een bepaalde voorwaarde. Deze voorwaarde kan van alles zijn, denk hierbij aan:

 • Groot naar klein;
 • Oud naar jong;
 • Lang haar naar kort haar;
 • Rode kleding naar paarse kleding.

De leerlingen moeten de rij zelf maken, zonder hierbij te praten. Zo kun je inspelen op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen en laat je ze ook bewegen.

19. Handjeklap

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 4 tot en met groep 8
Duur: 5 tot en met 10 minuten

Voor deze energizer maak je tweetallen in de klas, een drietal is ook mogelijk. Daaropvolgend mogen de leerlingen kiezen welk liedje zij uitkiezen om uit te voeren:

 • Papegaaitje leef je nog;
 • Pepsi cola;
 • Mijn vaarder is een buschauffeur;
 • Er is een vrouw vermoord;
 • Poppenkraam.

Deze liedjes zijn op YouTube te vinden, waar de verschillende oefeningen duidelijk worden toegelicht. Dit is een simpele maar uitdagende energizers voor in de klas.

klappen in handen

20. Spieren aan- en ontspannen

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 3 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Voor deze energizer zitten de leerlingen op hun stoel en leren zij verschillende spieren aan- en ontspannen. Geef de leerlingen de opdracht om van buiten naar binnen verschillende spieren te ontspannen en te aanspannen. Begin bij de vingers, handen, armen, tenen, voeten, benen en buikspieren et cetera.

21. Zoek jouw maatje

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 3 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

De leerlingen mogen tijdens deze energizer vrij rondlopen in de klas, terwijl zij rondlopen geef je als leerkracht een teken dat de leerlingen een maatje moeten kiezen waarmee zij qua uiterlijk iets gemeen hebben. Deze overeenkomst kan uiteenlopend zijn, bijvoorbeeld dezelfde kleur ogen, haar of kleding. De leerlingen mogen de overeenkomst niet aan elkaar vertellen, maar noemen deze op wanneer je hiernaar vraagt. Als de leerlingen beiden dezelfde overeenkomst opnoemen krijgen zij een punt. De leerling met de meeste punten aan het eind van het spel heeft gewonnen.

22. Het liedje Aramsamsam

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 4
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Dit liedje is vooral geschikt als energizer in de onderbouw, omdat het een eenvoudig liedje is met kinderlijke bewegingen. Het kinderliedje wordt als energizer gebruikt omdat er bewegingen bijzitten die uitdagend kunnen zijn voor de leerlingen. De songtekst vind je hieronder en ook de de bewegingen zijn te vinden in de video.

A ram sam sam, a ram sam sam
Guli guli guli guli guli ram sam sam
A ram sam sam, a ram sam sam
Guli guli guli guli guli ram sam sam
A rafiq, a rafiq
Guli guli guli guli guli ram sam sam
A rafiq, a rafiq
Guli guli guli guli guli ram sam sam

23. Wie is het?

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Het bekende spel “Wie is het?” kan ook gebruikt worden als korte energizer, laat eerst alle leerlingen staan. Hierna neem je een leerling in jouw hoofd, de leerlingen proberen te achterhalen wie de leerling is. Dit doen zij door vragen te stellen, leerlingen die voldoen aan de gestelde eisen blijven staan. Wanneer een leerling niet voldoet aan de eis gaat deze zitten, zo blijft er vanzelf één leerling over.

Dit spel kun je uitbreiden door een leerling naar voren te roepen, deze mag vervolgens een leerling in gedachte nemen.

24. Klap, stamp en sla

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 4 tot en met groep 8
Duur: 5 tot en met 10 minuten

Deze energizer is iets complexer, daarom is deze geschikt voor de bovenbouw in het basisonderwijs. Maak in de klas tweetallen en laat de leerlingen samen tot 3 tellen. De nummers worden vervolgens vervangen door bewegingen:

 • 1 wordt vervangen door een klap in de handen;
 • 2 wordt vervangen door een stamp op de grond;
 • 3 wordt vervangen door een slag op de knie.

Deze oefening is een leuke en de actiefste energizer van alle energizers voor in de klas.

25. Luisteren naar de omgeving

Benodigdheden: Geen benodigdheden
Groep: Groep 1 tot en met groep 8
Duur: 2 tot en met 5 minuten

Geef de leerlingen de opdracht om tijdens deze energizer te letten op omgevingsgeluiden. De leerlingen sluiten hun ogen voor 1 minuut tot 3 minuten en laat ze vervolgens vertellen of opschrijven wat zij horen. Hierdoor leren de zich te concentreren op een enkele taak en komen zij langzaam tot rust. Dit is een goede afwisseling en één van de makkelijke energizers voor in de klas.

Ik hoop dat je na al deze energizers voor in de klas een idee hebt van de mogelijkheden. Wanneer je nog meer energizers in de klas weet kun je deze in de reacties plaatsen. Heel veel succes met deze leuke energizers in de klas en lees meer blogs hieronder. Wil jij altijd de leukste energizers bij de hand hebben? Download alle energizers door het formulier hieronder in te vullen en krijg toegang tot bijzonder materiaal voor in de klas!

klaslokaal

Wil jij meer blogs lezen over energizers in de klas, activiteiten of over stagelopen? Laatst schreef ik een blog over De eerste stagedag op de pabo: Mijn ervaring en tips en Stagelopen: Mijn eerste en laatste muziekles ooit.

Meer lezen over de PABO