Na drie jaar aan de pabo te hebben gestudeerd krijg ik vaak de vraag is de pabo moeilijk? In deze blog geef ik aan wat de moeilijkheidsgraad van de pabo is en wat er bij komt kijken.

Ik krijg de vraag of de pabo moeilijk is vrij vaak, om deze te beantwoorden vroeg ik mijn medestudenten en liep ik mijn eigen ervaringen na op de pabo. Tijdens de pabo leer je over een relatief korte periode veel verschillende basiskennis, maar zoek je de diepte niet erg op. Dit betekent dat je van veel vakken een basiskennis moet hebben, maar dat moeilijke stof uitblijft. De pabo is dus niet erg moeilijk, maar kan soms wel overweldigend zijn qua hoeveelheid opdrachten. Om het antwoord meer toe te lichten neem ik jou mee in mijn eerste paar jaar op de pabo.

is de pabo moeilijk?

De opbouw van de pabo

De pabo bestaat uit vier jaar, die elk zijn opgedeeld in vier verschillende blokken. Elk blok bestaat uit zeven collegeweken en twee tentamenweken. In het eerste jaar maak je kennis met alles wat komt kijken bij werken in het basisonderwijs. Je loopt korte stage, volgt colleges en maakt verschillende verslaggen. Jaar 1 van de pabo is vrij eenvoudig te doorlopen, omdat hierin rustig wordt opgebouwd qua hoeveelheid stof en opdrachten. Tijdens jaar twee ligt het niveau hoger, je loopt langer stage en krijgt complexere opdrachten.

Aan het eind van jaar twee maak je de keuze tussen de onder- en bovenbouw. Daarnaast specialeer je jezelf in een bepaald vak. Hierna loop je in jaar 3 veel stage en verdiep je je verder in de specialisatie waarvoor je hebt gekozen. In dit jaar wordt er veel van je geëist, dit is tot nu toe het drukste jaar van de pabo. In jaar vier kies je voor een minor en loop je een LiO-stage, waarin je laat zien wat je kunt.

Wil je weten waar je de pabo in Nederland kunt volgen? Laatst schreef ik een blog over 42x de beste pabo in Nederland op een rij.

De vakken op de pabo

Op de pabo krijg je tijdens elk blok nieuwe vakken, die jij nodig hebt om juf of meester te worden. In het eerste jaar van de pabo krijg je veel verschillende vakken. Zo krijg je sociale wetenschappen, rekenen, Nederlands, Engels, onderzoek, natuur en techniek, mens en wereld, kunst en cultuur en motoriek. Deze vakken komen de jaren 2 en 3 terug in verschillende vormen. Zo maak je opdrachten in jouw stage die gekoppeld zijn aan de vakken, zoals een verslag of tentamen.

In jaar vier ga je vooral bezig met de specialisatie waarvoor jij hebt gekozen. Je volgt een minor, waarin je leert over verdieping en verbreding van een bepaald onderwerp. Daarnaast loop jij je afstudeerstage en doe je onderzoek in de stage. Hierdoor kan jij de verschillende leerresultaten vanuit de pabo aantonen.

is de pabo moeilijk?

De tentamenweken op de pabo

Tijdens de collegeweken op de pabo zal je colleges krijgen waarin verschillende onderwerpen worden behandeld. Per vak krijg je een opdracht, deze bestaat uit het schrijven van een verslag of het leren voor een tentamen. In de collegeweken krijg je tijd om aan deze opdracht te werken. Ook lever je tijdens deze weken de opdracht in of maak je het tentamen.

In de tentamenweken heb je veel vrije dagen om de opdracht uit te werken of om de tentamenstof door te nemen. Voor de tentamenweken wordt een planning gemaakt waarop je alle deadlines en tentamendagen vindt. Deze maken roostermakers geruime tijd voor de tentamenweken bekend, zodat je je goed kunt voorbereiden.

Studiepunten op de pabo halen

In totaal zijn er 60 studiepunten te behalen per collegejaar, één studiepunt bestaat uit 28 uur. Deze studiepunten worden verdeeld onder de verschillende vakken, waardoor de uren per vak erg kunnen verschillen. Door vooraf goed naar de indeling te kijken van de studiepunten kun je een tijdsplanning maken per blok.

Wanneer je aan het eind van jaar één 60 punten hebt behaald, krijg je een certificaat die bekend staat als de propedeuse. Met dit certificaat kun je aan de slag als onderwijsassistent of studeer door om juf of meester te worden. De jaren na het eerste jaar bestaan ook uit 60 EC’s, die elk jaar een eigen invulling krijgen. Op de website van jouw hogeschool kun je de precieze indeling van de studiepunten vinden.

Wil jij meer blogs lezen over de pabo en de opbouw van de pabo? Laatst schreef ik een blog over Pabo eerste jaar: De opbouw en mijn ervaring en De belangrijkste studieboeken voor de pabo 2021 – Jaar 1.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *