Ben jij op zoek naar verschillende kringspelletjes voor kleuters? In deze blogpost vind je 13 verschillende kringspelletjes! Lees snel verder om erachter te komen welke spelletjes jij in kunt zetten!

Een kringspelletje voor kleuters is een leuk en educatief spel voor jonge kinderen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een spel waarbij de kleuters in een kring staan en een bal of ander object naar elkaar toegooien. Het doel van het spel is om de aandacht te vestigen op samenwerken, beweging en reactievermogen. Het is ook een leuke manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen en tegelijkertijd de fijne motoriek te verbeteren. Hieronder lees je 10 verschillende kringspelletjes voor kleuters:

De 10 kringspelletjes voor kleuters

  • Een oude vertrouwde: Simon zegt. De leider van het spel zegt een beweging, bijvoorbeeld “springen” of “op een been staan”, en de kleuters moeten doen wat de leider zegt. Als iemand het fout doet, zit diegene uit het spel.
  • Stoelendans. Zet een paar stoelen neer en laat de kleuters eromheen staan. Laat de muziek afspelen en laat de kleuters om de stoelen heen dansen. Stop de muziek af en toe en laat de kleuters zo snel mogelijk op een stoel gaan zitten. Laat degene die geen stoel meer heeft zitten uit het spel.
  • Muziek en beweging. Laat de kleuters een beweging verzinnen bij een bepaald soort muziek, bijvoorbeeld dansen bij een snelle beat of stilzitten bij rustige muziek.
  • Stop en go. Laat de kleuters in een kring staan en zeg “stop” of “ga” om te laten zien of ze wel of niet mogen bewegen.
  • Follow the leader. Kies een leider en laat de kleuters achter diegene aan lopen, doen wat diegene doet en waar diegene naartoe gaat.
  • Ronde van de kleuren. Laat de kleuters in een kring staan en noem een kleur. Laat degene die die kleur aan heeft naar het midden van de kring rennen. Laat de kleuters vervolgens de kleur van hun kleding of schoenen veranderen en herhaal het spel.
  • Het vliegende tapijt. Laat de kleuters op hun buik op een kleed liggen en laat ze zich voortbewegen alsof het een vliegend tapijt is.
  • Relay race. Verdeel de kleuters in twee teams en laat ze een race houden door de kamer. Laat ze bijvoorbeeld zo snel mogelijk een bal van de ene kant naar de andere kant rollen.
  • Hoopje-opje. Laat de kleuters in een kring staan en laat ze een bal naar elkaar gooien. Laat degene die de bal het laatste gooit proberen om de bal in een hoopje op de grond te gooien voordat de andere kleuters hem of haar kunnen aanraken.
  • Verstoppertje. Laat de kleuters zich verstoppen en laat degene die zoekt proberen om ze te vinden.

Mijn eigen ervaring met kringspelletjes

Als leerkracht heb ik vaak kringspelletjes gedaan met kleuters in mijn klas. Ik heb positieve ervaringen met dit soort spelletjes omdat ze leuk zijn voor de kinderen en tegelijkertijd educatief. Door deze spelletjes te doen, zag ik dat de kinderen zich beter gingen concentreren en hun sociale vaardigheden verbeterden. Bovendien vonden de kinderen het leuk om deze spelletjes te doen, wat ervoor zorgde dat ze gemotiveerd waren om mee te doen en deel te nemen aan het onderwijs.

Wil je meer blogs lezen? Laatst schreef ik over 25x de beste en leukste energizers in de klas en De taalronde: Duidelijke uitleg en een stappenplan.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *