Het eerste jaar van de pabo is een periode vol stages, colleges en tentamenweken. Om te weten wat jou te wachten staat omschrijf ik de opbouw van de pabo eerste jaar en deel ik mijn ervaringen!

Het eerste jaar van de pabo bestaat uit verschillende onderdelen, zo volg je colleges, loop je voor het eerst stage en doorsta verschillende tentamenweken. Het eerste jaar van de pabo kan vrij pittig zijn wanneer je voor het eerst hbo doet. Dit komt omdat het niveau hoger ligt dan je gewend bent en je veel oppervlakkige stof moet verwerken. Je krijgt in jaar 1 vooral de basis te zien, zodat jij kunt kijken of het vak goed bij jou aansluit. Om dit antwoord toe te lichten maak ik een uitgebreid verslag van het eerste jaar op de pabo.

Wanneer je de toelatingstoetsen zonder kleerscheuren bent doorgekomen begin je in september of februari aan de pabo. Zelf studeer ik aan de reguliere pabo en deze is opgedeeld in vier verschillende schooljaren. Om jou een idee te geven hoe deze jaren zijn opgebouwd omschrijf ik in deze serie de vier verschillende jaren. Te beginnen bij pabo jaar 1, die vol zit met stages, colleges en tentamenweken.

Wil jij weten aan welke pabo’s in Nederland je kunt studeren? Bekijk mijn blog met 42x de beste pabo in Nederland op een rij.

Kosten pabo eerste jaar

  • Kosten 2021 – 2022: €1084,- euro

Het wettelijke collegegeld voor het hbo staat normaal gesproken op €2.143,- euro per jaar, ook in het studiejaar 2021 – 2022. Dit collegegeld wordt normaal gesproken betaald door alle studenten, maar eerstejaarsstudenten krijgen korting. Daardoor betalen eerstejaarsstudenten €1.048,- collegegeld voor het eerste jaar van de pabo.

Naast het collegegeld voor de eerstejaars krijgen tweedejaars pabo-studenten ook korting, deze betalen €1.084,- tijdens het studiejaar 2021 – 2022. Derdejaarsstudenten betalen wel de volle klap en zijn €2.143,- euro en vierdejaarsstudenten krijgen ook korting (in verband met corona), zij betalen €1.048,- tijdens collegejaar 2021 – 2022.

Voordelige studieboeken nodig of weet je niet welke boeken écht noodzakelijk zijn? Laatst schreef ik een blog over De belangrijkste studieboeken voor de pabo 2021 – Jaar 1.

pabo eerste jaar

Vakken pabo eerste jaar

Jaar één van de pabo bestaat uit vier verschillende blokken die elk zeven weken duren. Tijdens deze blokken krijg je vakken die per blok worden gewisseld, waardoor er sprake is van veel diversiteit. In totaal volg je acht hoofdvakken, waarvan sommige worden verdeeld in aparte sub-vakken: Mens en samenleving (bestaande uit geschiedenis en aardrijkskunde), Natuur en techniek (bestaande uit biologie en een combinatie van scheikunde en natuurkunde), Kunst en cultuur (bestaande uit handarbeid, drama, dans en muziek), Motoriek (bestaande uit praktijk- en theorielessen), Nederlands, Engels, Sociale wetenschappen en Rekenen.

Deze vakken worden gegeven door verschillende leerkrachten, die soms ook een andere functie hebben. Zo kan het zijn dat SLB’ers (de mentor op de pabo) of Werkplekbegeleider (stagebegeleider) jou ook andere vakken geeft. Naast de hoofdvakken krijg je het vak SLB in jaar één, waarin je jezelf beter leert kennen en belangrijke vaardigheden voor het hbo oefent.

Wil jij weten welke vakken ik in jaar één het leukst vond om te volgen? Laatst schreef ik over De leukste vakken op de PABO jaar 1.

pabo eerste jaar

Stages in het eerste jaar

In jaar 1 van de pabo loop je tijdens het tweede semester – begin februari – stage op een reguliere basisschool in de omgeving. De stage is een eerste kennismaking met de praktische kant van de pabo. Je loopt één dag in de week stage in de klas en krijgt vanuit de pabo verschillende doelen mee die je moet behalen.

Zo geef je jouw eerste lessen, ben je passief aanwezig bij oudergesprekken of vergaderingen en leer je samenwerken met collega’s en ouders. Tijdens de stage krijg je direct een helder beeld van de praktijk en hierdoor kun je snel een mening vormen over het basisonderwijs.

pabo eerste jaar

Tips en tricks voor jaar 1 pabo

Jaar 1 van de pabo doorliep ik zonder al te veel kleerscheuren, om jou wegwijs te maken geef ik je een paar tips om het jaar goed door te komen!

  1. Koop de juiste materialen: Zorg voordat je aan de pabo begint voor de juiste studieboeken, een goede laptop en andere essentiële spullen. Lees hier wat je allemaal nodig hebt!
  2. Weest niet bang om contact te maken: Stel jezelf aan het begin van de studie open voor nieuwe contacten, zodat je wat vriendschappen opbouwt. Dit kan eng zijn, maar het brengt heel veel moois.
  3. Verken de school en de stad: Weet vooraf waar je gaat studeren, dit kun je doen door de school en de stad meerdere keren te bezoeken. Zo krijg je een gevoel van de stad en de hogeschool.
  4. Vraag alles wat je niet snapt: Docenten op de hogeschool zijn er voor jou om alles uit te leggen. Maak hier gebruik van en stel al jouw vragen aan de professionals, hierdoor leer je het meest.
  5. Blijf jezelf: Wees jezelf tijdens de colleges, stages en tentamen. Jouw omgeving zal jou hierdoor beter leren kennen en dit is erg fijn in een nieuwe situatie. Studeren is ontzetten leuk en je vind snel gelijkgestemden.

Naast deze tips en informatie over het eerste jaar van de pabo wil ik je heel veel plezier wensen! Het is een studie die veel van je vraagt, maar de ervaringen die je opdoet zijn veel waar en de mensen die je ontmoet zullen een belangrijk onderdeel voor je worden. Laat in de reacties weten of je nog vragen hebt of wanneer je nog toevoegingen hebt!

tips en tricks

Wil jij meer tips krijgen over jaar 1 van de pabo? Laatst schreef ik een blog over Tips voor de beginnende PABO-student en Jaar 1 van de PABO: In vogelvlucht.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *