Wil jij binnenkort met jouw klas zelf een boekenlegger maken in stappen? Ik leg in deze blog uit hoe jij gemakkelijk een boekenlegger kan maken in stappen!

Het maken van een boekenlegger in stappen is een leuke activiteit voor tijdens de Kinderboekenweek of voor een themaweek over boeken. Het maken van een boekenlegger is vrij eenvoudig en kan worden uitgelegd in een paar enkele stappen. Het is mogelijk om de boekenlegger te maken met oud materiaal, zoals kaartjes, foto’s, kranten of een cadeau papiertje. Lees snel verder om een boekenlegger te maken in 6 makkelijke stappen.

Benodigdheden: Stuk papier naar keuze, karton, lijm, lamineermachine, lamineerhoesje, schaar en een lint als leeswijzer

Stap 1. Kies het geschikte materiaal uit

De benodigdheden die hierboven beschreven zijn worden allemaal gebruikt voor de basis van de boekenlegger. Ee stuk papier naar keuze wordt de voorkant van de boekenlegger en je kunt dit materiaal zelf uitkiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Ansichtkaarten of ander soort kaarten;
  • Stuk krant met een leuk nieuwsbericht;
  • Favoriete foto’s;
  • Cadeaupapier met een leuk printje.

Zorg ervoor dat het materiaal niet te dik is, zodat de boekenlegger mooi tussen het boek past.

Stap 2. Knip het materiaal en karton op de juiste grootte

Vervolgens knip je het stuk papier en het karton uit in dezelfde grootte of vorm. Een boekenlegger heeft de afmeting 4 x 13 cm en dit past mooi tussen alle soorten boeken. Leg het karton en het stuk papier op elkaar en knip deze vervolgens uit in de buurt van de afmetingen die hierboven worden beschreven.

Het is mogelijk om de boekenlegger in een mooie vorm te knippen. Hieronder een voorbeeld van een leuk figuurtje.

Stap 3. Plak het materiaal op het karton

Plak het stuk papier vervolgens op het karton en werk zo nodig de randjes bij. Hiervoor is schoollijm geschikt, maar ook andere lijmen zijn prima te gebruiken voor deze stap. Zorg ervoor dat de lijm evenredig is verdeeld, zodat deze niet doorlekt in het karton of op het stuk papier.

Stap 4. Lamineer de boekenlegger

Na het plakken van de boekenlegger kun je deze nog lamineren. Hiervoor heb je een lamineer machine en lamineerhoezen nodig. Verwarm de lamineer machine en leg de boekenlegger in de hoes, je kunt meerdere boekenleggers in één hoes plaatsen. Haal de hoes vervolgens door de lamineermachine en knip de boekenleggers uit, houdt ruimte tussen de boekenleggers.

Dit is een optionele stap, het lamineren zorgt ervoor dat de boekenlegger langer mooi blijft.

Zoek jij nog naar materiaal om de boekenleggers te lamineren? Bekijk hier voordelige lamineerhoezen en lamineer machines.

Stap 5. Voeg extra versieringen toe aan de boekenlegger

als extra kun je ervoor kiezen om versieringen aan de boekenlegger toe te voegen. Deze versieringen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een lintje die dient als leeswijzer. Daarnaast is het mogelijk om een lief berichtje op de boekenlegger te zetten voor de ontvanger.

boekenlegger maken in stappen

Na het volgen van deze tutorial zijn de leerlingen in staat om een boekenlegger te maken in stappen. De stappen zijn natuurlijk aan te passen naar jouw voorkeur, zo kun je ervoor kiezen om de boekenlegger niet te lamineren. Laat in de reacties weten hoe jij de boekenlegger zou maken, alle tips zijn welkom!

Wil jij meer blogs lezen over het maken van een boekenlegger in stappen? Laatst schreef ik een blog over Benodigdheden brugklas: Wat heeft mijn kind nodig? en Stagelopen: Mijn eerste en laatste muziekles ooit.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *