Neem jij afscheid van jouw stageklas of ben jij binnenkort jarig? Het maken van een traktatie voor jouw stageklas is een leuke manier om iets te vieren of afscheid te nemen. Ik geef jou 8 tips voor de leukste traktaties voor jouw stageklas!

Trakteren is een begrip op de basisschool die vooral wordt genoemd tijdens verjaardagen en feestdagen. De leerlingen krijgen iets lekkers (bijvoorbeeld snoep of zelfgebakken lekkernijen) om iets te vieren. Het geven van een traktatie aan jouw stageklas is een goed idee om jouw verjaardag op een leuke manier te vieren of jouw stageperiode fijn af te sluiten. Lees snel verder om een traktatie te vinden voor groep 1 tot en met 8 van de basisschool!

Traktatie 1. Een spectaculaire stage

 • Doelgroep: Groep 4 tot en met groep 8
 • Kosten: Onder de €10,- euro

Afscheid nemen van jouw stageklas kan op een grappige manier door woorden en lekkere snoepjes te combineren. Gebruik voor deze traktatie een stukje gekleurd karton, een boterhamzakje, spekjes en een strikje. Doe de spekjes in het boterhamzakje en knoop deze aan het gekleurde karton. Zet op het karton een lief berichtje met bijvoorbeeld “Bedankt voor de SPEKtaculaire stage in jullie klas!”. Deze traktatie is voor jonge leerlingen wat lastig, maar vanaf groep 4 is dit een erg leuke traktatie!

Traktatie 2. Een beregezellige stage

 • Doelgroep: Groep 1 tot en met groep 8
 • Kosten: Onder de €15,- euro

Naast een spectaculaire stage kun je ook kiezen voor een beregezellige stage. Voor deze traktatie heb je papieren broodzakjes, een lekkere snack, een viltstift en gelukspoppetjes of een ander klein presentje nodig. Maak op de broodzakjes een berengezicht en schrijf hier vervolgens de tekst “Ik vond het BEREgezellig bij jullie in de klas!” omheen. Stop de lekkere snack in het zakje en hang het gelukspoppetje aan het zakje. Deze traktatie is voor zowel jonge als oude leerlingen een erg leuke traktatie.

Traktatie 3. Aju paraplu!

 • Doelgroep: Groep 1 tot en met groep 8
 • Kosten: Onder de €10,- euro

Voor deze paraplu maak kun je kiezen voor een lieve boodschap met de kreet “Aju paraplu!”. Voor deze traktatie heb je kaartjes, een kleine paraplu en gekleurde tape nodig. Zet een leuke boodschap in het kaartje en plak op het kaartje een kleine paraplu met gekleurde tape. Je kunt ervoor kiezen om een lekkere traktatie in het kaartje te stoppen om de leerlingen te verwennen. Deze traktatie is voor zowel jonge als oude leerlingen een goed afscheidscadeau.

Traktatie 4. Een traktatie vol cadeaus

 • Doelgroep: Groep 1 tot en met groep 8
 • Kosten: Onder de €15,- euro

Wanneer je het wat uitgebreider wilt maken, kun je kiezen voor een traktatie met verschillende kleine cadeautjes. Hiervoor heb je rietjes, pennen, snoepjes en rozijnen nodig die je stopt in een zakje van folie. Schrijf bij elk voorwerp een lief berichtje:

 • Rietje: Jullie zijn mijn favoRIETJES!
 • Toffee snoepje: Je bent een TOFFE leerling!
 • Schatsnoepjes: Je bent een SCHAT!

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een ander lief berichtje bij de kleine voorwerpen te zetten. Deze traktatie is leuk voor de gehele basisschool leeftijd.

Traktatie 5. Traktatie met klei

 • Doelgroep: Groep 1 tot en met groep 8
 • Kosten: Onder de €15,- euro

Trakteer in jouw stageklas op een potje met klei en een lief berichtje. Doe het potje klei in een zakje, hier kun je vervolgens een strikje omheen winden met een kaartje, schrijf hier een lief berichtje op, zoals: “Denk je eens aan mij, als je speelt met deze klei?”. Om de traktatie op te leuken zou je er een snoepje of chocolaatjein kunnen stoppen. Leerlingen van alle leeftijden zullen het leuk vinden om deze mooie traktatie te krijgen, de kosten voor deze traktatie zijn ongeveer €15,- euro.

Traktatie 6. Smoeltjes met een kaartje

 • Doelgroep: Groep 1 tot en met groep 8
 • Kosten: Onder de €10,- euro

Leerlingen van de basisschool zijn dol op zoete traktaties en de koekjes van Smoeltje zijn dan een mooie uitkomst. Voor deze traktatie voor jouw stageklas heb je een zakje met Smoeltjes nodig en een kaartje waar jij wat op kunt zetten. Je zou het berichtje “Ik zal jouw SMOELTJE gaan missen!”. Verpak de Smoeltjes met een mooie doorzichtige folie of inpakpapier. Dit zullen de leerlingen zeker leuk vinden en ook jouw coach zal verbaas opkijken.

Traktatie 7. Sleutelhanger met een namenketting

 • Doelgroep: Groep 1 tot en met groep 8
 • Kosten: Onder de €15,- euro

Wil jij de leerlingen een heel persoonlijk en mooi cadeau geven als afscheid? Deze sleutelhangers met de namen van de leerlingen zijn dan perfect! Je hebt hiervoor kralen met letters, gekleurd touw en sleuteldrop nodig. Maak voor elke leerling een ketting met de letters van hun naam en knoop hier een sleutel aan van drop. Deze traktatie kost wat meer tijd, maar de leerlingen zullen hun ogen uitkijken! Voor deze traktatie betaal je ongeveer €15,- euro aan materiaal.

Traktatie 8. Klappend afscheid nemen

 • Doelgroep: Groep 1 tot en met groep 8
 • Kosten: Onder de €20,- euro

Afscheid nemen gaat gepaard met zwaaiende handjes en dit kun je mooi uitbeelden met klaphandjes. Je hebt hiervoor een klaphandje, snoepjes, karton en een zakje voor nodig. Doe de klaphandjes en een snoepje in het zakje, niet deze daarna dicht met het stukje karton en een nietje. Schrijf op het stukje karton een lieve boodschap, zoals “Ik zeg dag, omdat ik weer naar een andere stageschool of -groep mag!”. De klaphandjes zijn vrij prijzig, daarom zijn de materiaalkosten rond de €20,- euro. De perfecte traktatie voor jouw stageklas!

Ik hoop dat ik jou met deze verschillende traktaties voor jouw stageklas inspiratie heb kunnen geven! Laat in de reacties weten wat jouw favoriet is en welke je zelf gaat maken of voeg leuke ideeën toe, waar anderen weer geïnspireerd door raken!

Wil jij meer blogs lezen over het afscheid in jouw stageklas? Laatst schreef ik een blog met 5x Afscheid nemen van je stageklas en 10x afscheidscadeau voor jouw stagiaire van de pabo.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *