Aan elke stage komt een einde, en dus is het elke keer weer zoeken naar de beste manier om afscheid te nemen van je stageklas. In deze blog zet ik 5 verschillende ideeën op een rij die jouw stageperiode fijn afsluit.

Wil je graag nog meer afscheidslessen bekijken voor je stageklas? Lees hier Deel 2: Afscheid nemen van je stageklas.

1. Stoelendans met een twist

Geschikt voor: Groep 3 tot en met 8

Tijdens deze afscheidsles speel je samen met de leerlingen het spel stoelendans maar dan met een twist. Je begint met de klas in een kring, elke leerling krijgt een nummer onder de 4. Vervolgens noem je een random getal onder de 4, de leerlingen die dit getal hebben schuiven een plekje op (met de klok mee). Hierdoor komen ze bij hun medeleerlingen op schoot te zitten.

Juf, ik kan écht niet meer!

Een meisje onder een bult klasgenootjes

Vervolgens noem je een ander nummer, deze leerlingen schuiven ook een plek op. Wanneer je dit een paar keer hebt gedaan komen er meerdere leerlingen bij elkaar op schoot zitten. Alleen de bovenste van de leerlingen mogen bij het horen van hun getal een plek opschuiven. Degene die als eerste weer op zijn/haar stoel zit is de winnaar. Door de opgestapelde kinderen krijg je ontzettende humoristische situaties, het perfecte afscheidsspel!

2. De Grote Modeshow

Geschikt voor: Groep 1 tot en met 8

Tijdens deze afscheidsles laat je de leerlingen uit je stageklas ‘shinen’ tijdens De Grote Modeshow. Je laat de leerlingen uit je stageklas ruim voor je laatste stagedag weten dat ze een bijzondere outfit mee mogen nemen. Ook kun je ervoor kiezen om een thema aan De Grote Modeshow te geven.

Op de dag zelf schuif je de tafels in de klas zo dat er in het midden een podium ontstaat waar de leerlingen overheen kunnen lopen. Je laat de leerlingen in groepjes of individueel over de tafels lopen, als een waar model. Ondertussen geef jij uitleg over de outfits en bewegingen die de leerling(en) maken. Als grande finale kun je zelf de modeshow afsluiten door over de tafels te lopen met misschien wel een zelfgemaakte outfit.

3. ‘Wie is het?’ met een twist

Geschikt voor: Groep 3 tot en met groep 8

Tijdens deze afscheidsles speel je samen met de leerlingen ‘Wie is het?’ met een twist. Dit spel speel je hetzelfde als ‘Wie is het?‘, maar je maakt het een stuk persoonlijker. Je bedenkt over elke leerling in je stageklas een kenmerk, deze vertel je vervolgens aan de klas. De klas moet hierna raden over welke leerling het gaat. Wanneer de leerling is geraden gaat deze zitten.

Zelf heb ik dit spel gedaan bij mijn vorige stageklas. De leerlingen vonden het in het begin vrij spannend, maar nadat ik een paar kinderen had gehad vonden ze het ontzettend leuk. Dit kreeg ik ook terug van mijn stagecoach, dus het was een zeer geslaagd afscheid!

4. Indoor picknick

Geschikt voor: Groep 5 tot en met 8

Tijdens deze afscheidsles neem je gepast afscheid van je stageklas met broodjes, fris en zelf gebakken dingen. Bij dit afscheid laat je de leerlingen iets lekkers bakken of maken en neem je zelf ook iets lekkers mee. Ook zorg je voor kleden die je in de klas neerlegt om een echte indoor picknick na te bootsen. Tijdens de indoor picknick kun je afscheid nemen van alle leerlingen, persoonlijker kan bijna niet!

Juf Blogt

5. Een Themamiddag

Geschikt voor: Groep 1 tot en met 8

Tijdens je laatste stagedag kun je er ook voor kiezen om een themamiddag te houden. Zo kun je een bepaald thema uitkiezen en hierbij een voorleesboek zoeken. Dit voorleesboek lees je voor en de leerlingen tekenen vervolgens een tekening bij het boek. Zelf kun je nog activiteiten toevoegen aan de themamiddag maar het belangrijkste is dat je samen met de leerlingen en je coach de stage leuk afsluit!

Kun je nou geen genoeg krijgen van blogs over mijn stage of leuke lesideeën? Lees dan snel mijn blog over de ergste les die ik ooit heb gegeven of mijn blog over verschillende kennismakingslessen. Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO