Het is eindelijk zover, je mag een sollicitatie versturen voor een LiO-stage in het basisonderwijs. Maar hoe doe je dit precies en wat zijn de stappen die je neemt? Ik geef jou tips en vertel over mijn eigen ervaring!

In jaar vier van de pabo krijgen de studenten de kans om een half jaar hun eigen klas te draaien. Deze stageperiode wordt ook wel de LiO (Leerkracht in Opleiding) genoemd en is de afstudeerstage voor de pabo. Tijdens de stageperiode staat de student 2,5/3 dag(en) zelfstandig voor de klas. De overige dagen van de week worden besteedt aan voorbereiding en onderzoek. Voordat de student wordt aangenomen als LiO moet hij/zij een sollicitatiebrief versturen en op sollicitatiegesprek. Hoe je dit pad bewandeld vertel ik in deze blog over de sollicitatie voor jouw LiO-stage.

LiO sollicitatie

De geschikte LiO-stageplek vinden

Het vinden van een geschikte Lio-stageplek begint meestal tussen de maanden mei en juni. In deze maanden maken de basisscholen een formatie voor het nieuwe schooljaar en aan de hand hiervan bepalen zij de beschikbare LiO-stageplekken. Elke hogeschool zorgt op een andere manier voor genoeg beschikbare LiO-stageplekken voor de studenten. Het kan zijn dat de hogeschool de studenten een lijst geeft met beschikbare scholen of zij zorgen voor een klikmoment.

Daarnaast is het ook goed mogelijk dat je zelf achter een LiO-stageplek aan moet. Dit kun je doen door een lijst te maken met alle interessante basisscholen in de omgeving. Vervolgens kun je deze basisscholen een mail te sturen, met de vraag of zij open staan voor een LiO-stage. Die mail kun je downloaden door het formulier hieronder in te vullen.

Het schrijven van de solliciatiebrief voor jouw LiO-stage

Nadat je bij verschillende scholen hebt geïnformeerd naar de mogelijkheid om jouw LiO-stage te lopen zal je verschillende reacties ontvangen. Sommige scholen zullen vragen om jouw sollicitatiebrief en curriculum vitae, anderen zullen geen plek hebben. Het is nu tijd om jouw eigen sollicitatiebrief voor de LiO-stage te schrijven, dit kun je doen met het volgende format:

 1. Formele opening: Bij dit gedeelte van de sollicitatiebrief noteer je het adres, datum, onderwerp van e-mail/brief en het openingswoord;
 2. Inleiding: In de eerste alinea van de sollicitatiebrief noteer je waarom je de brief schrijft, waar je de vacature gezien hebt en leidt je de sollicitatiebrief in;
 3. Jouw kwaliteiten: In de tweede alinea van de sollicitatiebrief vertel je waarom de stageschool jou moet aannemen als LiO-stagiaire. Je kunt inspelen op de tekst uit de vacature in deze alinea;
 4. Aansluiting stageschool: In deze alinea vertel jij waarom je graag op de stageschool jouw LiO wilt volbrengen. Verdiep je hiervoor in de schoolgids en de website van de school (laatst schreef ik een blog over De verschillende soorten basisonderwijs op jouw stageschool die jou kan helpen!);
 5. Afsluiting: In de laatste alinea sluit jij de brief af en zet de deur op een kier voor vervolgmogelijkheden. Hierna sluit je de brief af met vriendelijke groet, jouw naam en adres.

Disclaimer: Dit stappenplan is een opzet die ik zelf heb gebruikt voor mijn sollicitatiebrief, dit betekent niet dat dit stappenplan ook voor jou werkt!

Ben je op zoek naar een voorbeeldbrief voor jouw sollicitatie LiO? Door het formulier hieronder in te vullen kun je mijn sollicitatiebrief in zien die ik heb gebruikt voor mijn eigen sollicitatieprocedure!

Wanneer jij jouw sollicitatiebrief helemaal af hebt is het fijn om deze te laten controleren dor familie of vrienden. Hierdoor wordt alle relevante informatie gecheckt en eventuele spellingsfouten gecorrigeerd.

sollicitatie LiO

Het maken van jouw curriculum vitae voor de LiO

Nadat je de sollicitatiebrief hebt geschreven moet er ook een CV komen die jouw werkervaring en nevenactiviteiten weergeeft. Het schrijven van een curriculum vitae voor de sollicitatie van jouw LiO kan een lastige opgave zijn, maar met een vast format komt het helemaal goed. In Word zijn er verschillende soorten formats die je kunt gebruiken om jouw CV te ontwerpen, maar ook online zijn er verschillende programma’s te vinden. Hieronder vind je alle relevante onderwerpen die terug moeten komen in jouw curriculum vitae:

 1. Persoonlijke gegevens: Beschrijf jouw persoonlijke gegevens, noteer hier jouw naam, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en nationaliteit;
 2. Opleidingen: Beschrijf hier jouw afgeronde en lopende opleidingen, zoals de middelbare school, eventuele vooropleidingen en de pabo;
 3. Stage ervaringen: Beschrijf hier jouw gelopen stages van voorgaande opleidingen en van de pabo, noteer de naam van de basisschool, de groep en jouw eindcijfer;
 4. Relevante werkervaringen: Beschrijf hier jouw relevante werkervaring, bijvoorbeeld babysitten, bijles geven of andere werkervaring;
 5. Nevenactiviteiten: Beschrijf hier vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten die relevant zijn;
 6. Hobby’s: Beschrijf hier een drie- of viertal hobby’s die jij naast jouw werkervaring en nevenactiviteiten hebt;
 7. Zwakke en sterke punten: Beschrijf hier een drietal zwakke en sterke punten die belangrijk zijn voor jouw LiO-stage;

Disclaimer: Dit stappenplan is een opzet die ik zelf heb gebruikt voor mijn curriculum vitae, dit betekent niet dat dit stappenplan ook voor jou werkt!

Maak jouw CV aan de hand van deze zeven punten en hierdoor bedek je alle belangrijke ervaringen en vaardigheden van jou als leerkracht in spé. Het is fijn om maximaal één A4’tje te gebruiken voor jouw CV. Wanneer jij jouw curriculum vitae helemaal af hebt is het fijn om deze te laten controleren dor familie of vrienden. Hierdoor wordt alle relevante informatie gecheckt en eventuele spellingsfouten gecorrigeerd.

Het aangaan van het sollicitatiegesprek

Als jij jouw sollicitatiebrief en curriculum vitae hebt verstuurd, zal je vrij snel een reactie krijgen van de stageschool. Wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit kun je doen aan een standaard vragen die meestal gesteld worden tijdens het sollicitatiegesprek en door je in te lezen in de missie en visie van de basisschool. De vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek:

 1. Wat is jouw visie op het basisonderwijs?
 2. Waarom heb je gekozen voor deze basisschool?
 3. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
 4. Welke leerdoelen zijn voor jouw relevant tijdens de LiO-stage?

Naast het beantwoorden van deze vragen is het ook aan te raden om zelf een paar vragen op te stellen voor het sollicitatiegesprek. Stel jezelf daarnaast formeel op en denk om jouw houding en kledingstijl. De belangrijkste tip is om jezelf te blijven en eerlijk te zijn over jouw vaardigheden, valkuilen, werkervaring en stagervaring.

sollicitatie LiO

Aangenomen worden op de LiO-stageschool

Na het sollicitatiegesprek zal je snel horen of je bij de stageschool bent aangenomen. Wanneer je bent aangenomen is het belangrijk om de formele zaken op orde te krijgen, zoals het aanvragen van een VOG en het tekenen van het stagecontract. Daarnaast moet je de stageschool doorgeven aan het stagebureau om jouw plek te verzekeren.

Wanneer je niet bent aangenomen op de stageschool voor jouw LiO-stage, wees dan niet getreurd! Je kunt je gaan oriënteren op andere stagescholen en hier begint het proces weer vooraan, alleen heb je nu al wat ervaring met de sollicitatieprocedure! Laat in de reacties weten of jij nog meer tips hebt voor de sollicitatie voor de LiO en vertel of jij al een plekje hebt kunnen bemachtigen!

Wil jij meer blogs lezen over de LiO-stage of stages op de pabo in het algemeen? Laatst schreef ik een blog over De verschillende soorten basisonderwijs op jouw stageschool en Pabo: Een stagedag in het basisonderwijs.

Meer lezen over de PABO