Als student krijg ik steeds vaker te maken met stress van mijn studie, bijbaan en mijn studieschuld. Ook studenten om mij heen hoor ik vaker over stress, daarom is het belangrijk om stress te verminderen. Ik geef jou 5x tips voor het verminderen van stress voor studenten.

Elk mens heeft een bepaalde mate stress nodig om goed te kunnen functioneren, bijvoorbeeld tijdens een noodsituatie waaruit je moet vluchten. Maar wanneer de stressmomenten niet worden afgewisseld met rust ontstaat er chronische stress. Chronische stress kan leiden tot een burn-out en dan kom je lange tijd thuis te zitten. Het is dus belangrijk om jouw stressmomenten af te wisselen met rust momenten en hierdoor de mate stress voor studenten te verminderen. Lees snel verder om tips te krijgen voor het verminderen van stress!

tips stress verminderen

 Zorg voor voldoende rustmomenten

Op drukke momenten in het studentenleven kan het zijn dat je de gehele dag heen en weer vliegt. Het is goed om bij jezelf na te gaan of je genoeg rustmomenten in jouw dag houdt. Ben je ‘s ochtends aan het studeren, ga je daarna vergaderen met jouw commissie en heb je ‘s avonds eet plannen? Dan kan het fijn zijn om tijdens zo’n drukke dag toch een moment voor jezelf in te plannen. 

Al gaat het maar om een half uur per dag, het is aan te raden om even rust te nemen. Het houden van rustmomenten kan zorgen voor het verminderen van stress bij studenten en is dus erg belangrijk om te doen!

Houd een duidelijke scheiding tussen studie, werk en vrije tijd

De lijn tussen jouw studie, bijbaan en vrije tijd kan erg dun zijn, vooral wanneer je veel online lessen volgt. Baken daarom duidelijk de invullingen van de dag in en weet wanneer je bezig bent met welke invulling. Wanneer jij studeert op de bank, maar hier ook jouw vrije tijd veel doorbrengt kan de lijn tussen studie en vrije tijd langzaam vervagen. Daarom is het belangrijk om een duidelijke scheiding te houden tussen studie, werk en vrije tijd.

Dit kun je doen door vaste plekken te maken in jouw kamer voor vrije tijd, studie en werk. Kies jouw eettafel of bureau bijvoorbeeld als studie- en werkplek en jouw bed en bank als vrijetijds plek. Door deze plekken af te bakenen zorg je voor een duidelijke grens en hoef je je na een middag studeren niet schuldig te voelen als je wilt netflixen of gamen.

Doe mee aan de WeMayRelaxChallenge

Het verminderen van stress kan soms best een uitdaging zijn voor studenten, het is dan ook fijn om dit samen aan te gaan. Dit kun je doen door deel te nemen aan de WeMayRelaxChallenge met psycholoog Thijs Launspach. Tijdens deze challenge van twee weken (17 mei 2021 tot 31 mei 2021) wordt er gewerkt aan het verminderen van stress onder studenten. Dit wordt gedaan door:

  • 4 live ochtenden om samen de dag te starten
  • Elke dag een mail met een hulpmiddel om jouw stress te verminderen
  • Een live Q&A met psycholoog Thijs Launspach (auteur Fokking Druk)
  • Een workshop van Levensbazen
  • Een inspiratiesessie met Ferry Zandvliet (overlever aanslag Bataclan)

Deze challenge is een goede manier om jouw stressmomenten te verminderen, vooral omdat je tijdens de challenge ziet dat je niet alleen bent. Je betaalt eenmalig €4,99 voor de challenge. Dit is een symbolisch bedrag, de opbrengst van de challenge wordt volledig geherinvesteerd in jou als deelnemer. Hoe? Dat is nog een verrassing! Meld je hier aan voor de challenge om jouw stress als student te verminderen!

Zorg goed voor jouw lichaam

Deze tip is voor de meeste studenten best confronterend, maar erg belangrijk. Tijdens jouw studententijd kun je veel stress voorkomen door goed te zorgen voor jouw lichaam. Dit betekent dat je probeert zo gezond mogelijk te eten, genoeg te bewegen en voldoende nachtrust krijgt. 

Tuurlijk is het niet erg om af en toe lekker te genieten van een bestelde maaltijd of eens lekker op stap. Maar je zult merken dat een gezonde levensstijl de stressmomenten in jouw leven zullen verminderen.

tips stress verminderen

Blijf praten met dierbaren

De laatste tip die ik jou wil meegeven is het in contact blijven met dierbaren. In tijden van veel stress is het makkelijk om jezelf gek te maken met gedachten en het is fijn om een dierbare te hebben die met jou meekijkt. Dit kan zorgen voor relativatie en je kunt hierdoor beter reflecteren op jouw stressmomenten. Wees dus niet bang om met mensen om jou heen in gesprek te blijven over stress en de mogelijke oorzaken en gevolgen. 

Nog meer tips over het verminderen van stress onder studenten krijg je tijdens de WeMayRelaxChallenge. Ik hoop dat ik jou heb kunnen helpen bij het verminderen van jouw stress en laat vooral in de reacties weten wat jouw gouden tip is tegen stress!

Dit bericht is gesponsord door Levensbazen.nl. Wil jij meer lezen over het verminderen van stress of het studentenleven? Laatst schreef ik een blog over Eenzaamheid onder studenten en Tips tijdens jouw studie in tijden van corona.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *