Het einde van het schooljaar is altijd stressvol en je wilt zorgen voor een opgeruimde klas. Daarom geef ik jou een stappenplan: Klas opruimen voor de zomervakantie!

De zomervakantie staat voor de deur en daardoor moet het klaslokaal spic en span zijn. In een klaslokaal zijn er veel elementen waar rekening mee gehouden moeten worden. Zo zijn er de kasten met concreet materiaal, de tafels van de leerlingen met inhoud, het bureau van de leerkracht, digitale bestanden en administratieve spullen. Het opruimen van deze spullen kan best wat tijd kosten, maar met een handig stappenplan houd je overzicht en ben je klaar voor je het weet. Hoe jij jouw klas in mum tijd kunt opruimen? Lees snel verder voor alle tips die jou helpen tijdens het opruimen van het klaslokaal.

Tip 1. Maak een to-do lijst

In jouw klaslokaal zijn er verschillende meubels en materialen die netjes opgeruimd moeten worden opgeruimd in aanloop naar de zomervakantie. Om deze meubels en materialen overzichtelijk op te ruimen is het handig om een to-do lijstje te maken met alle dingen die moeten gebeuren. Het lijstje maken kun je doen aan de hand van de volgende vijf vragen:

  • Wat moet ik opruimen?
  • Hoe ga ik het opruimen?
  • Wanneer ga ik het opruimen?
  • Met wie ga ik het opruimen?
  • Waar ga ik het opruimen?

Door deze vragen te stellen houd je het opruimen van het klaslokaal overzichtelijk en ben je in no-time klaar voor de heerlijke zomervakantie.

klas opruimen

Tip 2. Betrek leerlingen bij het opruimen

Het gehele jaar hebben de leerlingen van jouw groep gebruik gemaakt van de materialen en meubels in jouw klaslokaal. De leerlingen kunnen jou dus ook helpen met eenvoudige taken, zodat de klas steeds meer wordt opgeruimd. Laat een groepje leerlingen bijvoorbeeld de kast met spelletjes uitzoeken, alle potloden slijpen of het opruimen van hun laatje.

Door de leerlingen te betrekken bij het opruimen van de klas geef je ze een gevoel van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Daarnaast helpen ze jou mee om het klaslokaal snel op orde te krijgen voor de zomervakantie.

Tip 3. Berg alle materialen overzichtelijk op

Het opruimen van de verschillende meubels en materialen in jouw klaslokaal kan best een uitdaging zijn, vooral als je beperkte opbergruimte hebt. Door extra opbergruimte te creëren in het klaslokaal liggen en geen losse of onnodige materialen in de klas en hierdoor oogt de klas direct opgeruimd.

Schaf gemakkelijk opbergdoosjes aan voor in de klas met diverse thema’s. Bij verschillende webshops kun je bijvoorbeeld kiezen voor opbergdozen met effe kleuren of juist voor mooie printjes. Koop direct jouw favoriete opbergdoosjes door op de link hieronder te klikken.

Een nieuwe opberg box nodig voor in jouw klas? Bekijk alle opbergboxen bij Bol.com.

Klas opruimen

Tip 4. Maak foto’s van belangrijke materialen en herinneringen

In een schooljaar krijg je heel wat tekeningen en briefjes van leerlingen die je misschien allemaal wilt bewaren. Daarnaast heb je veel materialen hangen aan de muur in de klas die misschien niet bewaard kunnen blijven.

Het is makkelijk om foto’s te maken van deze herinneringen en materialen, hierdoor kun jij overbodig materiaal weggooien. Dit zorgt ervoor dat jij fysiek weer meer ruimte hebt voor andere materialen.

Tip 5. Sluit het jaar af met een knaller

Het opruimen van de klas kun je ook gebruiken om het schooljaar fijn af te sluiten met de leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld door de leerlingen hun laatjes op te laten ruimen of door het opruimen om te vormen tot een spelletje. De leerlingen kunnen hierdoor afscheid nemen van het schoollokaal en de materialen die ze een jaar lang hebben gebruikt.

Ik hoop dat jij genoeg tips hebt gekregen en dat jij jouw klas lekker hebt kunnen opruimen. Heb jij nog meer tips voor andere lezers? Of heb je een prangende vraag? Reageer dan in de reacties hieronder. Ik wens jou een hele fijne en opgeruimde zomervakantie!

Deze blog bevat Affiliated links. Wil jij meer blogs lezen of tips krijgen over jouw LIO-stage of op de pabo? Laatst schreef ik een blog over De verschillende soorten basisonderwijs op jouw stageschool en Stagelopen bij de kleuters: Mijn ervaring.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *