Studeer je aan de pabo en zoek je een nieuwe laptop die bij de studie past? Bekijk hier een lijst met 10x de beste laptops die voldoen aan de eisen van de pabo!

Het kopen van een nieuwe laptop voor de pabo is een belangrijke keuze, die jouw studietijd kan beïnvloeden. Als student heb je geen groot budget, maar je wilt wel een laptop die voldoet aan de gestelde eisen op de pabo. In deze blog vind je een top 10 laptops voor studiejaar 2022 – 2023 op de pabo.

Wat zijn de eisen voor een laptop op de pabo?

De pabo’s in Nederland stellen geen harde eisen voor het aanschaffen van een laptop. Wel heb ik zelf de afgelopen drie jaar gemerkt dat het fijn is om een laptop te hebben die voldoet aan bepaalde eisen. Deze kun je in vier punten opdelen, de laptop moet een:

 • Accuduur van minimaal 8 – 10 uur hebben
 • Opslagcapaciteit van minimaal 64GB hebben
 • Werkgeheugen van minimaal 8GB hebben
 • Scherm van maximaal 15.6 inch hebben

Deze eisen zorgen ervoor dat je zonder problemen kunt werken aan jouw verslagen, leren voor tentamens en de mogelijkheid hebt om de laptop mee te nemen naar school. De kosten van een laptop voor de pabo kunnen variëren. zelf schat ik de kosten tussen de €500 – €800 euro voor een nieuwe laptop die minimaal 4 jaar meegaat. De laptops in deze top 10 voldoen allemaal aan basiseisen, waardoor jij zonder problemen jouw studie kunt doorlopen. Ik beoordeel de laptops op een schaal van 1 tot en met 5 sterren. De laptops met 5 sterren zijn zeer aan te raden voor de pabo, laptops met een 1 zijn niet aan te raden voor de pabo.

laptop pabo

Laptop 1. HP 15s-fq2710nd

 • Prijs: €649,- euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐

De HP 15s-fq2710nd is een vrij grote laptop die voldoet aan de gestelde eisen. Zo heeft hij een hoge accuduur voor tijdens colleges, voldoende werk- en opslaggeheugen en een scherm van 15.6 inch. Daarnaast werkt de HP-laptop met het Windowsbesturingssysteem, wat fijn is voor tijdens jouw studietijd op de pabo. De meeste pabo’s werken namelijk met dit systeem, waardoor bestandsoverdracht makkelijk is. De laptop is te koop vanaf €649,- euro, de laptop krijgt hij 3 van de 5 sterren.

Koop de HP-laptop voor €649,- euro

Laptop 2. Lenovo Ideapad 3

 • Prijs: €569,- euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐⭐

Lenovo kwam begin dit jaar uit met de Ideapad 3, een fijne en compacte laptop die goed te gebruiken is tijdens jouw studententijd. De laptop heeft een grote opslagcapaciteit en voldoende werkgeheugen. Daarnaast is het een kleine laptop met een hoge accuduur, dit is handig voor lange college- of stagedagen. De laptop draait op Windows en hierdoor kun je gemakkelijk jouw bestanden delen op de pabo of met medestudenten. De laptop kun je aanschaffen vanaf €569,- euro en krijgt van mijn 4 sterren van de 5.

Koop de Lenovo Ideapad 3 voor €569,- euro

Laptop 3. ASUS Vivobook

 • Prijs: €699,- euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐⭐⭐

ASUS heeft een hele serie gemaakt met verschillende versies van de Vivobook, in deze blog licht ik de Asus Vivobook X412FA-EBO21T uit, die op de pabo veel wordt gebruikt. De vrij voordelige laptop voldoet namelijk aan alle basiseisen en is makkelijk te gebruiken op de pabo. Het besturingssysteem wat Asus gebruikt is Windows en daarnaast heeft de laptop een goede accuduur, voldoende opslagcapaciteit en is compact. Ik raad deze laptop zeker aan en daarom krijgt hij 5 van de 5 sterren!

Koop de Asus Vivobook voor €699,- euro

ASUSlaptop

Laptop 4. HP Pavilion 2-in-1 laptop

 • Prijs: €599,- euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐⭐

Deze laptop van HP heeft naast de laptop-functies ook de mogelijkheid om te fungeren als tablet. Naast de tablet functie voldoet de laptop aan alle eisen, zo heeft hij voldoende opslagruimte, een goede accuduur en een fijn werkgeheugen. De laptop draait – net als de andere HP-laptop in dit artikel – op Windows en hierdoor kun je de laptop gemakkelijk koppelen aan het systeem van jouw hogeschool. De laptop is gemiddeld geprijsd en krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Koop de HP Pavilion voor €599,- euro

Laptop 5. Apple MacBook Air 2020

 • Prijs: €1083,95 euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐

De Apple MacBook Air 2020 is een bekende laptop die ook op de pabo regelmatig gebruikt wordt. De laptop voldoet aan alle gestelde eisen die hierboven gesteld zijn en werkt met het besturingssysteem van Apple: IOS. Ik zou deze laptop vooral aanraden wanneer je al wat producten van Apple hebt die je gemakkelijk kunt koppelen aan deze laptop. Wel werken de meeste hogescholen en universiteiten met Windows software, waardoor de Apple MacBook Air 2020 niet voor alle pabo’s ideaal is. Daarnaast is de laptop erg prijzig voor een beginnende student, daarom krijgt de laptop 3 van de 5 sterren.

Koop de Apple MacBook Air 2020 voor €1083,95 euro

laptop pabo

Laptop 6. Acer Aspire 5 Notebook

 • Prijs: €629,- euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐⭐

Deze laptop van Acer is een fijne en compacte laptop met alle belangrijke onderdelen van een laptop die je nodig hebt op de pabo. Het intern geheugen en de opslagcapaciteit zijn ruim voldoende en daarnaast heeft de laptop een goede accuduur, wat handig is voor colleges. De laptop werkt met Windows 10 en daarnaast heeft de laptop een fijn formaat, hierdoor neem je de laptop gemakkelijk mee naar school of weer terug naar huis. Voor €629,- euro kun je de laptop aanschaffen, door deze prijs krijgt de laptop 4 van de 5 sterren.

Koop de Acer Aspire 5 Notebook voor €629,- euro

Laptop 7. Lenovo Yoga 2-in-1 laptop

 • Prijs: €899,- euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐

Deze laptop van Lenovo is net als de HP Pavilion een 2-in-1 laptop, dit betekent dat deze laptop ook kan worden gebruikt als tablet. De laptop is vrij prijzig maar voldoet makkelijke aan de minimale eisen. Zo heeft hij een groot werkgeheugen en meer dan genoeg opslagcapaciteit. Dit is ideaal voor het maken van grote verslagen en het bewerken van video’s. Het is een vrij forse laptop van 15,6 inch. De laptop kun je aanschaffen voor €899,-, wat een hoog bedrag is, daarom krijgt de laptop 3 van de 5 sterren.

Koop de Lenovo Yoga voor €899,- euro

Laptop 8. Huawei Matebook D15 R7

 • Prijs: €649,- euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐⭐

Deze laptop van Huawei voldoet aan alle eisen voor de pabo en heeft daarnaast een mooie uitstraling. De laptop is aan te schaffen vanaf €649,- euro, een normale prijs voor alles wat je ervoor krijgt. De laptop heeft een fijne accuduur en formaat, daarnaast is er voldoende ruimte op de laptop beschikbaar en een goed wekgeheugen. Ook deze laptop draait op Windows en krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Huawei Matebook voor €649,- euro

Laptop 9. HP 15-DB1200NY

 • Prijs: €699,- euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐⭐

Deze laptop van HP is een fijne laptop met alle voorzieningen die jij nodig hebt tijdens jouw studietijd op de pabo. Hij heeft meer dan voldoende opslagruimte en het werkgeheugen is genoeg voor de activiteiten die je moet uitvoeren voor op de pabo. Het werken aan verslagen of editen van video’s is bijvoorbeeld geen probleem voor deze laptop. Daarnaast is de accuduur hoog, waardoor je gemakkelijk alle aantekeningen op de laptop in de colleges kunt maken. De laptop is €699,- euro en krijgt 3 van de 5 sterren.

Koop de HP 15-DB1200NY voor €699,- euro

Laptop 10. Microsoft Surface Pro

 • Prijs: €999,- euro
 • Geschikt voor de pabo: ⭐⭐⭐

Deze laptop van Microsoft is een fijne laptop met meer dan genoeg mogelijkheden. Naast een 2-in-1 functie krijg je alle belangrijke functies die een laptop op de pabo nodig heeft. Het intern geheugen en de opslagcapaciteit zijn bovengemiddeld en ook de accuduur en het formaat zijn ideaal voor op de pabo. Daardoor is dit jouw beste maatje op de pabo en kun je hem overal voor gebruiken. Helaas is de laptop vrij prijzig en daarom krijgt deze laptop 3 van de 5 sterren.

Koop de Microsoft Surface Pro voor €999,- euro

Ik hoop dat jij na deze lijst met laptops de ideale laptop kunt vinden! Laat het mij vooral weten in de reacties en sugggesties voor andere laptops voor de pabo zijn ook altijd welkom!

Wil jij meer tips voor materialen die je nodig hebt voor de pabo? Laatst schreef ik een blog over Schoolspullen pabo: Welke zijn essentieel? en Jaar 1 van de PABO: In vogelvlucht. Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *