Op de PABO (Hanze Hogeschool) krijg je per blok verschillende vakken die elk een eigen toevoeging hebben op jou als toekomstig leerkracht in het basisonderwijs. Welke vakken zijn het leukst in jaar 1? Ik vertel het je in deze blog!

Natuur en Techniek op de PABO

vakken pabo

Bij het vak Natuur en Techniek dacht ik meteen terug aan de tijd op de middelbare school: Waar ik koeienogen moest ontleden en de verschillende wetten van Newton moest kennen. Maar op de PABO kwam ik erachter dat Natuur en Techniek ook leuk kon zijn. De basis van natuurkunde, scheikunde en biologie werd op een leuke en interactieve manier aangeboden.

Ik moest bijvoorbeeld een ballonauto maken om verschillende krachten van Newton te demonstreren. En ik maakte een kettingreactie die verschillende energieoverdrachten liet zien (zie video hieronder). Kortom, dit vak is mijn all-time-favorite, omdat ik zelf aan de slag mag en tegelijkertijd veel theorie leer.

Nederlands op de PABO

vakken pabo

Ook bij het vak Nederlands dacht ik terug aan boekverslagen, betogen en oefenexamens. Maar ook bij dit vak bleek de uitkomst anders dan mijn verwachtingen. In de colleges waren wij vooral bezig met ‘geletterdheid’, de manier waarop een leerling leert lezen.

Als opdracht maakten wij een tijdschrift met ‘de leukste jeugdliteratuur’ en ook las ik voor aan mijn medestudenten. We maakten een ‘verteltas’, deze tas zat vol met opdrachten en boeken om de leerlingen te stimuleren om meer te lezen. Nederlands is net als Natuur en Techniek echt een doe-vak waarbij het vooral draait om groepsopdrachten.

Drama op de PABO

Op de PABO kreeg ik het cluster vak Kunst en Cultuur, dit vak bestaat uit: drama, dans, handvaardigheid en muziek. Bij drama hadden we les in een apart lokaal dat bestond uit een podium, en grote houten blokken waar wij op zaten.

In de colleges werd besproken hoe je een drama les kon geven aan basisschoolleerlingen en kregen wij zelf ook drama les. We werden uit onze comfortzone gehaald met oefeningen als pantomime en tableau. In het begin was dit wennen en voelde ik mij niet op mijn gemak, maar gaandeweg vond ik drama leuk en werd het één van mijn lievelingsvakken.

Handvaardigheid op de PABO

Handvaardigheid was in jaar 1 onderdeel van het cluster vak Kunst & Cultuur. Net als op de middelbare school waren wij hier vooral bezig met onze eigen ontwikkeling op het gebied van tekenen. Maar tijdens de colleges werd wel degelijk aandacht besteed aan de manier waarop je een Handvaardigheid les kan geven aan basisschool leerlingen.

De dingen die wij hadden geleerd in de colleges paste ik toe in de stages. Zo gaf ik een tekenles aan groep 3 waarin zij kennis maakte met de ruimte. Of liet ik kinderen uit groep 7 een bloem gedetailleerd natekenen.

Motoriek op de PABO

In jaar 1 waren wij ook bezig met kleutergym, op de PABO werd dit Motoriek genoemd. 7 weken lang hadden wij een uur in de week kleutergym. Dit hield in dat wij als kleuters rond konden rennen in een speellokaal met verschillende ‘kleutergym hoeken’. Zo was er duikelen op de duikelstang, klimmen over een klimrek en balanceren op een omgekeerde bank.

Net als bij handvaardigheid gaven wij de lessen die wij voorgeschoteld kregen ook op onze stage. Zo gaf ik een les aan groep 1/2 waarbij de leerlingen een ballon hoog moesten houden om hun motoriek te verbeteren. Motoriek gaf mij een kijkje in het leven van een kleutergym juf, en al klinkt dat beroep super suf, stiekem werd ik er wel een beetje verliefd op.

vakken pabo

Nu ik in jaar 2 zit kijk ik met een goed gevoel terug naar jaar 1. In dit jaar heb ik ontzettend veel geleerd bij mijn lievelingsvakken, maar ook bij de minder leuke vakken. Op de PABO moet je heel veel in de praktijk doen, en daar leer ik als toekomstig leerkracht ontzettend veel van.

Naast deze vakken pabo kreeg ik natuurlijk ook nog tig andere vakken aangeboden op de PABO. Ben je benieuwd naar die vakken? Lees mijn blog over de PABO in vogelvlucht!

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *