Wil jij de rekenles leuk maken voor jouw leerlingen of jouw kind? In deze blog licht ik 10 verschillende ideeën uit.

In de wereld van onderwijs en opvoeding is het vaak een uitdaging om kinderen te motiveren om te leren. Dit geldt met name voor het leren van vakken als rekenen, waarbij kinderen vaak denken dat het saai en moeilijk is. Als ouder of leraar wil je graag dat kinderen het belang van rekenen begrijpen, maar je wilt ook dat ze het leuk vinden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om rekenen leuk en interessant te maken voor kinderen. In deze blogpost zullen we enkele ideeën en tips bespreken om rekenen leuker te maken voor kinderen, of je nu een ouder bent die je kind thuis helpt met rekenen of een leraar die op zoek is naar nieuwe ideeën voor in de klas. Laten we beginnen!

rekenles leuker maken

Praktische tips voor het leuker maken van een rekenles

  • Speelgoed: Er zijn veel verschillende soorten educatief speelgoed beschikbaar om rekenen leuk te maken. Denk bijvoorbeeld aan bouwstenen, tangrammen, breinbrekers en puzzels. Door gebruik te maken van verschillende soorten speelgoed kun je kinderen op een leuke en afwisselende manier laten leren. Hier vind je de leukste rekenspellen!
  • Gebruik technologie: Naast educatieve apps en games zijn er ook andere technologieën die het leren leuker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan virtual reality of augmented reality, waarbij kinderen in een virtuele omgeving rekenopdrachten kunnen uitvoeren.
  • Maak het visueel: Naast posters en afbeeldingen kun je ook gebruik maken van video’s en animaties om rekenen visueel te maken. Er zijn verschillende YouTube-kanalen beschikbaar die educatieve video’s aanbieden voor kinderen. Hier vind je de leukste rekenposters!
  • Maak het bewegend: Er zijn veel verschillende manieren om beweging te integreren in rekenopdrachten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van sommen tijdens een potje voetbal of het oefenen van de tafels door te hinkelen. Door het bewegend te maken, kunnen kinderen op een actieve manier leren en bewegen.
  • Maak het persoonlijk: Een leuke manier om rekenen persoonlijk te maken is door het te koppelen aan de hobby’s of interesses van het kind. Bijvoorbeeld door sommen te maken met voetbaluitslagen of door cijfers te gebruiken van hun favoriete popster.
  • Maak het sociaal: Organiseer activiteiten waarbij kinderen samenwerken om rekenopdrachten op te lossen. Bijvoorbeeld door samen een puzzel te maken waarbij ze moeten tellen of door samen een spel te spelen waarbij ze sommen moeten oplossen.
  • Maak het competitief: Door het competitief te maken, kan rekenen een spelletje worden dat kinderen graag spelen. Denk bijvoorbeeld aan een rekenwedstrijd of aan spelletjes waarbij kinderen punten kunnen verdienen door sommen op te lossen. Hier vind je de leukste beloningen!
  • Maak het muzikaal: Er zijn veel verschillende manieren om rekenen om te zetten in muziek. Je kunt bijvoorbeeld een liedje maken over de tafel van 7 of een rap over breuken.
  • Maak het verhaalachtig: Naast verhalen kun je ook gebruik maken van rollenspellen om rekenen leuk te maken. Bijvoorbeeld door kinderen te laten spelen dat ze een winkel hebben waarbij ze moeten rekenen met klanten.
rekenles leuker maken

Met deze tips hopen we dat je geïnspireerd bent om rekenen leuk te maken voor kinderen. Het hoeft niet saai te zijn en met een beetje creativiteit en speelsheid kan rekenen een leuke activiteit worden. Het is belangrijk om kinderen te stimuleren en ze te laten zien dat rekenen niet alleen belangrijk is, maar ook leuk kan zijn! Laat in de reacties weten hoe jij de rekenles leuk kan maken!

Wil je meer blogs lezen over rekenen? Laatst schreef ik een blog over De kennisbasistoets rekenen pabo: Mijn ervaring en tips en Rekenspellen in de klas: Tips en activiteiten!

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *