Wil jij de kinderen in de klas meer laten samenwerken? Ik geef jou 7 strategieën om de leerlingen te laten samenwerken!

Als leerkracht weet je hoe belangrijk het is om samenwerking te bevorderen in de klas. Samenwerking is niet alleen een essentiële vaardigheid die leerlingen nodig hebben om succesvol te zijn in hun toekomstige loopbaan, het draagt ook bij aan een positief klas- en schoolklimaat. Het stimuleren van samenwerking kan echter een uitdaging zijn, vooral als leerlingen verschillende achtergronden, persoonlijkheden en vaardigheidsniveaus hebben. In deze blogpost delen we daarom tips en strategieën om samenwerking in de klas te bevorderen en leerlingen te helpen effectief te communiceren en te collaboreren. Of je nu een nieuwe leerkracht bent of al jarenlang lesgeeft, deze tips kunnen je helpen om een positieve en productieve samenwerkingscultuur te creëren in de klas.

samenwerken in de klas

Strategieën om samenwerken in de klas te bevorderen

Coöperatieve werkvormen in de klas zijn een geweldige manier om samenwerking tussen leerlingen te bevorderen en hen te helpen belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Hier zijn zeven cooperatieve werkvormen die je kunt gebruiken in de klas:

  1. Jigsaw – Verdeel de klas in kleine groepen en geef elke groep een deel van een onderwerp om te bestuderen. Laat de leerlingen vervolgens samenwerken om hun kennis te delen en het complete onderwerp te begrijpen.
  2. Kringgesprek – Laat de leerlingen in een kring zitten en bespreek een onderwerp of probleem. Moedig iedereen aan om hun mening te geven en laat de leerlingen samenwerken om tot een oplossing te komen.
  3. Denken-delen-uitwisselen – Laat de leerlingen individueel nadenken over een onderwerp en vervolgens hun gedachten delen met een partner. De partners werken samen om hun ideeën te bespreken en een oplossing te bedenken.
  4. Nummerkoppen – Verdeel de klas in kleine groepen en geef elke groep een nummer. Stel vervolgens vragen en laat elke groep om beurten het antwoord geven.
  5. Taakverdeling – Verdeel een opdracht in taken en laat de leerlingen samenwerken om de opdracht te voltooien. Door samen te werken aan een specifieke taak, kunnen leerlingen hun vaardigheden en kennis delen.
  6. Tweegesprek – Laat leerlingen in tweetallen werken om een onderwerp te bespreken. De partners kunnen hun ideeën delen, feedback geven en samenwerken om tot een oplossing te komen.
  7. Constructief debat – Laat leerlingen in groepen discussiëren over een onderwerp. Door hun argumenten te delen en naar elkaar te luisteren, kunnen de leerlingen samenwerken om een ​​oplossing te vinden.

Coöperatieve werkvormen zijn een effectieve manier om samenwerking en betrokkenheid van leerlingen te bevorderen en hen te helpen belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Probeer deze werkvormen uit in je klas en kijk hoe ze de prestaties van je leerlingen kunnen verbeteren.

samenwerken in de klas

Waarom het belangrijk is

Samenwerken in de klas is een belangrijke vaardigheid die kinderen nodig hebben om succesvol te zijn in het leven. Door de juiste strategieën te gebruiken, kun je als leraar de samenwerking tussen kinderen bevorderen en ze helpen om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals communicatie, leiderschap en conflictoplossing. Door deze vaardigheden te leren in een veilige en ondersteunende omgeving zoals de klas, kunnen kinderen deze vaardigheden toepassen in hun dagelijks leven en in de toekomst. Gebruik de strategieën die we in deze blogpost hebben besproken om samenwerking in je klas te bevorderen en de ontwikkeling van je leerlingen te ondersteunen.

Wil je meer blogs lezen over samenwerken? Laatst schreef ik een blog over De kunst van belonen: Een gids voor een effectief beloningsysteem in de klas en Proefjes in de klas uitvoeren: Leuke en makkelijke ideeën!

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *