Ben jij op zoek naar tips en activiteiten rondom rekenspellen in de klas? Ik geef jou verschillende ideeën!

In dit blog wil ik het belang van rekenspellen in de klas benadrukken en enkele tips geven voor het gebruik ervan. Rekenspellen zijn een leuke en effectieve manier om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun rekenvaardigheden en het versterken van hun begrip van fundamentele wiskunde concepten. Bovendien kan het spelen van rekenspellen in de klas een leuke manier zijn om de aandacht van de leerlingen te vestigen en hen te motiveren om meer te leren.

In dit blog wordt ingaan op verschillende aspecten van het gebruik van rekenspellen in de klas. Waaronder de verschillende soorten rekenspellen die beschikbaar zijn, hoe ze kunnen worden ingezet om specifieke rekendoelen te bereiken en enkele praktische tips voor het gebruik ervan in de klas. Ik hoop dat de informatie in dit blog nuttig zal zijn voor leerkrachten die op zoek zijn naar manieren om rekenspellen in hun lesprogramma te integreren.

rekenspellen in de klas

8 Rekenspellen in de klas

  1. Het spel “Slangen en ladders” kan gebruikt worden om leerlingen te helpen bij het oefenen van optellen en aftrekken.
  2. Memory” is een klassiek geheugenspel dat leerlingen kan helpen om het optellen en aftrekken van kleine getallen te oefenen.
  3. Bingo” is een spel dat leerlingen kan helpen bij het oefenen van het vermenigvuldigen en delen van kleine getallen.
  4. Domino” is een spel dat leerlingen kan helpen bij het oefenen van het optellen en aftrekken van grotere getallen.
  5. Tower of Hanoi” is een logisch denkspel dat leerlingen kan helpen om problemen op te lossen en hun wiskundige denkvermogen te verbeteren.
  6. Mental Math” is een spel waarbij leerlingen snel moeten rekenen om vragen te beantwoorden en punten te verdienen.
  7. “24 Game” is een spel waarbij leerlingen met behulp van de vier basisrekenkundige bewerkingen (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen) een getal moeten maken van de vier kaarten die kloppen.

Tips voor rekenspellen

Er zijn verschillende manieren waarop je rekenspellen in de klas kunt gebruiken om het leren van wiskunde leuker en aantrekkelijker te maken voor de leerlingen. Een paar tips:

  1. Zorg voor een goede balans tussen moeilijkheidsgraad en uitdaging: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de rekenspellen niet te makkelijk of te moeilijk zijn, zodat de leerlingen gemotiveerd blijven om ze te proberen.
  2. Maak gebruik van verschillende soorten rekenspellen: Er zijn veel verschillende soorten rekenspellen, zoals bijvoorbeeld woordzoekers, sudoku’s, kruiswoordpuzzels en memory games. Probeer verschillende soorten te gebruiken om de aandacht van de leerlingen vast te houden.
  3. Geef de leerlingen de mogelijkheid om zelf rekenspellen te maken: Laat de leerlingen zelf rekenspellen bedenken en maken, bijvoorbeeld door ze een opdracht te geven om een bepaalde wiskundige concepten in een rekenspel te verwerken. Dit kan leerzame en leuke manier zijn om ze te laten ontdekken hoe ze wiskunde in hun dagelijks leven kunnen toepassen.
rekenspellen in de klas

Voordelen rekenspellen in de klas

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van rekenspellen in de klas. Ten eerste kunnen rekenspellen leerlingen helpen om hun rekenvaardigheden te verbeteren en te versterken. Bovendien kunnen rekenspellen de motivatie van leerlingen verhogen en ervoor zorgen dat ze met meer enthousiasme naar rekenlessen kijken. Rekenspellen kunnen ook helpen om leerlingen beter te laten samenwerken en hun sociale vaardigheden te verbeteren. Tot slot kunnen rekenspellen ook een effectief middel zijn om leerlingen te helpen bij het begrijpen van complexe wiskundige concepten en problemen op een leuke en uitdagende manier.

Wil je meer blogs lezen over spelletjes in de klas? Laatst schreef ik een blog over Filosoferen in de klas: Activiteiten en stellingen en Leesbevordering in de klas: tips en tricks.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *