Wil jij graag in het buitenland studeren tijdens jouw tijd op de pabo? Ik geef jou wat ideeën en tips om dit waar te maken!

Het is zeker mogelijk om te studeren aan een pabo (opleiding tot leraar basisonderwijs) in het buitenland. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van je eigen situatie en voorkeuren. Een mogelijkheid is om naar een land te gaan waar de pabo in het Nederlands wordt aangeboden, bijvoorbeeld in België of Suriname. Zo kun je in een vertrouwde taal studeren en hoef je niet te wennen aan een andere leeromgeving.

Als je liever in een andere taal studeert, kun je naar een land gaan waar de pabo in die taal wordt aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk of Spanje zijn. Let wel op dat de opleidingen in andere landen vaak anders zijn opgebouwd dan in Nederland, dus het is belangrijk om goed te onderzoeken of de opleiding aan jouw behoeften voldoet.

Er zijn ook programma’s die het mogelijk maken om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen, bijvoorbeeld via een uitwisseling. Zo kun je de voordelen van het studeren in het buitenland combineren met het afronden van je opleiding in Nederland.

studeren buitenland pabo

Minor in het buitenland met de pabo

Er zijn verschillende soorten minoren die je kunt volgen als je een opleiding tot leraar basisonderwijs volgt aan de PABO (leraar basisonderwijs) in het buitenland. Dit zijn enkele voorbeelden van minoren die je kunt kiezen:

  • Buitenlandse taal en cultuur: in deze minor leer je een vreemde taal en cultuur beter kennen en leer je hoe je deze kunt toepassen in het onderwijs.
  • Inclusive Education: in deze minor leer je hoe je een inclusief klaslokaal kunt creëren en hoe je leerlingen met speciale behoeften kunt ondersteunen.
  • ICT in het onderwijs: in deze minor leer je hoe je ICT-tools kunt gebruiken om het leren te verbeteren en hoe je leerlingen hiermee kunt laten werken.
  • Onderwijskundig leiderschap: in deze minor leer je hoe je leiding kunt geven aan een school en hoe je de ontwikkeling van leerlingen kunt bevorderen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van minoren die je kunt kiezen als je een opleiding tot leraar basisonderwijs volgt aan de PABO in het buitenland. Er zijn nog veel meer minoren beschikbaar, dus het is aan jou om te bepalen welke minor het beste bij jouw interesses en doelen past.

studeren buitenland pabo

Stagelopen in het buitenland met de pabo

Als je een opleiding tot leraar basisonderwijs volgt aan de PABO (leraar basisonderwijs) in het buitenland, kan het zijn dat je de mogelijkheid hebt om een stage te lopen in het buitenland. Dit kan een geweldige manier zijn om ervaring op te doen en om te leren hoe het onderwijssysteem in een ander land werkt. Er zijn verschillende manieren waarop je een stage in het buitenland kunt lopen. Sommige opleidingen bieden bijvoorbeeld stageplaatsen aan in samenwerking met scholen in het buitenland. Dit betekent dat je via je opleiding al een stageplaats kunt vinden en dat je op die manier in het buitenland kunt werken.

Je kunt ook zelf op zoek gaan naar stageplaatsen in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld via het internet, waar je verschillende websites kunt vinden die stageplaatsen aanbieden in het buitenland. Ook kun je contact opnemen met scholen in het buitenland om te vragen of ze stageplaatsen aanbieden.

Het is belangrijk om goed na te denken over welk land je wilt bezoeken en welke soort stage je wilt lopen voordat je een stage in het buitenland gaat zoeken. Zo kun je ervoor zorgen dat je een stage vindt die bij je interesses en doelen past.

Wil je meer lezen over studeren in het buitenland? Laatst schreef ik een blog over Studeren in Oslo: Mijn ervaring en tips en Studeren in Noorwegen: Overzicht van de kosten!

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *