Filosoferen in de klas kan een leuke en interessante manier zijn om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun denkvaardigheden en hun kritisch denken. Er zijn verschillende activiteiten die je in de klas kunt doen om filosoferen te bevorderen. In deze blogpost worden diverse manieren beschreven.

Ervaring met filosoferen in de klas

Er zijn verschillende leraren die positieve ervaringen hebben met het filosoferen in de klas. Ze merken dat kinderen enthousiast reageren op filosofische vragen en stellingen, en dat ze graag hun mening geven en hun ideeën uitwisselen. Het is leuk om te zien hoe kinderen hun denkvaardigheden en kritisch denken ontwikkelen door na te denken over belangrijke vragen en onderwerpen.

De activiteiten en stellingen

Benieuwd naar de verschillende activiteiten en stellingen? Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Stellingen: geef de kinderen stellingen om over na te denken en te bespreken, zoals “Alle mensen zijn gelijk” of “Iedereen heeft het recht om te zeggen wat hij of zij denkt”. Laat ze hun mening geven en hun redenen daarvoor uitleggen.
  • Discussieonderwerpen: kies een onderwerp dat de kinderen interesseert, zoals vriendschap, liefde of geluk, en laat ze daarover discussiëren. Vraag ze na te denken over wat ze zelf geloven en waarom, en luister naar hun meningen en ideeën.
  • Filosofische vragen: stel de kinderen vragen die ze aan het denken zetten, zoals “Wat is vriendschap?” of “Wat is geluk?”. Laat ze hun antwoorden geven en begeleid ze bij het onderbouwen van hun meningen met redenen en argumenten.
  • Rollenspellen: laat de kinderen een rol spelen in een filosofische situatie, zoals een debat over een bepaald onderwerp. Dit kan helpen om hun denkvaardigheden en hun communicatievaardigheden te verbeteren.
  • Filosofische verhalen: vertel de kinderen verhalen die filosofische vragen oproepen, zoals het verhaal van de leeuw, de schildpad en de muis. Laat ze naar het verhaal luisteren en vraag ze na te denken over wat ze gehoord hebben en wat ze ervan vinden.

Voordelen filosoferen

Door deze activiteiten te doen, kunnen kinderen hun denkvaardigheden en kritisch denken ontwikkelen en leren om na te denken over belangrijke vragen en onderwerpen. Het is belangrijk om de kinderen de tijd te geven om over de stellingen en vragen na te denken en om hun meningen en ideeën te delen en te verdedigen. Zo kunnen ze hun eigen denkproces ontdekken en ontwikkelen.

In sommige gevallen kan filosoferen in de klas ook helpen om conflicten op te lossen en om de kinderen te leren om respectvol met elkaar om te gaan. Door te luisteren naar de meningen van anderen en naar hun redenen en argumenten, kunnen kinderen leren om naar anderen te luisteren en om met respect met elkaar te communiceren. Dit kan bijdragen aan een positieve klasgemeenschap en aan een goed leerklimaat.

Wil je meer blogs lezen? Laatst schreef ik een blog over Pabo scriptie: Alle in’s en out’s op een rijtje en 25x de beste en leukste energizers in de klas.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *