Moet jij binnenkort beginnen met jouw scriptie (afstudeeronderzoek) voor de pabo? Ik geef jou algemene informatie over de scriptie op de pabo! Lees snel verder om achter alle in’s en out’s van een scriptie te komen!

In vier jaar tijd wordt je op de pabo klaargestoomd tot leerkracht in het basisonderwijs, in het laatste jaar hiervan moet jij een scriptie schrijven. De scriptie is een verslag van onderzoek of stage waarmee jij jouw opleiding afsluit. Op de pabo betekent dit dat jij onderzoek doet naar een onderwerp dat te maken heeft met het basisonderwijs.

Ik heb tijdens mijn scriptie van 9 EC’s ook mijn LiO-stage gelopen. Bij mijn stageschool voerde ik ook het onderzoek uit. Zelf kijk ik terug op een vrij drukke periode met veel verantwoordelijkheid en deadlines, máár het maken van mijn scriptie vond ik ook erg leerzaam!

Wanneer je meer wilt lezen over de LiO-stage kun je terecht bij verschillende blogs. Laatste schreef ik De LiO-stage start: Mijn ervaring en tips en Hoeveel is de LiO-stage vergoeding echt?

Scriptie pabo

Vaststellen van het probleem en vooronderzoek doen

In de eerste fase van het schrijven van jouw scriptie zal je in gesprek gaan met je opdrachtgever en andere belanghebbenden. Tijdens deze gesprekken kijk je waar jouw onderzoek kan bijdragen aan een probleem op de basisschool. Op de pabo wordt gewerkt met verschillende thema’s waar dit probleem onder kan vallen: taal, rekenen en wiskunde, gebruik van adapatieve software, eigenaarschap, ouderbetrokkenheid, digitale geletterdheid, talentkracht, Engels, gedrag, bewegen, mens en samenleving, science en natuuronderwijs, cultuureducatie, poëzie en kansgelijkheid door talentontwikkeling.

Na het kiezen van jouw onderwerp en het bijbehorende thema zal je bezig met de probleemstelling en het vooronderzoek. Dit betekent dat je in gesprek blijft met de opdrachtgever en andere mensen die belang hebben bij jouw onderzoek, daarnaast kijk je wat er in de literatuur reeds is onderzocht en maak je een opzet met verschillende onderzoeksvragen. In deze fase krijgt jouw onderzoek wat meer richting, maar er zal ook nog veel open zijn, dat later wordt ingevuld.

Lees hier een volledige blog over het zoeken van een onderwerp voor jouw scriptie op de pabo. Nog op zoek naar een handleiding? Ik maakte gebruik van Praktijkonderzoek in de school, een heel fijn hulpmiddel!

pabo scriptie

Data-verzameling opstellen en uitvoeren

Het onderwerp is vastgesteld, het vooronderzoek is uitgevoerd, dan is het tijd om de data-verzameling op te stellen en deze uit te voeren. De data-verzameling bestaat uit gegevens die jij verzameld door bijvoorbeeld een interview uit te voeren of een enquête te versturen. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen kwalitatieve en kwantitatieve data. Kwalitatieve data komt voort uit een interview of enquête met open vragen, kwantitatieve bestaat uit gesloten vragen of gesloten observatie methoden. In Praktijkonderzoek in de school wordt dit uitvoerig besproken!

Deze data moet op een gestructureerde manier verzameld worden en dit gebeurd doormiddel van een enquête/interview/observatie etc. Wanneer deze manier is uitgeschreven op papier is het tijd om deze in de praktijk uit te voeren. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt met de participanten, zodat jouw data zo betrouwbaar en valide mogelijk is.

Verzamelde data analyseren en rapportage

Na het uitvoeren van de data-verzameling heb je veel ruwe data die geanalyseerd moet worden, een pittige taak. Afhankelijk van jouw type data analyseer je de data met een computerprogramma of op een andere manier. Vanuit de pabo zullen verschillende programma’s worden aangedragen die jij kunt gebruiken. Wanneer je gezorgd hebt voor een duidelijke basis van de opstelling data-verzameling zal dit makkelijk uitvoerbaar zijn.

Uiteindelijk schrijf je een rapportage over de uitkomsten van het onderzoek, hierin komen de grote lijnen van de analyse naar voren. Dit is een leuk onderdeel, omdat alle stukjes van het onderzoek bij elkaar komen en een geheel vormen. De rapportage moet overzichtelijk zijn, dus het is van belang om niet te lang van stof te zijn. Vervolgens komt de discussie en conclusie aan de beurt, op scribbr vind je een overzicht met alle eisen en voorbeelden die jij kunt gebruiken.

pabo scriptie

Eindelijk afstuderen na 4 jaar

En dan is het eindelijk zover, jouw eindgesprek met de begeleider die jou al die maanden geholpen heeft. In dit eindgesprek presenteer je jouw scriptie en benoem je de belangrijkste uitkomsten. Hierna krijg je een paar pittige vragen over het onderzoek, de verdediging. Bereid je hierop voor door jouw onderzoek kritisch te bekijken en jezelf af te vragen wat er beter had gekund (red. discussie). Na de vragen is het afwachten geblazen en al snel zal je horen of jij geslaagd bent!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit overzicht van de scriptie op de pabo en ben jij straks helemaal klaar om jouw opleiding met een knaller af te sluiten! Laat in de reacties weten of je aanvullingen of nog meer tips hebt voor andere lezers!

Wil je meer lezen over het afstuderen aan de pabo? Laatst schreef ik De LiO-stage start: Mijn ervaring en tips en Sollicitatie LiO: Tips en mijn ervaring!

pabo scriptie

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *